Întrebare recomandată | Mcl1188 a întrebat:

Buna.
A mai patit cineva sa se innegreasca mobila, peretii, ferestrele? Apar pete negre, pe de mobila se sterg, de pe perete nu.
Parca este funingine, foarte negre, doar ca nu ar avea de unde, avem incalzire prin pardoseala electrica. Nu este mucegai.

Răspuns Câştigător
| relian a răspuns:

Este condens, acolo se aseaza parful, iar in timp apare ca o funigene. Apare si pe tavanele alea facute de romani, desene animate, alea ce atirna rigipsul pe profile de metal cu cleme, meseria lu papura voda laughing am vazut la unia is dungi negre pe tavane.Au intrebat de la ce? Am spus, pentru ca izolarea acolo este f slaba, nu au lipit izolatia, acolo aerul este rece, tu inauntru faci caldura, in acele locuri suprafata, rigipsu, condenseaza, pe acea suprafata se depune praf, care arata cum spui tu.
Nu te gindi ca condensul ala e asa vizibil, este f fin, nici nu vezi.Pe mobila nu stiu, acolo e cam ciudat, pune si tu mina pe mobila si vezi daca e rece, ma refer suprafata mobilei daca e rece, aerul tau din incapere fiind mai cald poate produce condens, asa cum am aratat.

Cei care au calorifere, apare chestia asta mai mult deasupra la calorifere pe peretele de ciment, sau ce aveti voi zidu ala incarcat cu ciment.Si acolo la fel se face negreata de asta ce spui tu, dar e acelasi fenomen.

Fa mai cald in casa, e prea mica temperatura, cel putin a zidurilor si a mobilei, comparativ cu temperatura aerului.Pe podea nu ai deloc, tocmai pentru ca aia e f calda.

| Mcl1188 explică (pentru relian):

Exact, s-a innegrit asa in dungi, exact unde par a fi profilele de metal. Ok deci trebuie sa izolam foarte bine tavanul si acoperisul. Avem deja 2 straturi de izolatie deasupra dar baniiesc ca da, se face condens unde sunt profilele. Si aprind lumanari cateodata in living, banuiesc ca este si fum de la lumanari de este asa negru, doar ca nu aprind asa multe si foarte rar. In schimb nu imi explic cum acea funingine, fum de la lumanari ar fi ajuns din living tocmai in dulap in ultimul dormitor. Ff ciudat. Este peste tot in casa negru. Tavan in dungi cum ai zis, interiorul dressingurilor, toate geamurile din casa… si nu e mucegai

| regis a răspuns (pentru Mcl1188):

Nu e nici funingine, nici fum, nici praf, e o ciuperca microscopica, popular mucegai.

| relian a răspuns (pentru Mcl1188):

Nu am vrut sa zic? la mama acasa in Ro e la fel.Ma intrebat si alt vecin de la ce este.
Am intrebat pe mama cum a izolat meseriasu.O zis, o pus polistiren.Zic unde, cum? lo aruncat acolo sus in tavaf? jale mare.In living am pus eu alt meserias si i-am zis.Prima data, lipesti polistiren de tavan, mama are beton la tavan, dupa prinzi profile.Ala asa o facut si acolo nu-i nimic la tavan.
Dar este negreata la calorifere? mama zice oare de la ce o fi. Este cum am explicat.Nu conteaza sa pui izolatie multa,trebuie lipita, uniform, sa nu lasi goluri, dar lipita de tavan.

Daca nu ai tavan de beton, ai de lemn sau orice altceva prinzi in cuie ceva, dar polistirenu lipit unu de altu.Iti zic o idee.Intre placi poti lasa asa o mica distanta, juma sau 1 cm, la sf iei un pistol de ala pentru spuma si un tub de spuma si pui in acele distante dintre placile de polistiren

La margine cu zidu la fel faci, asa se izoleaza corect. Dupa n-o sa mai apara negreata de aia.
Inca o chestie importanta, este grosimea rigipsului, la tavane se foloseste rigips gros, mai gros decat la pereti.

