| AlleAlllexandra a întrebat:

Cine poate sa imi zica ceva despre ciclu?

Răspuns Câştigător
| sweetyangel a răspuns:

Ciclul menstrual este un proces natural care apare la toate femeile. Acesta apare prima data la pubertate si, dupa ce devine regulat, revine in fiecare luna, o singura data, exceptie facand in lunile de sarcina. Aparitia menarhei (sangerarii la ciclu) constituie doar o parte a ciclului menstrual lunar care va tine pana la 45-55 de ani.

De-a lungul unui ciclu menstrual, organismul femeii elibereaza hormoni care controleaza si pregatesc corpul pentru sarcina. Aceasta pregatire incepe din momentul in care ovarele produc 2 hormoni: estrogen si progesteron, care aduc modificari la nivelul peretelui uterin (endometriu) - acesta se ingroasa si devine moale. Alti hormoni, eliberati de glanda pituitara, stimuleaza dezvoltarea si eliberarea ovului din ovar. Femeia se naste cu circa 2 milioane de ovule. In fiecare luna, un anumit numar de ovule incep sa creasca si dintre acestea unul singur (uneori chiar doua sau trei) ajung la maturitate. Eliberarea ovulului - proces denumit ovulatie - are loc in general la mijlocul unui ciclu menstrual (ex. a 14-a zi la un ciclu normal de 28 de zile). Ovulul se deplaseaza de la ovar spre cel mai apropiat tub falopian (puntea de legatura intre ovare si uter). Daca ovulul a fost fecundat, acesta va ajunge din tubul falopian in uter intr-un interval de 4-7 zile, moment in care se va prinde de peretele uterin. Daca nu a fost fecundat, ovulul se deplaseaza mai departe, nivelul de estrogen si progesteron scade si partea ingrosata a peretelui uterin se elimina - aceasta este menstruatia. Lichidul menstrual poate fi de culoare rosu deschis, roz sau chiar maroniu. Menstruatia dureaza deobicei intre 3-7 zile iar cantitatea de lichid menstrual eliminata variaza intre 30-60 ml.




Dupa ce apare, ciclul menstrual poate fi neregulat in primii ani. Durata lui poate fi de 3 saptamani sau 6 saptamani, sau tanara poate avea pana la 3-4 cicluri menstruale pe an. Absenta ciclului menstrual poarta numele de amenoree. Daca ciclul nu a aparut pana la 16 ani sau la maxim 3 ani de la aparitia primelor semne ale pubertatii, este bine sa fie consultat un medic.

Fetele trebuie sa afle de menstruatie inaintea aparitiei ei. Multi parinti asteapta sa vorbeasca despre acest lucru la o anumita varsta - 12 ani de exemplu - fara sa isi dea seama ca este poate prea tarziu, multe fete putand avea deja ciclu menstrual de la 9-10 ani. Discutia trebuie purtata mai devreme cu atat mai mult cu cat exista uneori riscul ca cele active sexual devreme sa ramana gravide inainte de aparitia primului ciclu menstrual (eliberarea ovulului se poate face chiar inainte de venirea ciclului, deci fata poate fi fertila chiar inainte sa aiba primul ciclu). E greu ca parinte sa-ti imaginezi ca fetita ta si-a inceput viata sexuala devreme, dar este si mai greu daca o sarcina nedorita isi face aparitia in lipsa unei informari la timp.

