anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

BUNA INTREBARE CAT SE POATE SE SERIOASA.:O Va Rog Ajutor sad.
Cum pot scapa de frica [de] paianjeniiicrying?
Cand ii vad ma furnica pielea si imi e o frica de'mi vine sa fug din casahee hee
vorbesc serios.sad e o fobie foarte >serioasatongue acum catteva minute am vazut un paiajenn ennoormm pe plasa de la geamul meu. doamnee numai pot de cand l-am vazut am ramas uimit. a. zici ca era tarantula.:o AJUTOR! doamne. pana si de cei mici mie o fricaaa!
NU RADETIII!happy HELPlaughing:* AJUTOR!crying(cryingcrying

Răspuns Câştigător
| Xlove64 a răspuns:

Gosh.si eu am exact aceeas problema
Urasc paianjenii
Adik.nu stiu cand ii vad am asa o senzatie de frica combinata cu scarba
Intr`o zi de dimineata cand eram singura acasa.m`am trezit m`am dat jos din pat si cand sa ies din camera un paianjen destul de mare se urca pe perete pana dupa sifonier
Crede`ma ca nu am mai stiut ce sa fac.
Prima data am tipat;]] si dupa m`am dus in sufragerie.pana n`au venit parintii acasa dupra vreo ora;]] nu am mai intrat in camera aia
Sti.frica de paianjeni e ceva destul de serios [arahnofobia]
In ultimul timp incerc sa`mi inving aceasta teama
Adica ma gandesc ceva de genu ca nu trebuie sa`mi fie frica. pana la urma sunt niste insecte amarate care nu`mi pot face rau
Incearca si tu.si mai incearca de ex cand vezi paianjeni mici omoar`ai fara mila;]].ca sa-ti invingi teama.[eu asta fac]
Oricum mie mi`e frica de toate insectele pana si de tantari aveam o perioada in care imi era frica =]]
Deci asta e.incearca sa ti`o invingi

2 răspunsuri:
| d1onn5o a răspuns:

Si mie imi este frica de paianjeni.Cred ca daca te uiti la ei si pastrezi o anumita distanta fata de insecta, ti se ve mai astampara frica/fobia.
Aminteste-ti in timp ce te uiti la el ca nu are cum sa iti faca rau pentru ca esti la o distanta mare de el.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Iti dau mai multe variante , concluzia o tragi singura.

1. Ceea ce descrii tu aici sunt simptome foarte intalnite in arahnofobie. Cred ca cel mai util lucru ar fi sa mergi la un psihoterapeut. Rezultatele sunt foarte bune. Pe forum nu te pot ghida, fiindca e un mediu putin propice pentru a trata fobii. Ceea ce e un pas important e ca stii exact cum reactionezi, lucru care odata constientizat il va ajuta pe psihoterapeut sa gaseasca posibile cauze sau factori de mentinere a fobiei si sa actioneze in consecinta.

2. Si daca iti cumperi un acvariu in care sa cresti un paianjen?
te obligi sa treci peste panica si sa il hranesti, usor usor cred ca te-ai acomoda si . cine stie, hranindu-l zi de zi (sau ce stiu eu cand e necesar) poate ajung sa il indragesti iar ceilalti paianjeni sa iti fie indiferenti.

Hmmm e doar o parere

3. Asculta cu atentie.Orice fobie este o teama exagerata de ceva.Dar numai mintea ta percepe asta deoarece in realitate,un nenorocit de paianjen nu poate sa-ti faca nimic.Pune pe cineva sa-ti cumpere unul (paianjen) cat mai mare de plastic.Roaga acea persoana sa ti-l puna intr-un recipient (borcan mare ) si aseaza-l in camera unei prietene.Du-te in fiecare zi acolo.Pune borcanul in mijlocul camerei la o distanta cat mai mare de usa de intrare.
In prima zi cand mergi acolo, fa unul sau doi pasi inspre el(gandeste-te ca este doar un plastic )si stai si te uita inspre borcan cateva minute.A doua zi mai fa un pas si mai stai sa-l vazi cateva minute mai mult decat prima data, dupa care pleci.Fa asa pana in ziua cand ajungi langa borcan.Dupa ziua cand ajungi langa borcan,mai fa asta cateva zile,pana cand vei fi pregatita sa desfaci capacul in prezenta cuiva (nu se intampla nimic)Dupa ce ajungi la deschiderea capacului,incearca si doar introdu mana fara sa atingi nimic.A doua zi pune mana pe jucarie deasupra,dupa care ii iei un piciorus te joci cu el .In ziua cand crezi ca esti pregatita scoate-l din borcan si esti VINDECATA.

4. Dincolo de tehnicile psihoterapeutice adevărul este că de fobii se scapă GREU. Între AMIGDALA și Cortexul orbito-frontal stâng, adică între sediul fricii și sediul sinelui, legăturile sunt, în majoritate cu sens unic. De aceea voința și rațiunea nu par a avea valoare.Terapia farmacologică asociază Paroxetină cu anxiolitice majore (neuroleptic) și numai pe perioade foarte scurte benzodiazepine. (de exemplu Arketis+Eglonyl) Chiar și după dispariția semnelor se recomandă continuarea tratamentului 6-12-18 luni!

