| Caitlyn a întrebat:

Buna TPU :*. Chiar am mare nevoie de ajutorul vostru! happy. La biologie, trebuie sa facem un experiment din cateogriile : animale sau plante. Si nu imi vine nici macar o idee. Precizez ca experimentul cu graul si fasolea a fost facut de alti colegi. As avea nevoie de ceva mai inedit. [ p. s. : sunt in clasa a 9 `a ] Dau funda happy

4 răspunsuri:
| BlackAngel232001 a răspuns:

Te-as putea ajuta! daca ai invatat despre gutatiune(fenomen prin care plantele elibereaza apa sub forma de picaturi, de unde vine si denumirea fenomenului-gutta=picatura)... poti demonstra fenomenul tinand un ghiveci de plante tinere, de exemplu de grau, cu solul bine aprovizionat cu apa, sub un clopot de sticla.In scurt timp apar picaturi de apa la varful fiecarei frunze.
Plantele guteaza mai intens in timpul noptii decat in timpul zilei. Tinand plantele in incaperi intunecate ziua si iluminate noaptea, se obtine o inversare a ritmului gutatiunii.In reg. ecuatoriale, deosebit de umede, fenomenul gutatiunii decurge cu intensitate mare.La unele plante ecuatoriale picaturile emise prin gutatiune se preling in lungul ramurilor, formand un mic suvoi in lungul tulpinii principale.
Plantele, in general, elibereaza prin gutatiune o solutie apoasa, incolora si limpede, de obicei cu un continut mic de saruri. Cele care insa cresc pe un sol bogat in saruri minerale emit odata cu apa de glutatiune si o parte din cantitatea de saruri absorbite.De exemplu,la plantele de saratura,clorura de sodiu continuta in picaturile de glutatiune, prin evaporarea apei din picatura, ramane ca o pulbere pe suprafata frunzelor(la Frankenia pulverulenta )
Fenomenul de gutatiune la plante se desfasoara la nivelul unor organe specifice numite hidatode localizate in anumite portiuni a plantei. La plantele superioare, de exemplu la graminee, aceste hidatode sunt localizate in varful frunzei.
Rolul gutatiunii in viata plantelor : reduce presiunea hidrostatica in vasele de lemn si elimina odata cu apa si unele saruri minerale, care, in lipsa gutatiunii, s-ar acumula in corpul plantelor intoxicandu-le.Apa emisa prin gutatiune este inlocuita de cantitati noi de apa absorbita prin radacini. Odata cu aceasta este favorizata si absorbtia si conducerea sarurilor minerale in corpul plantelor.
La plantele submerse ( care traiesc in apa ), hidatodele, foarte raspandite pe corpul lor, ajuta la eliminarea apei in exces punand in miscare seva bruta prin corpul acestor plante.
... cred ca este suficient pentru experimentul tau! O seara placuta!

| Caitlyn explică (pentru BlackAngel232001):

Si acesta a fost facut. happy L.a facut chiar colega mea de banca. -s, ce ma fac? straight face

| Caitlyn explică (pentru BlackAngel232001):

L.a facut chiar colega mea de banca.:-s

| Caitlyn explică:

SI cel cu Gutatiune a fost facut :p