| AlexAL275 a întrebat:

Bună TPU! Am 18 ani, trec a XII a și sunt foarte stresat. Hai să vă prezint factorii mei de stres:
- părinții care îmi zic că nu fac nimic toată ziua, chiar dacă eu fac, ei se așteaptă ca în fiecare zi când vin ei de la serviciu să fie curățenie, nu că asta ar fi problema, am mai făcut, dar ei împreună cu frățiorul meu mai mic fac cea mai multă mizerie, taică-meu vitreg vine mănâncă, vasele nu și le spală și tot el se vaietă că nu curățenie, dar eu dacă mănânc și nu-mi strâng masa imediat vine la mine. Mama este la fel, că ea e obosită, dacă se strică vreo mâncare e vina mea că nu am băgat-o în frigider. Fac curățenie și după 2-3 ore este la fel, fac degeaba, își bat joc de mine. Eu nu sunt îngrijitorul lor.
- școala de șoferi, am probleme cu ambreiajul și sunt cam speriat la volan, cred că asta ar fi principala cauză
- m-am apucat de sală, vin obosit de acolo și mă trezesc cu părinții după că nu fac nimic
- fiind o fire mai timidă, mai moale încerc să mă schimb, dar se prea pare că nu-mi iese
- am anumite complexe legate de aspectul meu fizic, în principiu fruntea și capul pe care eu le consider enorme.
Mă străduiesc să mă ridic mereu de la pământ deoarece având o gândire negativă care împroașcă mereu cu noroi în propria persoană și din cauza altor factori externi mă simt mereu demoralizat și cred că o iau razna. Deci sunt în stadiul în care dacă ar fi un criminal pe stradă cu un pistol în mână, eu aș fi prima persoană care m-aș duce în fața lui să-mi curme suferința. Având o sumă de lucruri care nu-ți ies, niște părinții care te fac mereu leneș, crezând că nu ești sănătos și ca te porți copilăros + faptul că încerc să mă lupt cu mine să mă schimb, e un stres de nedescris, cel puțin așa simt eu. Îmi cer iertare pentru exprimarea dezastruoasă, am scris repede și fără să recitesc. Sunt eu nebun sau ei au dreptate?

Răspuns Apreciat de Editori
| Magieinpoezie a răspuns:

Și eu trec a 12-a și eu sunt o fire mai timidă. Înțeleg că toate aceste schimbări care vin te stresează și îți dorești să faci lucrurile cât mai bine. Eu de obicei îmi planific activitățile lunar/săptămânal/zilnic ca să le țin în frâu. Încearcă să faci și activități care să te relaxeze ca să nu intri în burnout, depresie sau alte nebunii. Eu te-aș sfătui să porți o discuție deschisă cu părinții tăi prin care să le spui ce îți dorești tu. Poate nu o să scapi de toate activitățile casnice, dar încearcă să le negociezi. Îți recomand podcastul lui Paul Olteanu despre negociere
( https://www.youtube.com/watch?v=TlitQyrmfEg&ab_channel=MindArchitect ) Bacul e un examen important și trebuie să te focusezi mai mult pe el. E cam greu că ai ales să faci și școala de șoferi, dar nu e imposibil. Timiditatea poate avea mai multe cauze, așa că nu dispera. Încearcă să îți dedici timp și interacțiunilor cu alte persoane puțin câte puțin. Nu te judeca dacă merge mai greu. Și eu sunt în stadiul în care încerc să scap de anxietatea socială, dar trebuie să am răbdare. Iar legat de aspectul fizic, nimeni nu e perfect. Cine te place, te place și cu capul mare :))).
Alte instrumente utile pentru reducerea stresului ar fi meditația și respirațiile (2 inspirații scurte și o expirație lungă). Mult succes!

2 răspunsuri:
| BookWorm23 a răspuns:

Rezista acolo, prietene! Tu apuca-te sa te pregatesti de bac cat de bine poti, apoi du-te la o facultate intr-un oras diferit fata de cel in care locuiesti! Daca totusi nu reusesti sa intri decat la o facultate din orasul tau, atunci du-te la un camin! Daca ai tai nu vor vrea sa te mai sustina financiar, i-ati un job part-time! Mult succes!

| AlexAL275 explică (pentru BookWorm23):

Mă gândeam să intru în armata ca subofițer

| heyiwannabeyourfriend12 a răspuns:

Hey,si eu am asa parintii :')
Eu cand am intrat in a 12 -a, m-au demoralizat in ultimu hal, norocul meu e ca nu imi sar in cap cand e mizerie, mai asta lipsea.
Esti copilul cel mare, practic tie ti se sparg oalele in cap ca mna, asa li se pare lor firesc ca e..si mie pana la bac mi-au insiruit N batjocuri si apelative :')))
Nu ii mai asculta,dar daca esti major,poti pleca la altcineva,sa te muti cu altcineva :'), axeaza-te pe examen,nu va fi greu,daca tragi tare va fi ok,ai sa vezi. Copilul lor mai mic e mai important decat ai fi tu,pentru ca asa e mereu,tu vei fi persecutat,iar el iubit e ambii.
Legat de faptul ca te simti complexat de cum arati,cu timpul o sa se schimbe, ai sa vezi, acum mna, suntem tineri, e normal sa aratam cum aratam, dar cu varsta o sa aratam altfel