Succes!

5. http://www.tpu.ro/......a-penibil/

6. http://mihneachirila.blogspot.com/......sigur.html

intra acolo unde scrie "pagina asta" cu portocaliu si joca-te ... e interesant

7. http://www.despresuflet.ro/......t1687.html

Cand un astfel de episod de panica intensa la vederea unui paianjen are loc in mijlocul apropiatilor, arahnofobicul se simte oarecum rusinat de lipsa sa de control, dar va raspunde de fiecare data la fel la intalnirea cu stimulul fobic.
Arahnofobia poate fi eliminata prin tehnicile sugerate de diferite tipuri de psihoterapie. O metoda cu foarte bune rezultate este simularea realitatii in mediu virtual. Astfel, fobicul se poate confrunta intr-un mediu controlat cu frica sa si prin expunerea treptata se ajunge la desensibilizare.

8. Cum ne putem trata fobia?

L.R.: In prima etapa, trebuie sa incepi prin a intelege ceea ce se intampla cu tine. Sa luam ca exemplu frica de inaltime. "Mi-e frica de inaltime" este un fapt real care are in spatele lui cel putin trei nivele diferite. Constientizarea este partea esentiala a acestei prime etape.

Nivelul cognitiv: tu constientizezi frica si iei masuri impotriva ei. Inseamna ca atunci cand stai la etajul 7 si trebuie sa iesi neaparat pe balcon atentia ta este foate concentrata. Esti foarte atent sa nu te apropii prea mult de balustrada, sa nu fie vreun cutremur; esti foarte atent cine e langa tine, ca nu cumva sa faca cineva o gluma si sa te impinga. Deci, atentia ta este solicitata la maxim pentru identificare stimulilor ce pot sa creasca anxietatea.

S-a descoperit ca oamenii cu fobii dezvolta o memorie extraordinara legata de situatiile in care li s-a declansat fobia. Mult mai bine iti amintesti anumite situatii decat daca nu ai avea aceasta fobie. Acesta este nivelul cognitiv.

Apoi, la nivel fiziologic, sunt anumite schimbari, transformari importante pe care, la fel, este bine in prima faza sa le constientizezi. Desi te simteai bine si nu aveai nici o problema, odata ce ai iesit la balcon, au inceput sa iti tremure picioarele, inima incepe sa iti bata mai tare, iti transpira mainile, esti pe punctul de a face un atac de panica, incepi sa respiri mai greu, simti ca te sufoci sau ametesti. Este o gama larga de simptome ce insotesc frica ta de inaltime ori de cate ori esti confruntat cu ea sau cu imaginea ei (e suficient sa vorbesti despre asta pentru ca aceste simptome sa apara).

Mai este si nivelul psihologic care este foarte important. In cazul fobiei de inaltime, o persoana gandeste astfel: "Daca sunt expus undeva la inaltime, eu o sa mor sau o sa imi pierd controlul".

Fiecare are dictionarul lui personal care ii intareste aceasta fobie. Si atunci persoana care are o fobie trebuie sa inteleaga foarte bine ce se intampla cu ea in momentul expunerii la stimulul fobic.

A doua etapa este diferentierea intre real si imaginar. Cel care are o fobie stie ca frica lui este exagerata, ca are componente irationale si componente rationale. El constientizeaza acest lucru, insa nu se poate stapani; atunci ar trebui sa faca diferentierea intre ce crede el si ce se intampla cu adevarat.

Daca iesi pe balcon, emotia ta iti spune, de exemplu, ca 100% o sa mori sau 90% o sa cazi. In acest caz, ne intoarcem pe partea cealalta si transformam aceste puncte in real. Ce inseamna ca 90% o sa cad si o sa mor? Faptul ca din 100 de persoane care ies pe balcon, 90 cad si mor. Se intampla cu adevarat asta? Binenteles ca nu. Astfel ai un impact mai dur cu ceea ce inseamna realitatea si iti dai seama de exagerarea emotiilor tale raportata la momentul sau la situatia respectiva. Te gandesti: cat la suta de fapt din persoanele care ies pe balcon mor? Si atunci iti dai seama de fapt ca, dincolo de emotiile tale, de fobia in sine, riscul nu este extrem de mare. Iesi pe balcon si vezi ca nu ti se intampla nimic.

Te duci si a doua oara; totul pe fundalul unor exercitii bune de relaxare. Pentru ca atunci cand ne este frica, ne incordam foarte mult organismul si ne exacerbam aceasta stare de frica. Fiind relaxati, oprim cumva organismul sa transmita starea de frica, si ii dam sentimental de siguranta. Si asta ne ajuta mult, ne intareste un comportament pozitiv si securizant.

Expunandu-ne de mai multe ori stimulului fobic, ne desensibilizam si fobia trece de la sine.

9. http://www.jurnalul.ro/......15794.html

10. http://www.tpu.ro/sanatate/poti-sa-scapi-de-o-fobie-cum-ar-fi-arhnofobia/

11. http://stirileprotv.ro/......njeni.html