| didiy0303 a întrebat:

Vreau sa inalt sapa din curte cu 25 cm. Lungimea este de 8 m iar latimea tot de 8 m.
Am calculat Volumul si mi-a dat 1600, dar de aici nu mai stiu cum pot calcula cat balastru si cati saci de ciment trebuie sa cumpar. Am incercat sa calculez cu un calculator de betoane online dar nu inteleg valorile si nu imi sau seama cum sa fac. Ma poate ajuta cineva sa aflu sau sa calculez cantitatile necesare va rog? Multumesc anticipat

Răspuns Câştigător şi Apreciat de Editori
regis
| regis a răspuns:

Sa o luam un pic invers si sa tinem cont de optiuni.
Optiunea 1. Se poate face beton cu 40 de saci de ciment, cu 15 saci, cu 14 sau cu 90. Deci toti au avut dreptate. Nu trebuie sa fii un geniu insa ca sa iti dai seama ca la asa o suprafata, cu 14-15 saci de ciment obtii un fel de nisip ceva mai legat. Eu unul as merge pe B250, care inseamna 250 de kg ciment la fiecare metru cub de beton. In total ar fi cam 100 de saci, probabil asa a calculat cel care ti-a spus 90+.
Pentru prepararea a 16 mc de beton ai nevoie de vreo 18 mc de balastru (cand adaugi apa, nisipul se aseaza mai bine si isi reduce volumul). Deci ar fi 18 mc balastru si 100 de saci de ciment. Multa munca, cativa oameni care trebuie platiti si hraniti, oameni care mai gresesc la numaratoare...
Optiunea 2. 16 mc de beton B250 gata preparat. Vine un mester si pregateste un fel de cofraj, apoi comanzi betonul si in 20 minute este turnata placa. Daca vreodata trebuie spart, ai nevoie insa de utilaje grele pentru a-l scoate.
Optiunea 3. 15 cm de balast+10 beton. Pentru asta ai nevoie de vreo 10 mc de balast si de 6 mc de beton. Daca vrei neaparat sa prepari betonul manual, ar insema inca 7 mc de balast si vreo 40 de saci de ciment.

In niciuna din aceste variante nu e cazul sa faci legatura cu betonul vechi. Dar ca sa fie treaba buna, eu as lasa rosturi de dilatatie si as arma cu o plasa sudata de 6 mm.

Optiunea 4. Pavaj. Un 12 mc de balastru, apoi vreo 3 mc pat de nisip si 64 mp de pavele. Oricand vrei sa tragi o teava sau un cablu, se scoate o portiune de pavaj, se trage ce e de tras, se pune la loc. In plus nu se compara dpdv estetic.

10 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Bineînțeles ca o plasa de 8 va tine mai bine decât una de 6. Eu am scris ce as pune eu. La fel putem discuta si de beton, un beton de o clasa superioara va fi mai rezistent, insa pana la urma este o curte, nu o platforma industriala. Se poate supradimensiona totul pana la extrem, dar trebuie văzute si costurile.
Iar rosturile de dilatație fac exact ce le spune numele: preiau dilatatia. Nu e nevoie de specialisti, iti poate cofirma google sau dictionarul explicativ al limbii romane. Daca ar avea rol de delimitare, s-ar numi rosturi de delimitare. Dar inca din clasa a cincea învățam ca orice obiect se dilata la căldură si se contracta la frig, fara a tine cont de părerea lui relian sau a mea. Rosturile nu costa nimic si reduc tensiunile produse de ciclurile dilatare/contractie si implicit riscul aparitiei de crăpături.
Repet, deciziile le ia întotdeauna cel care pune banul, trebuie evaluat bibe de tot raportul cost/rezultat, si pana la urma e vorba de a amenaja o curte, nu o platformă pentru camioane grele.
Altfel se poate arma si cu PC de 50 mm, pe patru rânduri, se poate turna B600 cu dispersie de fibre si atunci poți sa parchezi liniștit DAC-ul 120.

| JackR a răspuns:

1600 ce?

