| dfwq23 a întrebat:

Salut, cum îmi pot face procură pe un prieten de 18 ani ca să călătorim din Moldova în România? Tatal meu este plecat în Londra și mama este acasă, cum pot face procură? Am 16 ani, buletin si pașaport romanesc.

2 răspunsuri:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Ministerul Afacerilor externe si al Integrarii Europene al Republicii Moldova spune asa: Minorii au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova doar însoţiţi de unul din părinţi, de reprezentanţii lor legali sau de un însoţitor, desemnat prin declaraţia reprezentantului legal, autentificată notarial. În declaraţie va fi indicat scopul călătoriei, durata de şedere şi ţara de destinaţie. Mai zice asa: minorul este titular al unui paşaport individual si călătoreşte însoţit de o altă persoana fizică. În această condiţie, persoana însoţitoare va prezenta următoarele: declaraţia unuia dintre părinţi sau a reprezentantului legal prin care va fi exprimat acordul de însoţire a copilului în statul sau statele de destinaţie, vor fi prezentate perioada de şedere şi datele de identitate ale însoţitorului. Deci mama ta poate sa dea singura declaratie pentru acel major cu atat mai mult cu cat esti si cetatean roman.

| Lioana a răspuns:

Nu stiu cum e legislatia din Moldova dar conform legislatiei din Romania trebuie ca ambii parinti sa-si dea acordul. Mama face o imputernicire la un notariat din Moldova. Tatal sa faca imputernicirea la un notariat din Londra sau la ambasada Romaniei, daca nu poate veni in tara. Daca imputernicirea tatalui e redactatata in limba engleza va trebui tradusa de un traducator autorizat.