| Mihai_Stefan_2000 a întrebat:

In scurt timp voi pleca in Grecia si voiam sa intreb daca te poti ineca in mare! Am auzit ca apa este sarata dar te salveaza? (scuze daca este o intrebare stupida) Multumesc!

8 răspunsuri:
| MihaelaDart a răspuns:

Oriunde unde ai merge te poti ineca, asta din cauza curentilor care sunt si a apelor reci unde ti se pot pune si carceii musculari. Cu toate cele mai multe decese in mare au fost din cauza curentilor. Chiar si in Grecia s-au intamplat foarte multe cazuri. De-asta este bine, sa nu treci de geamandura, atat cat nu esti sigur pe tine, doar un inotator bun are curajul sa inoate mai mult, cu toate ca sunt si cazuri care o patesc si ei.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Normal ca te poti inneca. E sarata, dar asta nu inseamna ca nu sunt curenti, valuri, ca e adanca samd. Nu e apa de lac de salina cu concentratie de 30-40% sa nu te poti scufunda in ea

| mihai69 a răspuns:

Întrebarea, spre deosebire de o parte dintre răspunsuri, nu e deloc stupidă.
Încerc să îți explic ce anume poate provoca înecul în apa mării:
- curenții puternici care se formează în general pe lângă diguri (dar nu numai - te trag spre larg și nu mai ești în stare să ieși la mal și mori de oboseală);
- valuri mari în zone stâncoase (te pot lovi de pietre până îți pierzi conștiența și ăla ești);
- oboseala, cârceii, alte boli care te pot incapacita pe moment.
etc.
Apropo de faună: aricii de mare sunt cei mai „periculoși", dar sunt niște animăluțe foarte calme, stau fixați pe pietre și nu dai de ei prin zonele nisipoase. Cu încălțăminte specială e relativ sigur să intri în apă oriunde. Iar aricii nu sar pe oameni să-i înțepe - înțepăturile provin exclusiv în urma călcării pe ei de către gură cască care umblă desculți pe unde nu trebuie. Acele lor au vârfurile foarte subțiri, acestea se rup și rămân în rană, adesea infectând-o. De aia e bine să se apeleze la ajutor medical imediat după un astfel de incident. Dar și dacă nu o faceți, nu se moare din asta. însă doare. Destul de rău.

| minrest a răspuns:

Draga Mihai, nici o intrebare nu e stupida, stupid este sa nu intrebi. In apa sarata faci pluta ceva mai usor. Dar in mare te poti ineca, tocmai in mare e riscul mai mare sa te ineci, eu insumi am fost in pericol sa ma inec in mare. Fii prudent.

| Tudor123123 a răspuns:

Daca este sarata nu ai cum sa te inneci numai daca esti cu capul sub apa si nu te mai poti intoarce, dar daca inoti normal nu poti sa patesti nimic.

| minrest a răspuns (pentru Tudor123123):

Dar de ce s-or fi tot anuntand inecatii pe litoral? Stateau cu capul sub apa sau cum? Faptul ca plutesti mai usor un pic nu te ajuta cu nimic impotriva inecului, iar la mare sunt pericole care lipsesc in lac. Putina responsabilitate, te rog.

| Cartofescu a răspuns:

Unul din 4 oameni moare la mare, fie inecat, fie din cauza ca a inghitit apa si i-a ramas in plamani...iar apa din Grecia e plina de arici si pisici de mare, niste animale extrem de periculoase care te pot intepa... nu mai pun la socoteala serpii si pestii otravitori, trebuie sa ai mare grija.

| dartford666 a răspuns:

Numai zvonuri murdare eu sunt din Grecia si nu am avut nicio problema doar ca acolo trebuie sa stii sa inoti si sa nu te duci prea departe pentru ca pot fi animalen de mare periculoase cum a spus stimabilul dar in rest distractie ploacuta(TRB sa fii inotator de performanta sa rezisti acolo)big grinD