Calculul este simplu 8 x 8 x 0, 25 = 16 metri cubi de sapa. Pentru un metru cub de beton iti trebuie (in principiu) 6 saci de ciment, 15 saci de nisip si 20 de roabe de pietris. Inmulteste asta cu 16 si afli cantitatile totale. Dar la cat de mult beton ai nevoie, mai bine il cumperi gata facut.

| didiy0303 explică (pentru JackR):

Mi-a spus cineva ca este mai ieftin sa le cumpar si sa le fac la betoniera decat sa cumpar cifa. Multumesc frumos pentru raspuns.

| regis a răspuns (pentru didiy0303):

Diferență de preț este nesemnificativa, diferența de calitate este insa majora.
Daca nu intri insa cu camionul in curte, o placa de 25 cm (căreia tu ii spui șapă) este mult supradimensionata. Eu ti-as recomanda sa o ridici cu balast vreo 15 cm si peste sa torni o placa de 10. Sa nu uiți de rosturile de dilatație.
La pavaj nu te-ai gândit? Estetic este mult mai frumos si are avantajul ca poate fi desfăcut si refacut in cazul in care ai nevoie sa tragi o conductă sau un cablu subteran, de exemplu.

| didiy0303 explică (pentru regis):

M-am gandit si la pavaj dar noi avem nevoie sa ridicam placa pentru ca vecinii nostri sunt mai inalti decat noi cu placa, la fel si drumul de servitute si atunci cand ploua toata apa sta la noi in curte, si de la vecini si de pe drum si trebuie sa ridicam atat ca sa fim mai sus decat drumul si decat vecinii, pentru ca in viitor si drumul de servitute se va ridica. De cat balast am nevoie ca ridic 15 cm si apoi 10 de placa? despre rosturile de dilatatie nu mi-a spus nimeni. Eu sunt femeie si am luat undeva la 4 sau 5 muncitori in domeniu diferiti si toti imi spun lucruri diferite. Unul mi-a spus ca am nevoie de 40 saci de ciment, altul de 15 saci de ciment, unul de 14 iar altul de 90 si ceva de saci. Balast mi-au spus unul 4 mc unul 5 mc unul 12 mc iar altul tot 5 mc. Unul mi-a spus ca am nevoie de plasa, altul ca poate da gauri in beton si cel nou se leaga de cel vechi. Tot caut pe internet, forumuri etc de cateva saptamani dar nu pot sa inteleg foarte bine retetele termenii si etc

| didiy0303 explică (pentru regis):

Rosturile de dilatatie pentru ce sunt?

| regis a răspuns (pentru didiy0303):

Rosturile de dilatatie sunt niste rosturi (mici șanțuri) in placa de beton, pentru a evita crăparea ei. Practic împărțiți placa in câteva placi mai mici.
La restul voi reveni cu un răspuns mai detaliat, in limita timpului.

| didiy0303 explică (pentru regis):

Va multumesc mult! Dumneavoastra mi-ati explicat cel mai bine si m-ati lamurit in tot ce aveam nevoie sa stiu. O sa aleg optiunea a 3-a pentru ca nu dispunem nici de foarte multi bani si cred ca este cea mai ieftina optiune si totodata calitativa. Va multumesc mult inca o data

| regis a răspuns (pentru didiy0303):

Ma bucur ca v-am putut fi de folos.
Alegerea aparține întotdeauna celui care pune banul, eu doar am pus cap la cap alternativele.
In viitor voi avea si eu de ales una din variante, insa eu inclin spre cea de a patra.
In privința betonului, eu unul voi opta întotdeauna pentru cel.de statie. Chiar zilele următoare voi turna 2 mc si desi e un volum mic si as fi avut toate condițiile pentru a-l prepara acasă, am comandat beton pompat.

| relian a răspuns (pentru didiy0303):

Tio fi spus ala ca e mai ieftin, dar iese mamalica cu malasi laughing pai ce ala ce faci tu acasa se numeste beton? Ce fac unia e desene animate, normal ca e mai iefitin, dar te tine la 2-3 ploi dupa se spala,vorba aia apa trece pietrele raman,raman dara spalate laughing
Cei aia sapa? Ce ai tu in curte se numeste beton,aia e tot.
Daca ai mult de inaltat, atunci nu te apuca sa torni nimic, adu pe careva cu nivela si sa vezi nivelu din drum, asta la tine in curte, dupa te ridic mai sus fata de drum cu cat o fi. Daca e mult, sa zicem peste 15-20 cm nu turna nimic, aduci piatra asezi piatra in curte apoi torni peste beton.Dar eu iti zic daca folosesti fier de 6 cum zice ala din raspunsu dat castigator o sa crape la greu, trebuie sa folosesti fier cat mai gros, cauta ca sunt plase sudate de 8 deci minim de 8 sa folosesti.