Iti zic care rigips este pentru tavane.1/2 inch se foloseste la pereti si 5/8 inch la tavane.La pereti se mai foloseste si rigips de 3/4 inch.

Deci 1.27 cm la pereti, sau 2 cm si la tavane 1.6 cm.Asa spune fabrica.
Cu cit e mai gros cu atit mai bun.La tavane si foloseste si mai subtire de 1.27 cm, dar nu-i facut pentru tavan.

Eu recomand ca rigipsu sa fie pus pe peofile de lemn, prinse direct de tavan, intre lipesti polistiren, apoi rigips, asa va sta 50 de ani garantat.

Ai vazut in orice casa se face praf, mai ales daca ai parchet, poti vedea praful depus.
Daca undeva se umezeste fin, praful se lipeste acolo si cand devine mai gros, apare culoarea aia negricioasa, zici cai de la fum.

| Mcl1188 explică (pentru relian):

Nu am calorifere. Incalzirea este electrica, sub pardoseala.
Tavanul este asa: barnele din lemn care sustin acoperisul, apoi profilele metalice prinse de barnele de lemn si apoi rigips. Intre barnele de lemn este pusa izolatie din vata minerala in strat dublu.
E cam greu sa refacem acum tavanul ca ar insemna sa stricam tot in casa. Dar vedem la vara ce vom face. Multumesc oricum. Mi ai dat niste idei foarte bune. Probabil vom scoate vata si vom da spuma in jurul profilelor. Apoi punem vata la loc.

18 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Eu cred totusi ca e mucegai.
Daca ai clima, pune-o pe dezumidificare, vezi daca asa mai apar.

| Mcl1188 explică (pentru regis):

Nu e mucegai. Nu.

| regis a răspuns (pentru Mcl1188):

Nu trebuie sa ma crezi, ia o soluție antimugegai la alegere, pulverizeaza abundent pe o suprafata mica si lasa sa acționeze conform istructiunilor. Daca nu se schimbă situatia iti transfer eu contravaloarea solutiei.

| Mcl1188 explică (pentru regis):

Vad ca toata lumea crede ca nu stiu cum arata mucegaiul. Sau ca m-am grabit sa intreb pe internet ca sa imi zica toti ca e mucegai. Daca era mucegai voi chiar credeti ca mai intrebam eu pe internet? Ca nu ajungeam singur la concluzia asta?
A zis deja domnul mai sus exact situatia care este la mine. S a depus in dungi pe tavan. Este funingine si praf. Care se depune doar pe anumite materiale. Asta banuiam dar nimeni din cunoscutii mei nu mai patise. De aia am zis sa intreb sa vad daca mai stie cineva cu cazuri de genul

| Mcl1188 explică (pentru regis):

Eu nu m-am gandit la asta. Primul lucru a fost sa deschid internetul si sa intreb pe aici.

| regis a răspuns (pentru Mcl1188):

Crezi ce vrei, praful ala poate fi funingine doar daca iti cureti cosul de fum prin interior, cu peria electrica, nici intr-un caz de la cateva lumânări. Nu întâmplător petele apar doar unde ai umezeala, acolo are cu ce se hrani ciuperca respectiva. Ciupercile nu se dezvolta pe uscat, in cazul tau cresc unde gasesc putin condens.
Am la randul meu tot rigipsul pe profile metalice, prietena mea are o obsesie oentru lumanari, crede-ma ca nu am nici un fel de pata nicaieri, pentru ca nu sunt vapori de apa care sa condenseze.
Daca nu vrei sa testezi solutia, cumpara un higrometru, e in jur de 50 de lei si e util oricum sa ai unul in casa. Redu pe ca posibil sursele de umiditate (dusuri fierbinti cu usa deschisa la baie, hota la bucatarie, uscarea hainelor afara sau intr-o incapere dedicata sau in uscator, aerisire de 2 ori pe zi si dupa utilizarea fierului de calcat cu aburi samd. Daca nici asa nu poti menține umiditatea sub 50%, dezumidifica cu clima sau cu un aparat electric de dezumidificare si crede-ma ca vei scapa de "funingine".

