anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Bună tuturor!
Există un student/ă drăguț/ă care stă la cămin și ar putea să-mi ofere mai multe informații despre cum e viața acolo?
Țin să adaug faptul că urmează să termin școală și nu am posibilități materiale, astfel încât să stau într-un apartament/garsonieră.
Totodată,ma gândeam să renunț la facultate,măcar în primii doi ani,pentru a reuși sa mi strâng niște bani, dar m-am gândit și la varianta cu căminul, despre care n am auzit prea bune până acum. Tocmai de aceea, v as ruga pe voi, cei care ați trecut prin experienta cu căminul sau treceți, să mi oferiți câteva detalii.
1_Cate persoane stau în cameră?
2_Există baie proprie/bucătărie?
3_Exista mașina de spălat?
4_Ce sume se plătesc lunar,deși știu ca variază de la un cămin la altul, dar cu aproximație și ce anume trebuie plătit? curent, căldura?
5_La cămin poți sta permanent? Chiar și în timpul vacanțelor?
6_Exista un program anume când intri în cămin și când iesi?
7_ M as putea angaja dacă locuiesc la camin?

Răspuns Câştigător
| Totenkampf a răspuns:

Bună, sunt student în cadrul Universității "Transilvania" din Brașov și o să îți răspund din experiența mea directă:

1. În contextul pandemic actual cifra maximă a fost de 3 persoane, în general căminele au camere de către 4 persoane, cei mai norocoși nimerind în cazuri mai rare și în camere de 2 persoane.

2. În majoritatea căminelor știu că există baie proprie, sau baie la comun cu altă cameră, însă există și excepții precum majoritatea căminelor de stat din Brașov în care baia este la comun, fiind una pe fiecare etaj. Bucătăriile în schimb, indiferent de cămin vor fi întotdeauna la comun, și de obicei foarte prost echipate, fiindu-le depășită întotdeauna capacitatea numerică, fapt ce te descurajează să le folosești.

3. Bineînțeles, nu se vrea focar de infecții în niciun cămin, și nevoile de igienă trebuie mereu să fie îndeplinite.

4. Nu, plătești suma propusă de către conducere, având toate utilitățile incluse. Depinde foarte mult de la un cămin la altul, însă în Brașov atât cele de stat, cât și cele private sunt mai scumpe. Căminele de stat au prețul de: 355 de lei/lună pentru studenții care sunt la buget
555 de lei/lună pentru studenții care sunt la taxă.

5. Doar dacă ai un motiv întemeiat și în baza dovezilor în urma motivului întemeiat (loc de muncă/internship/practică de unde vei cere o adeverință care să demonstreze necesitatea cazării), prețul fiind indiferent de situația ta școlară (buget/taxă) cel întreg (555 de lei) referindu-mă strict la Brașov.


6. În niciun caz, nu există program, ar reprezenta un abuz din partea conducerii, ținând cont de faptul că o dată ce ești adult ești răspunzător pentru tine însuți.


7. Bineînțeles, ia căminul ca pe o locuință normală, în care trebuie să respecți niște reguli de minim bun simț pentru o bună conviețuire cu celălalt. Am impresia că ai o imagine distorsionată și terifiantă asupra căminului, crede-mă nu e la fel precum e reprezentat în internatele din filme, de obicei toată lumea se respectă, se salută, și-și vede de treabă, iar la jumătate din căminele din Brașov, nici măcar nu există paznici de noapte, și nu au fost evenimente grave de niciun fel.

7 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

1. Camerele de camin sunt pentru mai multi studenti, in general 4, 5 sau chiar 6.
2. Nu exista baie proprie, ci baie comuna (dus comun sin wc comune).
3. Bucataria este comuna, dar exista posibilitatae sa mananci la cantina
4. Depinzand de camera alocata si camin, plata variaza
5. Nu, la camin poti sta numai pe durata scolii
6. da, exista un progarm strict de intrare si iesire din camin. in general la 9 seara se inchide poarta si cei care lipsesc sunt informati parintii.
7. Nu te poti angaja daca esti al un camins colar, fiindca acolo locuiesc doar elevii acelui liceu.

| zurick a răspuns:

Bună ^^ Poate ne-ar ajuta și să ne zici centrul universitar.
1. Maxim 5, minim 2. Depinde de cămin, până acum de exemplu, în acesti 3 ani, am stat ori cu o singură persoană ori cu 2.
2.Depinde de cămin. De asta am zis că mai bine, ne zici centrul universitar. Bucătăria e pe hol de obicei, baia depinde de cămin. Am stat și cu ea pe hol, și cu ea proprie. Am și văzut și stat în cămine din centre universitare diferite.
3.Ori ai mașini de spălat la parterul unui cămin sau spălătorie unde îți duci hainele. Depinzând de cămin, intră sau nu în prețul căminului ( și dacă nu intră, e relativ ieftin, nu cred că am dat mai mult de 10lei
vreodată )
4.Asta depinde de la cămin la cămin și de regimul buget/taxă. Oricum, sub o chirie.
5.Contractul ți se termină la vară, până atunci stai cât vrei, fără cost suplimentar. Vara depui altă cerere, și vei plăti căminul în care vei fi repartizat( posibil să fie altul ) plus vara e mai scump.
6.Nu.
7.Normal că da.
8.Să-ți faci viză de flotant, aka îți lași buletinul la administrație sau portar ca să-ți facă ei viză de flotant.

| ZZZZZZS13 a răspuns:

Buna Daniela, http://www.upt.ro/Informatii_cazari_303_ro.html
asa este la UPT, deci depinde...
1_Cate persoane stau în cameră? Maxim 4-5
2_Există baie proprie/bucătărie? Baie proprie exista dar la fel depinde de camin, bucatarie nu cred.
3_Exista mașina de spălat? Da, normal!
4. 4_Ce sume se plătesc lunar, deși știu ca variază de la un cămin la altul, dar cu aproximație și ce anume trebuie plătit? curent, căldura? Intre 145-250, maxim 300, mai mult nu e in TM, dar la fel..depinde de ce camin alegi.
5_La cămin poți sta permanent? Chiar și în timpul vacanțelor?
Da, poti sta chiar si in timpul vacantelor dar pe timpul vacantelor sunt alte preturi...
6_Exista un program anume când intri în cămin și când iesi? Nu, ai cartela, intri cand vrei, iesi cand vrei
7_ M as putea angaja dacă locuiesc la camin? Logic, cine te opreste?