anonim_4396
| Anonim întreabă:

Hey TPU,cum as putea sa o conving pe mama se ne mutam in Germania? Pot spune ca am un mic avantaj pentru ca si tata isi doreste sa se mute din tara,dar el nu vrea sa plece fara mama, iar mama spune ca putem pleca doar noi doi daca vrem si pe ea sa o lasam in tara.

Răspuns Câştigător
| MihaelaDart a răspuns:

Pentru ca locuiesc in Germania, iti spun ce necesita sa iei o viata de la zero intr-o tara straina.

In primul rand nu se poate inchiria o locuinta din prima zi de cand ati ajuns in Germania!

Trebuie sa va gasiti o legatura in Germania pentru a locui o perioada pana va gasiti de munca si apoi casa. Nimeni nu va v-a inchiria o locuinta fara sa aveti un contract de munca sau sa fiti inregistrati in randul populatiei la Primarie.

Alegeti-va un oras unde nu sunt preturile foarte mari la chirii, precum Munchen ori Berlin-ul sunt exagerat de scumpe. De preferat sa locuiti intr-un oras mai mic si care are in jur fabrici.
Noi locuim in Lüdenscheid (in Renania de Nord, cauta pe internet info de zona), oras cu 80.000 de locuitori, in oras cat si in imprejur avem o multime de fabrici (asta inseamna locuri de munca).

Dezavatajul Germaniei este acum, la noua lege intrata din octombrie, la firmele Life care preiau muncitori pentru a-i trimite la munca la alte fabrici trebuie sa cunoasca un minim de limba germana, cei care nu sunt cunoscatori de limba foarte foarte foarte greu se pot angaja. De exemplu la fabrica mea, o curatatorie echologica a spitalului inca se fac angajari si fara limba germana, desi conditia este sa mai fi cunoscator de o engleza, rusa, sarba, greaca, turca, poloneza, italiana (cam aceste natii lucreaza in institutie si pentru a putea sa va intelegi cu angajatii).

Trecand mai departe, conditia germanului este sa lucrezi 3 luni si abia apoi poti sa inchiriezi o locuinta. Proprietarul iti va cere fluturasii pe cele 3 luni lucrate! Sunt si exceptii cand gasesti, daca ai noroc, proprietari care te primesc dupa o luna de munca in Germania. Trebuie sa platesti 2 sau 3 chirii in avans pentru un apartament.

Ca si venit la inceput, trebuie sa mergeti la Primarie pentru a va inregistra in randul populatiei, de a va face un cont la banca, de a cauta loc de munca, sa mergeti la Finantzamt pentru a vi se da un numar (care vi se va cere la locul de munca acel document). Dupa ce v-ati gasit un loc de munca, trebuie sa mergeti la AOK (asigurarile medicale) pentru a va face si cardul de asigurari obligatoriu. Unul dintre membrii, fie mama ori tatal tau ori amandoi sa se inscrie la cursurile de limba germana de la Volkshochschule (VHS) din orasul nde va veti stabili, curs care poate fi platit de JobCenter (Ajutoare sociale, doar in cazul ca aveti salariul mic in familie puteti depinde de acest ajutor) sau platit de voi. Cursul va fi timp de 10 luni este in jur de 750 euro cu modulele de invatare A pana la B1. Daca se iau examene cu brio, vei primi banii la jumatate inapoi. La o adica scoala ta va fi numai 350 euro, asta daca vei lua examene de trecere. Este bine sa cunosti germana decat deloc, te vei putea integra mult mai usor si poti gasi mai usor un loc de munca mai bun.

Aveti grija de escroci. In Germania se munceste legal cate 8 ore, ce se lucreaza peste trebuie sa se plateasca extra, daca cineva va angajeaza din prima la 12-14 ore si nu va platesc pe aceste ore, nici nu semnati contractul!

Daca veniti in Germania cascati ochii bine caci daca intrati pe mainile unor oameni care se dau seriosi la aparente, va vor putea face felul la final. Sunt foarte multi din acestia, si nu numai cei care se ocupa de "angajari" ori de a oferi o locuinta.
Daca aveti rude sau prieteni adevarati si cunosc limba germana si doresc sa va ajute, mergeti la ei sa va indrume.

Oricum Miruna, sa nu crezi ca in Germania va fi usor! Peste tot unde ai merge si o iei de la zero este greu, Primii 2 ani este greu pana va veti pune pe picioare. Sa va puteti strange bani deoparte si sa va claditi un viitor, ai degraba tie iti vor face parintii tai un bine in asta. Mama ta trebuie sa fie tare pe ea, limba germana se invata foarte repede daca face acele cursuri de care am mentionat. Cand am ajuns in Germania nu stiam nimic si m-am angajat dupa o luna si ceva, dupa cateva luni am inceput si aceste cursuri si pot sa spun ca ma simt mai bine in pielea mea cand pot sa comunic cu colegii de munca si sefii mei, nu mai imi trebuie alti colegi sa ma ajute sa imi traduca ce a spus x si y.

Noi suntem de aproape 2 ani in Germania. Am momente inca de acomodare, caci anumiti germani nu prea vor uneori sa vorbeasca engleza, mai am momente din germana incep sa vorbesc in engleza laughing si parca devin cam reci, distanti, dar na', nu-i iau uneori in seama. Si mie imi place sa ma reintorc acasa in Grecia (aici e a doua casa pentru mine pe langa Romania), dar Germania imi ofera multe.

Succes in ceea ce doriti sa faceti si sa nu aveti probleme niciodata, sa va gasiti un loc de munca bun si ca oamenii rai sa stea departea de voi! :*

5 răspunsuri:
| mihai69 a răspuns:

Problema e grea și mă tem că nu prea ai șanse s-o convingi, atât timp cât ei îi e bine aici.
Dar o idee ți-aș putea da: mergi doar tu acolo, fă școala la ei și angajează-te. Nu e exclus ca înainte să termini școala mama ta să vrea să vină să stea aproape de tine. Bine, asta dacă e tipul acela de mamă-cloșcă, căreia nu-i place să stea departe de „puiul" ei.

| brioșicaviolet23 a răspuns:

Pai incearca sa ii expui partile rele din tara asta, si spune-i de avantajele mutarii in alta tara.Incearca asta si tu si tatal tau, cat despre tara, nu stiu ce sa zic de Germania.Am o colega care a stat in Germania 6 luni, si s-a intors inapoi deoarece nu mai facea fata.Limba e foarte grea, avand in vedere ca ea nu auzise pana atunci vreun cuvant in germana. Poate de asta nu vrea sa se mute mama ta, poate ii e frica ca nu se va descurca cu limba, sau ca nu va cunoaste pe nimeni.Incercati si sa vorbiti deschis toti si aflati de ce nu vrea sa se mute si pana atunci poate va ganditi si la alte tari cu limba mai usoara si cu avantaje mai mari decat Germania. Sper ca ti-am fost de ajutor

| Tpuist a răspuns (pentru brioșicaviolet23):

Dacă germana e grea cum e chineza?

| brioșicaviolet23 a răspuns (pentru Tpuist):

Si mai grea, amandoua sunt limbi grele, dar chineza mai mult decat germana

| MirunaChristina2002 a răspuns:

In vara am fost in Germania, iar tata are niste rude acolo.Mamei nu prea i-a placut tara, nici oamenii, nici limba.Ea crede ca in tara este bine...