| Vasile1105 a întrebat:

Vă salut! Întâmpin o problemă legat de acoperișul casei, poate cineva are un răspuns la această problemă. Dețin o casă cu mansardă, unde tavanul are o înălțime de 3, 2 m și este până în "cleștii "acoperișului. Între căpriori s-a pus vată de 10 după care OSB și rigips, iar la acoperiș tabla metigla de 0, 5. Problemă apare când vântul depășește 30km/h, acoperișul devenind zgomotos, lăsand senzația ca intră vânt prin fiecare colțișor și parcă vrea să smulgă acoperișul. Vântul suflă destul de tare, stau in zona de munte iar casa este cu fața la Nord. Este normal să se audă? Sau este o eroare la construcție/izolatie. Va multumesc.

7 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Nu este normal sa se auda, cu atat mai putin cand vantul trece de 30 km/h. Posibil nu s-a respectat numarul de suruburi pe mp, lucru usor de remediat daca s-a letuit la distanta corecta. Daca leaturile nu sunt insa la distanta corecta, pentru remediere ar trebui desfacuta toata invelitoarea. In plus, nu ai spus nimic despre folia anticondens, care se pune peste capriori (sau peste astereala), sper ca aceasta exista si s-a fixat cu contraleaturi. Altfel vei avea surprize si la izolatie.

| Vasile1105 explică (pentru regis):

Folia anticondez este montată peste asterial, peste ea s-a pus rigla de 2, 5x5pe lungimea căpriorilor, peste riglă pe orizonatal următorul rând de rigla la dimensiunea ondulelor pentru tablă. Pe extremități s-au montat frontoane, pe vârful case s-a pus coama. Și cam atât. Nu am probleme cu pierderea de căldură. Doar zgomotul produs de vânt.

| regis a răspuns (pentru Vasile1105):

Daca ai pus rigle la fiecare ondulatie, este ok. Vezi cate suruburi recomanda producatorul, zgomotul produs de vant e datorat prinderii precare. Daca tabla este bine fixată nu are de ce sa faca zgomot la vant.
La izolatie ma refeream strict in lipsa foliei anticondens, dar daca e la locul ei nu ai de ce sa iti faci griji in privinta asta.

| dullcat a răspuns:

Nu este normal sa se auda nimic.Atat invelitoarea cat si acoperisul trebuie sa fie etans la solicitarea vantului. Daca nu este, inseamna ca nu a existat montaj cu detalii tehnice corecte, actuale.Iar pentru eficienta energetica se pune strat de vata de 30 cm.

| Vasile1105 explică (pentru dullcat):

Salut, tot am mai citit pe net despre problemele legate de sunetul produs de vânt și, am găsit un video postat de cineva cu o izolație de 25 cm, cu tot cu acea izolație sunetul era foarte puternic. Probabil trebuie să mă obișnuiesc cu faptul ca mansarda este ceva mai zgomotoasă la vânt. Mai deține cineva casa cu mansardă? Și are probleme similare? Multumesc

| relian a răspuns:

Se aude pentru ca ai tavanul ca si acoperis, ester normal sa auzi zgomote mai tare, dar nu chias asa cum descrii tu.

De unde is acele zgomote? Eu cred ca e de la acea tabla metigla, care nu stiu cei aia.
Dar ce stiu, ce am vazut ca se practica in Ro, este modul dea pune tabla pe acoperisuri, ma refer la acea tabla ca si tigala sau ce model o avea.
Nu am inteles niciodata de ce pun aia tabla aia pe rame de scindura si nu o prind direct de acoperis?
Sincer nu vad motivul pentru care fac oamenii aia asa ceva, nici nu i-am intrebat macar.
Daor am vazut si ma miram asa singur ca prostu de ce fac asa ceva.Asa ca idee, banui ca acoperisul unde s-a pus acea tabla n-a fost drept, poate la anumite acoperisuri, si sa instalat acea rama, apoi lumea a luat-o ca o procedura, dar este o timpenie.

Daca la tine acea tabla de care spui, este instalata la modul asta, atunci de acolo ai acele zgomote si senzatia aia ca acu acum ia vintu acoperisul pe sus.
Sincer, daca vine o vijelie mai mare, garantat o sa iti smulta tabala aia de acolo.

Tabla se instaleaza direct pe acoperis, sa nu existe nici un spatiu intre tabla si scindura, OSB sau ce mai folosesc unia pentru acoperis.

Daca asa au instalt acea tabla, atunci de acolo vine ce spui tu ca se aude.Deci am putea spune ca este o eroare de constructie, asa cum ai spus tu.
Eu daca as pune tabla pe acoperis, daca as putea as si lipi tabla aia de OSB, pentru ca asa pune OSB pe acoperis, pentru ca asa se pune, ala pentru asa ceva este facut, pentru acoperisuri si pereti.

Deci tu nu ai senzatia ca intra vint, chiar intra vint sub acea tabla si scindura, dar nu intra acel vint inauntru.Deci e posibil ca la o furtuna ceva mai puternica sa te trezesti fara tabla aia pe acoperis.

Daca ai vazut, sau stii, si la acoperisul cu tigla, la marine tigla lasa deschis, adica vezi intre tigla si scindura, fctie de ce model este acea tigla.Acele goluri trebuiesc inchise, asa e normal, doar ca unia nu le mai inchid, cu ciment sau alte materiale, acolo intra pasri, fac cuiburi, sau intra vintu si poate smulge uneori si tigle de pe acel acoperis.

Banui ca si la tabla asta, daca aia pun pe rama, ar trebuie la margini sa acopere cumva.Eu spun ca am vazut la cineva, sub, pentru ca na pus nimeni nimic si se vedea pur si simplu la marigini sub acea tabla.
Personal nu vad rostul acelor rame pe care pun aia tabla. Poate gresesc eu, dar asa am auzit si la unia cand vorbeau, ca pune rama mai intii, dupa instaleaza tabla.

| Vasile1105 explică (pentru relian):

Salut, la varianta asta m’am gândit și eu. Tavanul este practic acoperișul și de asta se aude ceva mai tare. Doar ca nu sunt foarte sigur.