Iata cateva intrebari pe care o fata i le poate adresa mamei (uneori tatalui) inainte de aparitia ciclului menstrual si raspunsurile pe care ar putea sa le primeasca.
Cand va apare ciclul menstrual?
Nimeni nu poate oferi un raspuns exact. Fiecare om are propriul ceas biologic si de aceea primul ciclul poate sa apara oricand intre 9 si 16 ani. Nu exista o varsta potrivita sau normala pentru acest lucru.
Care sunt semnele care prevestesc aparitia ciclului menstrual?
Aproape la 1 an dupa ce sanii au inceput sa se dezvolte, majoritatea fetelor trec printr-o perioada de crestere rapida. Ele cresc mult in inaltime, corpul capata roptunjimi, talpile se maresc. In general, prima menstruatie apare cam in 2 ani din momentul in care sanii au inceput sa se dezvolte si foarte repede dupa aparitia parului de sub brat sau in zona pubiana. O scurgere vaginala este deasemenea un indiciu ca ciclul menstrual va veni in curand.
Ce voi simti cand imi vine ciclul?
La prima menstruatie vei simti chilotul ud, probabil la fel ca atunci cand ai avut deja usoare scurgeri albicioase. Uneori poti sa simti cum se scurge lichidul acumulat daca ai stat jos sau intinsa pentru o perioada de timp.
Ce sunt crampele menstruale?
Ca si in cazul unor crampe localizate undeva in corp, cand muschii se contracta prea tare sau prea repede strangand vasele de sange si producand durere, la fel se intampla si in cazul crampelor menstruale. In acest caz muschii se afla la nivelul uterului. Durerile menstruale se pot diminua sau elimina complet daca starea de sanatate este bine mentinuta printr-o dieta normala, exercitiu fizic sau prin satisfacerea nevoilor fiziologice la timp. Daca crampele devin o problema, este bine sa fie consultat medicul sau asistenta medicala a scolii, in acest caz ei fiind singurii care pot recomanda tratament medicamentos.
Cat de des imi vine ciclul menstrual?
Ciclul menstrual al fiecarei fete/femei este unic. Durata lui poate varia de la 22 de zile la 45 de zile, sau poate varia in primii ani de la aparitie. Durata medie a ciclului menstrual este de 28 de zile si apare o data pe luna (originea termenului menstruatie este cuvantul menses = saptamana din limba latina). Aceasta medie insa poate fi diferita de la femeie la femeie si de aceea este bine ca prima zi a fiecarui ciclu sa fie bifata intr-un calendar.
Poate cineva sa-si dea seama cand am menstruatie?
In afara de tine nimeni nu poate sesiza acest lucru. E posibil ca acomodarea cu tampoane de protectie (interne sau externe) sa fie mai dificila, dar si acest lucru nu poate fi sesizat de cei din jur.
Ce se va intampla daca ciclul imi vine prima data la scoala sau oriunde in afara casei?
Este bine ca in poseta sa ai mereu de rezerva un tampon si o pereche de chiloti curati. O alta varianta (prezenta doar in unele tari din pacate) o constituie folosirea in caz de urgenta a tampoanelor ce pot fi gasite in baile publice moderne, contra cost. La scoala se poate apela la ajutorul celor de la cabinetul medical.
E posibil sa ma simt rau de cate ori imi vine menstruatia?
Majoritatea fetelor nu au probleme, dar unele se simt rau din cauza crampelor menstruale (pot apare dureri ascutite sau senzatie de intindere in partea inferioara a abdomenului). Uneori exercitiul fizic elimina aceste dureri, alteori se poate apela la o baie calda, la perna electrica pusa pe abdomen, sau la analgezice precum paracetamol (acetaminofen), algocalmin (novocalmin), ibuprofen etc. Inainte insa de a lua medicamente trebuie sa discuti cu un parinte, asistenta scolii sau medicul de familie.
Pot sa fac sport sau sa ma implic in alte activitati pe perioada menstruatiei?
Bineinteles. Orice activitate desfasurata in mod normal poate fi urmata pe perioada menstruatiei. Probabil vei constata ca multe fete/femei din jurul tau sunt in aceeasi situatie, dar isi vad in continuare de treaba, nestanjenite.
Pot sa folosesc tampoane interne?
Desigur. Tampoanele interne ofera o protectie eficienta la menstruatie si prezinta avantajul ca datorita lor iti poti continua orice activitate zilnica, inclusiv inotul. Tampoanele interne aflate pe piata sant de marimi diferite, cu grad de absorbtie diferit, in functie de marimea corpului si debitul de lichid menstrual. Inainte de a le folosi pentru prima data este bine sa te consulti cu mama sau asistenta medicala de la scoala. Citeste cu atentie instructiunile de folosire si schimba-le la timp (deobicei intre 4-8 ore).
Cum stiu care produse de protectie sunt potrivite pentru mine?
Discuta deschis cu mama, asistenta scolii sau un adult in care ai incredere si care te poate ajuta sa alegi. Nu uita ca pe piata exista produse variate si este bine sa le verifici pana gasesti sistemul cel mai potrivit de protectie pentru tine, diferentiat pe cantitatea de lichid de-a lungul zilelor de menstruatie. In primele 2-3 zile menstruatia poate fi abundenta, in ultimele 1-2 zile poate fi foarte usoara.
Este foarte important ca parintii sa discute despre ciclul menstrual intr-o lumina pozitiva. Daca mama se refera la el ca la "un blestem", fiica va ramane cu o impresie negativa despre aceasta experienta. Pentru a evita astfel de situatie este bine ca mama sa-i explice ca menstruatia este un lucru natural si minunat in viata unei femei. In fond, fara ea, femeile nu pot deveni mame.
Un alt aspect important este asigurarea ca fiecare este unic. Faptul ca fiica ta vine si-ti povesteste ca fata de colegele ei de scoala ea se dezvolta mai repede sau mai incet este un exemplu.
Deasemenea, e bine ca mama sa profite de discutie si sa scoata in evidenta necesitatea mentinerii unei igiene zilnice, a schimbarii tampoanelor de orice fel la timp, a folosirii deodorantului etc.

8 răspunsuri:
| Th3eo a răspuns:

Ciclul menstrual reprezinta o serie de schimbari prin care trece corpul unei femei pentru a o pregati pe aceasta pentru o posibila sarcina. In fiecare luna pe peretele intern al uterului se formeaza de novo un epiteliu cu o anumita grosime (endometru), pregatind astfel uterul pentru nidarea (fixarea) unui ovul fecundat. Cand ovulul nu este fecundat si sarcina nu se produce, acest epiteliu uterin este distrus.

