| DumiY a întrebat:

Cum era viata cotidiana, privata in perioada comunista?
Cum se traia atunci?

Răspuns Câştigător
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

O sa incerc sa iti spun cum era pentru mine si colegii mei de scoala (aveam 11 ani la revolutie).
Stateam fie cu bunicii, fie fusesem toti la cresa saptamanala sau cu program prelungit. Asta fiindca mamele puteau sta acasa maxim 3 luni dupa nastere, ulterior fiind nevoite sa se intoarca la serviciu. Cresa saptamanala insemna ca te duceau luni dimineata si te lua sambata seara. Cresa cu program prelungit insemna ca te duceau dimineata (de obicei in jur de 6 fiindca majoritatea fabricilor incepeau progranul la 7 si te lua dupa 16.00) Eram mereu bolnavi pe la cresa, fiindca mamele nu beneficiau de concediu medical pentru copii (primeau foarte greu, putine zile si extrem de rar, erau hartuite de secretarul de partid daca stateau prea mult cu copilul bolnav si nu munceau, erau sfatuite sa lase copilul la orfelinat, sa il creasca statul), asa ca isi trimiteau copiii cu muci, cu febra, cu diaree la cresa si asta era.
In momentul in care mergeam la scoala, nu mai existau after-school, asa ca, daca nu aveai bunici pensionari si cei mai multi nu aveau, parintii iti legau cheia de gat cu o sfoara. Te trezeau dimineata la plecarea la serviciu si apoi ramaneai de capul tau sa te duci si as te intorci de la scoala.
Mergeam mereu la cozi. parintii, inainte de a pleca la serviciu, se duceau dupa lapte si paine. Lapte se gasea doar pana in jur de 6.30 dimineata (magazinul de lapte si paine deschidea la 5.30) si, daca nu stateai de la coada de pe la 5, nu prindeai lapte si nici lactate. Painea era pe cartela, in toata tara in afara de Bucuresti. Se aducea numai 70-75% din necesar. Adica: un magazin de paine emitea niste cartonase cu datele lunii pe el pentru fiecare cetatean care statea in zona lui, inclusiv pentru copiii de peste 1 an. Te duceai cu cartonasul (nu neaparat personal, se putea duce un membru al familiei cu toate cartonasele), iti taia ziua respectiva si iti vindea, pentru fiecare cartonas, o jumatate de paine. NUmai ca, daca magazinul avea eliberate 200 de cartele si, deci, trebuia sa vanda 100 de paini pe zi, era aprovizionat numai cu 75 de paini, ca sa se faca economie, asa ca ultimii 25 veniti nu primeau paine (erau cel mai adesea batrani care nu puteau sa stea in picioare indiferent de vreme cate 30-45 de minute in fiecare zi). Cateodata, cam de 1-2 ori pe saptamana, painea nu se aducea ca de obicei la 5.30, ci in jurul pranzului, fara sa fei anuntat. Asa ca mergeai, stateai la coada, pe la 6 erai anuntat ca nu vine painea acum, ci mai tarziu. Unii plecau (ca aveau serviciu), altii ramaneau si stateau la coada pana venea painea (de obicei pe la 13-14). Iarasi cumparau primii 75%, asa ca existau tot felule de retele de anuntare a venirii painii (cei care stateau in zona centrului de paine dadeau telefoane sau o luau din usa in usa si isi anuntau cunostintele). Cand aveau musafiri, parintii mei ii rugau pe fiecare sa vina cu paine la ei, fiindca nu aveau ed unde sa le dea paine.
Dupa ce plecau de la serviciu, parintii umblau prin oras sa vada ce mai gasesc de cumparat. Nu era niciodata nimic in magazine, nici de mancare, nici altceva. Imagineaza-ti ca erau alimentare cat un Mega Image de acum in care gaseai 10 borcane de tocana de legume (uneori era buna, alteori era plina de nisip, cotoare de rosii, frunze) si 5 cutii de cipsuri de creveti. daca erai cinstit si nu mituiai pe cineva sa iti aduca de pe piata neagra, traiai cu ce gaseai in piata si intamplator prin magazine, adica carne de 2-3 ori pe luna (daca gaseai, dupa ce stateai 2-3 ore la coada, primeai maxim un kilogram de carne de persoana, ca sa ajunga la toti cei care stateau la coada, asa ca de pe la 3 ani, parintii ne lua si pe noi la cozi, ca sa putem cumpara mai mult). Era foarte mare penurie de chestii intime: nu se gasea hartie igienica, de exemplu. Nu se gasea vata (si cum nu existau tampoane, femeile erau nevoite sa isi faca absorbante din carpe pe care apoi le spalau).
Dupa ce toata lumea se strangea acasa, parintii stateau adesea cu copiii lor, fiindca nu aveau ce sa faca. Program la televizor nu prea era (nu stiu, fiindca noi nu am avut televizor), intre 8 si 10 nu era nici curent electric, gaze erau de obicei numai noaptea, sa ca gateau dupa ora 12 noaptea sau inainte de 5 dimineata.
Nu prea era recomandat sa inviti musafiri acasa, fiindca puteai deveni suspect, sectoristul se temea ca puteti face glume politice sau puteti conspira impotriva regimului. Parintii mei aveau musafiri nepermis de des (adica de 4-5 ori pe an) si aproape de fiecare data venea un politist la usa, sa vada ce fac, ii legitima pe toti, ii nota intr-un caiet, ii sfatuia sa nu faca zgomot si sa plece acasa inainte de ora 23.00.
Doar duminica era libera, in general mergeam la teatru de papusi sau la plimbare prin oras si marea mea bucurie era daca gaseam in oras vreun fel de suc sau chiar o inghetata sau o prajitura (gaseam ca o data pe luna una din cele de mai sus).
Marea problema era teama permanenta. Era suficient ca un vecin cu care te certai sa spuna ca ai injurat comunismul ca sa vina cineva in vizita la tine, sa iti puna 1000 de intrebari, sa te invite la sectie sa dai o declaratie despre ce ai spus de fapt, unde erai atentionat sa nu mai vorbesti neatent, chiar daca le spuneai ca nu ai zis nicmi si nu aveau nici o proba.
Elevii,, inca din clasa a treia erau trimisi la muncile campului. Asta inseamna ca la sfarsitul lui august si in septembrie ne duceau (pe noi cel putin) la cules porumb. Ne cazau in niste dormitoare improvizate cate 50 in camere uriase, ne dadeau de mancare doar ciorba de legume si orez fiert cu sare si ne puneau sa culegem porumb minim 10 ore pe zi, timp de o saptamana pe cei mici, timp de pana la 3 saptamani pe cei mari. Uneori ma mir cum nu muream pe acolo, ajungeam acasa arsi de soare, toti cu diaree de la mancare, slabi lesinati si dormeam continuu trei zile, fiindca nu eram invatati sa dormim la comun, asa ca ne deranjam reciproc de apucam sa dormim 3-4 ore pe noapte (accesul imn dormitoare era permis numai la ora 21.00 si trezirea era obligatorie la 6.00)