| Mcl1188 explică (pentru regis):

Pacat ca nu iti pot trimite poze sa vezi despre ce este vorba. Am un semineu fals care "functioneaza" cu 30-40 de lumanari si lumanari in toata casa.
Nici eu nu am crezut ca e funingine, tocmai de asta am intrebat aici, dar deja exclusesem varianta mucegaiului cand am scris aici.
Nu se curata cu absolut nimic, doar daca slefuiesti zona. mucegaiul se spala si cu apa si cu solutie.
Intr-adevar cred ca s-a facut condens de la profilele de aluminii caci negreala este doar pe tavan in dungi? Excat unde vin profilele de aluminiu, asa am si eu dungile negre. Nu am pe alti pereti in afara de tavan. Si pe mobila, dar nu este pe mobila pe lemn, s-a depus doar pe mobila din pal. Aka in dresssing la interior caci exteriorul este mdf. Nici pe mdf aparent nu se depune. Deci este doar pe tavan in dungi, pe geamuri si pe mobila la interior unde am pal. Atat. Nu am pe jos prin colturi, nu am pe sus prin colturi, nu se spala, nu se curata cu solutie. Se ia fix negru negru de pe geamuri. Am exagerat in timpul sarbatorilor cu lumanarile. Probabil oricum s ar fi facut asa pe tavan dar nu atat de repede. Casa este ridicata in 2020 si abia in 2023 ne am mutat. Am stat si iarna trecuta aici adica febr-apr 2023 dar nu am aprins lumanari atunci, nu s-a intamplt nimic. Si nu au aparut treptat. A fost ceva de 2 zile in care am realizat ca puff tot tavanul e negru.
De la inceput am zis ca e funingine dar nu gaseam explicatie de ce este in dungi pe tavan si doar la interiorul mobilei. Voiam sa vedem daca suntem singurii cu problema asta intrucat cunostiintele nostre care stau toate la bloc nu au mai auzit de asa ceva.

| regis a răspuns (pentru Mcl1188):

Ai exclus gresit varianta mucegaiului, google zice ca sunt 100.000 de specii de ciuperci din familia mucegaiului.
Mucegaiul negru corespunde perfect descrierii tale, iar faptul ca nu se spala arata exact ca a crescut in ghips, spre deosebire de melamina, unde a crescut doar la suprafață. La fel, nu a crescut pe mdf, deoarece acesta este rezistent la apa.
Faptul ca a crescut doar in dreptul profilelor (de otel, nu de aluminiu) arata exact ca nu e funingine, care s-ar fi depus peste tot, ci o ciuperca care prefera umezeala rezultata in urma condensarii vaporilor de apa pe profile.
Dar in final sunt banii tai, poți inlatura efectul investind in refacerea intregii lucrari, sau poti inlatura cauza, monitorizand si controland umiditatea. Atentie, umiditatea e una, temperatura e alta, faptul ca incalzirea usuca aerul e doar un mit.

| darrio2007 a răspuns:

Ai foarte multa umezeala in casa. Este mucegai.

| Violleta2022 a răspuns:

Este igrasie si bacterie de mucegai, care iti imbolnavesc plamanii fiidnca sporii de mucegai sunt deja peste tot si zboara, ajungand in plamanii tai si ai familiei.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Și eu zic că e mucegai

| relian a răspuns:

? Violeta, auzi si tu, este bacterie de mucegai? femeia asta e fenomenala, asa ceva se naste odata la mia de ani? Bacterie de mucegai, morrrrri si alta nu.Mucegai doar ciupercile fac, pentru cultura ei generala de bacterii de mucegai, spune-i tu, pe mine m-a blocat? nu-i place sa fie corectata, ori sa o invete cineva ceva.Ii place sa ramina in ignoranta ei.Bacterie de mucegai?

| ValentinMihai78 a răspuns:

E o problemă de construcție în cazul în care este vorba de o casă proaspăt construită.
Constructorul îl chemați și cereți ajutorul pentru această problemă.
Dacă stați la bloc, fie blocul nu este termoizolat, fie lucrarea de termoizolație e prost făcută.