anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

A avut cineva fobie de a vorbi in public si a scapat de ea? Cum ati reusit? In cat timp?

Răspuns Câştigător
| OoBunnyoO a răspuns:

Singura solutie este expunerea. Nu stiu exact daca la tine este un eveniment izolat sau trebuie sa vorbesti des in public, dar vei vedea ca cu cat esti expus mai mult la situatia respectiva, cu atat iti va fi mai usor sa treci prin ea. Problema este ca trebuie sa exersezi mereu.

In cazul meu, dupa cum spuneam am anxietate sociala de cand ma stiu. Cand eram mica imi era extrem de greu sa imi fac prieteni, in liceu cand ma scotea vreun profesor la tabla abia puteam sa respir si tremuram ingrozitor, ca sa nu mai zic ca inainte de evenimentul respectiv timp de cateva saptamani imi faceam 1000 de scenarii care ma tineau treaza in fiecare noapte. Cand aveam ceva de prezentat ma pregateam pana la ultimul detaliu in mod obsesiv, iar cand eram ascultata tot ma incurcam si ma balbaiam. Iar apoi o saptamana dupa ma gandeam obsesiv la cum m-am balbait si cum m-am incurcat.

Cand am ajuns la facultate, la jurnalism in primul an mi-a fost foarte greu. Insa cu cat am fost mai des expusa la diverse proiecte si teme pentru care trebuia sa ies in parc si sa intreb zece, douazeci de oameni despre diverse subiecte, sa fac reportaje, sa ii filmez, sa ii inregistrez, sa iau interviuri chiar si cu persoane uneori inspaimantatoare (pentru mine cel putin), in anul al treilea deja imi era mult mai usor.

Dupa am avut doi ani in care doar am studiat si nu am fost expusa la foarte multe situatii sociale, incepusem iar sa fiu stresata, mai ales ca trebuia sa interactionez intr-o limba pe care nu o stapaneam. Insa mi-am gasit un loc de munca la un magazin de haine unde trebuie sa interctionezi extrem de mult cu clientii si toata ziua cat sunt la munca sunt in contact cu oameni pe care nu ii cunosc aproape constant. Inainte sa incep sa lucrez acolo am fost terifiata, cred ca pe putin o saptamana inainte am dormit numai cu pastile. Acum, dupa cateva luni, nu mai am nicio problema si ma duc cu drag sa lucrez. Nici macar nu mai ma deranjeaza daca am un client enervant sau am pocit o propozitie atat de rau incat nu sunt sigura ca a inteles ce i-am zis.

Cat despre fobii, eu am fobie de zburatul cu avionul. Sunt atat de terifiata de avion, incat incep sa ma gandesc la calatoria respectiva si sa am cosmaruri cu ea cu cateva luni inainte. Si am calatorit de mica cu avionul. Nu am scapat de ea. De fiecare data cand era o perioada mai lunga, de peste un an, in care nu am zburat cu avionul fobia revenea. La un moment dat, timp de doi ani nu am zburat deloc cu avionul si din cauza asta mi se facuse groaza din nou de el. Mi-a fost atat de frica, incat am platit peste 600 de euro extra doar ca sa aman calatoria si sa le cumpar din nou peste sase luni pentru ca eram terifiata. Efectiv nu am avut niciun alt motiv. Insa, in anul urmator a trebuit sa merg cu avionul mai des si, ei bine, stresul meu incepea abia cu cateva zile inainte. Deci situatia s-a imbunatatit.

Din experienta mea personala, nu exista o vindecare completa de fobii sau de anxietate, asa cum nici nu exista o durata universala prin care poti scapa de ele prin expunere. Depinde de gravitatea fobiei si depinde de cat de repede se acomodeaza persoana in cauza. Unele persoane, daca sunt expuse la situatia de care se tem o data sau de doua ori nu mai au aproape nicio problema pentru o perioada indelungata. Altii insa, trebuie sa fie expusi constant la situatia respectiva pentru a putea sa se acomodeze cu ea si sa stea acomodati. Singura solutie este sa incerci sa te expui cat mai des la situatia respectiva si sa vezi care este limita de timp care functioneaza cel mai bine pentru tine.

| anonim_4396 explică (pentru OoBunnyoO):

Eu sunt in primul an la Comunicare si nu stiu, se termina semestrul imediat, am seminarii la care sunt expusa in fiecare saptamana si nu par sa progresez deloc. Problema e ca nici nu pot sa ma controlez, tremur si-mi bate inima de o simt in gat, si e absurd, fiindca nu am mentalitatea aia "o sa ma fac de ras", "o, ma judeca", chiar nu-mi pasa ce cred cei din fata mea despre mine si asta nu inteleg de ce sunt atat de afectata totusi cand sunt in fata clasei. Si eu incerc sa ma expun, sa ies, sa vorbesc, chiar daca mi-e greu, dar parca degeaba. Intre timp colegele mele sunt foarte dezinvolte si nu inteleg cum reusesc laughing

| T0T a răspuns (pentru anonim_4396):

Păi așa sunt ele, sunt și oameni care chiar nu sunt emoționați de asemenea circumstanțe și sunt destui. Probabil nu ți-ai ales bine specializarea.

| anonim_4396 explică (pentru T0T):

Nu chiar, la inceput toate erau ca mine.

| anonim_4396 explică (pentru T0T):

Nu cred in chestia cu specializrea, pentru ca pana la urma, la toate facultatile ai proiecte de prezentat, indiferent ca ai o afinitate spre a vorbi in public sau nu, la noi e doar o idee mai intensa laughing.

| OoBunnyoO a răspuns (pentru anonim_4396):

Inteleg. Proiectele prezentate in fata clasei nu cred ca te vor ajuta. Daca asa ar fi fost cazul, nu ar mai fi trebuit sa ai problema asta odata cu terminarea liceului. Banuiesc ca ai avut diverse proiecte de prezentat in fata clasei pe parcursul liceului.

In facultate, proiectele prezentate in fata clasei nici pe mine nu m-au ajutat. Puteam sa am si cate 15 pe semestru, ca nu era nicio imbunatatire. Pe mine singura chestie care m-a ajutat a fost sa fiu in situatii sociale sponane, gen sa fac vox populi, sa fac reportaje, unde chiar daca aveam un ghid orientativ in minte, comunicarea era in general spontana. Dupa o perioada in care am vazut ca ma descurc fara sa am un discurs pregatit, mi-a fost mult mai usor sa prezint proiecte. In anul trei imi amintesc ca am avut si proiecte unde imi pregateam prezentarea o singura data si asta era si aveam foarte putine emotii comparativ cu primul an.

Banuiesc ca poate ar trebui sa descoperi de ce anume te emotionezi. Fobia sociala are in general un motiv, comparativ cu fobia de inaltimi sa zicem. Daca spui ca nu iti este frica de faptul ca altii de vor judeca, poate ca iti este frica de faptul ca s-ar putea sa pierzi controlul. Cel putin, la mine asta era cauza. Faptul ca in situatiile sociale este foarte greu sa fii in control intotdeauna, pentru ca uneori ti se poate spune ceva la care sa nu te astepti si nu poti sa reactionezi in cel mai bun mod cu putinta pentru ca ai foarte putin timp la dispozitie. Ar trebui sa existe un motiv pentru care iti pierzi increderea in tine, asa ca poate ar fi util sa incerci sa il descoperi.

6 răspunsuri:
| Katy321 a răspuns:

Da,inca mai am, pur si simplu trebuie sa iti invingi frica de a vorbi in public. Incearca sa nu mai ai emotii.