Restu ce zice unu altul de ces alea? rosturi laughing ceti trebuie tie rosturi nu vad.Stii macar ces alea? Se refera la acele dungi sapate in beton, intelegi faci un fel de patretele, dreptunghiuri sau ce or fi.Aia e fix pix sa zic asa, nu te ajuta cu nimic.Alea se fac la trotuare, la mai stiu eu ce drumuri, asta pentru ca acolo mai apare unu de la gaze, altul de la electric care sapa, sparge asfaltu betonu.Deci rosturile alea se fac in cazu in care vrei sa spargi mai tarziu o anumita portiune. Daca se fac rosturi asa se zice betonu se va sparge doara pana la acel rost, desi eu nu cred, dar na acum depinde si de gtosimea betonului.Dar in ziua de azi sunt masini de taioat betonu, ca urmare tu la tine in curte nu ai nevoie de nici un rost.Eu iti spun din experienta, nu am vazut la nimeni rosturi la betonul turnat in curte.Dar na fiecare face cum crede.

Alt sfat este ca cumperi beton gata facut, tu faci doara fierul, pasa sudata daca e, si cat mai groasa, de 8 sau de 10 ar fi super. Iara grosimea depinde cu ce intri in curte vorba cuiva. Daca vreodata vei vrea sa intre in curte un camion si tu ai placa turnata subtire se duce dracu tot.Deci cand torni beton este bine sa te gandesti de 90 de ori inainte, sa faci calcule, betonu odata turnat nu mai ai cei face.Brtonu nu-i lemn, bati un cui, il scoti il bati altundeva

O alta chestie e ca tu doresti sa torni alta placa peste placa deja existenta.Nu stiu catd e bine este sa faci asa ceva.Eu mai degraba as scoate tot betonu ala cel ai,as aduce piatra, intinzi frumos, nivelezi si peste torni placa de beton, asta e lucrare de profesionisti. Daca lasi placa veche, s-ar putea, nu zic gata asa este dar apa se va infiltra intre cele 2 palci de beton, aia veche si asta noua.Sa tii minte un lucru, betonu nou nu se prinde niciodata de un beton uscat, deci apa se va infiltra intre cele 2 placi, iar iarna este posibil sa inghete si sati crape, zic si eu, niciodata nu am vazut o lucrare adevarata facuta asa, adica peste aia veche.
D ar tu faci cum crezi,, sau de ce bani ai.Eu doara am spus ce se face si cum se face.
Rosturile alea de dilatatie nu-s ce zice cineva pe aici, sa nu crape betonu,laughing este sigur ca pentru asa ceva sunt? Ia spune-i sa iti arate unde s crie, sa-ti arate ceva undeva dar de incredere, nu ce spune nea X sau Y.Ce spune el sa nu crape betonu aia tine de fieru cel pui in acel beton de grosimea lui, nu tien ca ai tu rost sau nai.Astea sunt povesti.Du-te in curtile pe la alti oameni si vezi daca au rosturi,.Du-te in curte la firme, acolo unde calca camioane grele si vezi ca nu au nici un rost nimic.

| regis a răspuns (pentru didiy0303):

Sa o luam un pic invers si sa tinem cont de optiuni.
Optiunea 1. Se poate face beton cu 40 de saci de ciment, cu 15 saci, cu 14 sau cu 90. Deci toti au avut dreptate. Nu trebuie sa fii un geniu insa ca sa iti dai seama ca la asa o suprafata, cu 14-15 saci de ciment obtii un fel de nisip ceva mai legat. Eu unul as merge pe B250, care inseamna 250 de kg ciment la fiecare metru cub de beton. In total ar fi cam 100 de saci, probabil asa a calculat cel care ti-a spus 90+.
Pentru prepararea a 16 mc de beton ai nevoie de vreo 18 mc de balastru (cand adaugi apa, nisipul se aseaza mai bine si isi reduce volumul). Deci ar fi 18 mc balastru si 100 de saci de ciment. Multa munca, cativa oameni care trebuie platiti si hraniti, oameni care mai gresesc la numaratoare...
Optiunea 2. 16 mc de beton B250 gata preparat. Vine un mester si pregateste un fel de cofraj, apoi comanzi betonul si in 20 minute este turnata placa. Daca vreodata trebuie spart, ai nevoie insa de utilaje grele pentru a-l scoate.
Optiunea 3. 15 cm de balast+10 beton. Pentru asta ai nevoie de vreo 10 mc de balast si de 6 mc de beton. Daca vrei neaparat sa prepari betonul manual, ar insema inca 7 mc de balast si vreo 40 de saci de ciment.

In niciuna din aceste variante nu e cazul sa faci legatura cu betonul vechi. Dar ca sa fie treaba buna, eu as lasa rosturi de dilatatie si as arma cu o plasa sudata de 6 mm.

Optiunea 4. Pavaj. Un 12 mc de balastru, apoi vreo 3 mc pat de nisip si 64 mp de pavele. Oricand vrei sa tragi o teava sau un cablu, se scoate o portiune de pavaj, se trage ce e de tras, se pune la loc. In plus nu se compara dpdv estetic.