Astfel se produce fenomenul de sangerare lunara numita menstruatie, prezenta la femei o data pe luna incepand din perioada adolescentei si pana la menopauza, in jurul varstei de 50 de ani. Durata ciclului menstrual poate fi masurata prin notarea cu 1 a primei zile de sangerare si numararea zilelor pana la urmatoarea menstruatie.

Ciclul menstrual reprezinta perioada cuprinsa intre ziua 1 a mentruatiei si ziua 1 a menstruatiei urmatoare. Cu toate ca lungimea medie a ciclului menstrual este de 28 de zile, un ciclu menstrual cu o durata de 21 pana la 35 de zile este considerat absolut normal.

De asemenea, este normal ca adolescentele si femeile in jurul varstei de 40 de ani sa aiba cicluri menstruale neregulate sau cu o durata mai mare. In cazul adolestentelor, duratele ciclurilor menstruale ar trebui sa se egalizeze in timp. In cazul femeilor care se apropie de varsta menopauzei, ciclurile menstruale vor deveni probabil mai lungi si ulterior vor disparea.

| Deny1333 a răspuns:

1. Se spune "menstruaţie", aşa e mai frumos.
2. Sunt zeci de site-uri specializate cu subiecte de genul.
3. Mai bine ai vorbi cu mama ta.

| emillie a răspuns:

Vine lunar.Adica odata la 28 de zile. Odata ce ti se va regla (Desi asta se intampla dupa aproape doi ani, desibanuiesc ca mai sunt si exceptii)poti sa calculezi in ce data iti va veni calculand din prima zi in care iti vine 28 de zile. Poate sa iti tina intre 3-7 zile,si cu o anumita densitate dar si asta depinde de la fata la fata, si la fel si faza cu durerile de burta. O sa ai nevoie de tampoane (interne sau externe), eventual sa-ti iei cateva la tine in zilele cand sti ca iti va veni pentru a nu avea eventuale neplaceri.

| MaiBineAnonimDecatCriticat a răspuns:

Ciclul este ceva normal care apar la toate fetele de la o anumita varsta (de obicei intre 12-16 ani,dar se poate si mai devreme).In primii ani de menstruatie, ciclul nu o sa fie regulat ( adica se poate sa nu apara lunar, ci sa fie absent cateva luni).La 1-2 ani de la venirea acestuia, se vor dezvolta sanii si se va creste in inaltime, de asemenea va aparea si parul in zonele intime ale corpului.E ceva normal si nu trebuie sa sperie pe nimeni.Vor aparea si crampele (pot apare dureri ascutite sau senzatie de intindere in partea inferioara a abdomenului) in cele 3-5 zile de menstruatie,dar pot fi calmate cu pastile recomandate de medic (ibuprofen,algocalmin),asta nu ar fi o problema.
Mare grija mai tarziu in cazul contactului sexual, sa nu se ajunga la graviditate. Mai mult nu stiu ce as putea sa iti spun. Daca vrei sa mai afli ceva, lasa mesaj. Sper ca ti-am fost de ajutor...

| DeadAngel a răspuns:

Te referi la ciclul menstrual.pai asta e un lucru fiziologic care i se intampla orcarei fete adolescente acum depinde de fiecare la ce varsta poate sa iti vina si la 11, 14, 15 ani poate si mai tarziu, acum aceste lucruri pot fi influentabile de catre alimentatie, sport etc.el iti vine la un interval de 28 de zile de la data precedenta sau nu neaparat. asta la fel depinde de fiecare fata :daca il ai regulat(regulat insemand sa iti vina in fiecare luna la aceeasi data ) sau nu.eu de ex nu il am regulat,o luna imi vine o luna nu...dar de obicei cu cateva zile inainte ai dureri de cap,te simti balonata, iti apar cosuri, sau ai si o stare de spirit proasta.de aceea in aceea perioada este bine sa eviti alimentele care contin grasimi sau alimente care iti fac rau tie personal si sa mananci legume fructe lactate si mai ales sa nu faci efort deloc acum din nou depinde de fiecare daca ii face rau sau nu dar e de preferabil sa nu faci niciun fel de sport sau efort.pentru asta folosesti tampoane este o gama variata pe piata si sunt sigura ca o sa gasesti ceva care sa ti se potriveasca pentru tine, mai sunt si o.b dar ele sunt recomandate fetelor mai mari care au avut o experienta sexuala.despre ele e mai bine sa vb cu cineva experimentat.dar nu trebuie sa te sperii e ceva ce fiecare fata trece si cu putina grija(repaus, odihna)poti sa ai o perioada cat mai linistita.multa grija:*winking

| Krista_2861 a răspuns:

Http://noifetele.ro/main/home.php
gasesti tot ce vrei
funda:X

| Mada4ghn a răspuns:

Pai ce vrei sa stii mai exact?laughing) sunt niste schimbari in corpul fetelor care le ajuta sa se dezvolte mult mai usor si sa faca copii cand sunt in perioada respectiva