| Sebastian67 a întrebat:

Salutări TPU! Am si eu o intrebare, am un laptop care are procesor Intel n3050, am instalat o aplicatie pentru monitorizarea temperaturii, cand îl utilizez normal cum ar fi Facebook, pe internet, procesorul imi sta undeva la 50-57 de grade, cand ma joc un joc urca la 78-80 maxim, mentionez ca procesorul suporta temperatura maxima de 90 de grade, sunt normale aceste valori de temperaturi cand ma joc jocuri la 78-80 de grade? Sau să-i sa-i mai cumpăr un un stand cooler?

16 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Prima data du-l la un service pentru curatat praful.
Pasul urmator, cand folosesti programe "mancatoare de resurse", foloseste un cooler exterior pentru laptop.
Dar pentru jocuri sau alte programe "tari" este mai preferabil un calculator dedicat.

| Sebastian67 explică (pentru Bula):

Laptopul are jumatate de an, si in privinta prafului sunt sigur că nu are, îl curat mereu de praf, plus ca îl tin in geanta de fiecare dată, sunt curios daca este normal sa fie la temperatura aceasta

| Bula a răspuns (pentru Sebastian67):

Daca acele temperaturi sunt real-masurate, atunci e problema.
Realitatea masurarii poti constata daca lasi laptopul sa raceasca 1-2 ore, iar dupa pornire imediat incepi sa urmaresti temperatura, fara sa dai drumul la vreun program.
Daca vezi temperatura crescand in timp, atunci functioneaza programul tau de monitorizare a temperaturii, iar dupa cca jumat de ora se va stabiliza temperatura de "mrs in gol".

Totodata, urmareste grafic si incarcarea procesorului si a memoriei fizice (RAM) in Task Manager.
Daca procesorul este putin folosit (sub 5%) cand nu atingi laptopul si temperatura creste spre 50 grade sau peste, atunci e problema mare.

| Sebastian67 explică (pentru Bula):

Deci eu acum am 50 de grade, l-am utilizat cam 2 ore muzica, pe internet... laptopul este rece mereu, cum deschid un joc cum imi creste in 10 secunde la 78 de grade, cum închid jocul cum imi scade la 50-57 de grade in 10 secunde, de ce?

| Bula a răspuns (pentru Sebastian67):

Ce procesor are?
Procesoarele au voie la 43, iar cele AMD pana la 55 grade sa functioneze.
Peste aceste temperaturi deja trebuie intervenit de catre un specialist.

| Sebastian67 explică (pentru Bula):

Aici te cam contrazic! Păi procesorul suporta o anumita temperatura 100, 90, 60 depinde de procesor, de exemplu cum este al meu am un Intel n3050 care suporta temperatura de 90 de grade cand ajunge undeva pe la 84 intră într-un procedeu nu mai stiu cum se cheamă, într-un procedeu de auto aparare, isi scade performantele si daca tot ajunge la temperatura maxima procesorul închide tot sistemul, deci cum ai spus tu ca trebuie sa stea dair la 40- 50 de grade este FALS nu spun ca nu este bine sa ai acesta temperatura la procesor, dar iti trebuie si un couler pe măsură, eu am întrebat dacă sunt bune acest e valori la acest procesor, nu le am cine stie ce cu it-ul dar nici chiar prost nu sunt...

| Bula a răspuns (pentru Sebastian67):

Si eu te contrazic!
Daca procesorul ar functiona la 100 grade, l-as folosi si pe post de gratar pentru mici sau cel putin pentru fiert ciorba. big grin

Semiconductoarele de siliciu se ard peste 120 grade (inclusiv procesoarele), dar peste 90 grade deja nu mai functioneaza corect elementele logice, deci "innebunesc" (curentii de fuga se maresc in avalansa, nivelele logice nu mai sunt corecte, etc). La temperatura de 100 grade n-am intalnit procesor care sa mai poata functiona. Din acest motiv, limita maxima de temperatura cu avarie de oprire este de 85 grade.

| Sebastian67 explică (pentru Bula):

Eu nu m-am referit ca procesorul gata merge într-o 100 de grade, doar te-am contrazis ca nu trebuie neaparat sa aiba temperatura de 40 de grade, poate suporta si mai mult, in plus nu cred ca si citit prea bine ce ți-am scris mai sus, ele au i temperatura maxima, am dat exemple 100 de grade 120, plus ca tiam mai si zis ca la i o anumita temperatura intră într-un procedeu de protectie special să prevină ce ai spus tu mai sus

| Bula a răspuns (pentru Sebastian67):

Apropo, de protectie termica: procesoarele Intel incep sa se "franeze" peste 43 grade, iar cele AMD la 55 (adica scad frecventa de lucru). Din acest motiv am indicat aceste temperaturi. Iar la 80 grade, procesoarele AMD functioneaza deja sub sfertul frecventei (vitezei) nominale, iar cele Intel la 50 grade sun la sfert, sau chiar se opresc (in functie de model).

| Sebastian67 explică (pentru Bula):

La mine merge bine jocul, nu-mi scade fps, chair daca procesorul are 78 de grade, si nu se încălzește, chiar daca ma joc pe el ( asta în timpul liber, nu l-am achiziționat de jocuri, dar imi tot merge happy ) de aceea am întrebat de ce scade in 4 secunde de la 78 la 50 de grade

| Bula a răspuns (pentru Sebastian67):

Poate atunci se porneste ventilatorul la viteza maxima.
Daca nu va porni din ceva motiv, atunci efectele de fum se vor confunda... big grin
Iar daca un procesor AMD se arde, deseori se duce si placa de baza, iar ansamblul in... gunoi.
E risc f mare.

| Sebastian67 explică (pentru Bula):

De ce îmi zici mie de procesoare amd cand eu ti-am zis ca am Intel n3050

| Bula a răspuns (pentru Sebastian67):

Am spus de procesoare AMD fiindca am intalnit mai multe "floricele" la ele. La Intel n-am vazut chiar asemenea manifestari, dar defectiuni am intalnit ce sugereau ca cauza temperatura prea mare.

In fine: calculeaza asa: daca acest fenomen se intampla acum, cand temperatura ambianta este intre 20-25 grade, ce se va intampla pe timp de vara cand temperatura va mai creste la 30-35 grade? Diferenta de 10-15 grade se va ADAUGA la temperatura de lucru de acum!
Eu n-as risca fara a imbunatati racirea... (curatire, ventilatie sumplimentara).

| CuriousStuff a răspuns:

Placa ta de baza are senzori de temperatura pentru procesor? Pentru ca daca nu are acele temperaturi sunt doar estimarile programului care pot fi si probabil ca si sunt complet eronate.

| Betty12345678 a răspuns:

La mine urca pana pe la 75 maxim si atunci incep sa apara problemele, trebuie curatat de praf, inlocuit lichidul, cel mai bine mergi la un service pentru niste sfaturi.

| Sebastian67 explică (pentru Betty12345678):

Pai eu chiar l-am protejat de praf l-am curățat cam mereu, când nu-l folosea îl băgam in geanta... credeam ca nu va avea nevoie, plus ca pasta nu trebuie schimbata îl am de aproape jumatate de an