| andreia67 a răspuns (pentru Brigaela):

Brigaela, din ce oras esti? Eu aveam 22 de ani la revolutie dar n-am avut experiente chiar atat de horror ca ale tale desi de unele chestii stiu/stiam ca exista. Dar sunt convinsa ca tot ce ai povestit e adevarat.

| Brigaela a răspuns (pentru andreia67):

Eu sunt din Craiova. Acum locuiesc in Bucuresti

| andreia67 a răspuns (pentru Brigaela):

Inseamna ca aveati un prim-secretar de judet care tragea tare sa se remarce. In Bucuresti a fost un pic mai lejer totusi. De exemplu painea n-a fost niciodata rationalizata si se gasea desi spre sfarsitul anilor 80 nu mai exista decat un singur fel de paine, acela de 4 lei care a continuat sa se gaseasca si in prima parte a anilor 90. Prin anii 82-83 (eram a zecea la liceu) stiu ca se mai gaseau, in cursul diminetii, si specialitati, batoane cu mac sau japoneze, costau 1.25 lei daca imi amintesc bine. Singurele ratii au fost la zahar (1.5kg de persoana/luna) si ulei (1l). Restul, cu cozile aferente, daca te nimereai prin preajma cand se aducea una-alta.

| Brigaela a răspuns (pentru andreia67):

Asa este. Sotul meu a copilarit in Bucuresti si imi spune aceleasi lucruri despre mancare.
Insa in Bucuresti era mult mai frig in apartament si in scoli. La noi la scoala nu era niciodata frig, el insa isi aminteste ca stateau cu caciula in cap si cu manusi in maini in ultimii 2-3 ani. De asemenea, la noi in apartament erau 15-16 grade iarna, soacra mea imi spune ca in perioadele de ger la ei temperatura scadea chiar si sub 10 grade

10 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Cei care isi scriu sunt drogati cu propaganda americana,sa trait bine asta e clar populatia romaniei a crescut foarte mult, aveai un loc de munca, o locuinta ieftina nu ca azi dai jumatate din salar pe chirie, dupa ce terminai scoala aveai un loc de munca azi nu ai nimic, azi suntem vazuti ca cancerul europei atunci era o mandrie sa spui ca erai roman asta e adevarul, in ultimi 5 ani da sa trait mai greu, 100 de mii de fabrici erau in functiune, Romania producea foarte mult azi importam totul absolut totul, niciodata nu s-a facut atatea in Romania cat in acei 25 de anii,azi vedem cum fabrici multe ruginesc cum muncim ca sclavi pentru alti,copii fara viitor,suferinta, saracie, prostie, propaganda, cca azi nu esti spionat serios? suntem spionati non stop prin toate modalitatile dar in fine e ok, cand populatia unei tarii pleaca 4 milioane in cativa anii demonstreaza din plin cat de bine ne merge, regimul comunist a fost al egalitati dar omul e lacom de asta nu poate mai exista, dar china e nr1 la export pentru ca s-a putut in 25 ani, compara Romania vs china sa vezi diferenta comunism vs democratie

| justanotheruser99 a răspuns:

Pur si simplu nu exista viață privata. Cat despre nivelul de trai, era destul de scăzut, in mare parte datorita faptului ca modelul comunist se baza in mare parte pe industrie si nu se mai exploatau atât de mult sectoare precum agricultura sau comerțul.
Igiena era aproape inexistenta, totul era cenzurat, alimentele se eliberau pe baza de cartelă, efectiv totul era controlat de guvern. O parte buna era ca invatamantul era obligatoriu (cel puțin 4 clase) iar aproape toata lumea avea un loc de muncă.

| RAY a răspuns (pentru justanotheruser99):

Cum poti sa minti asa ceva, in timpul comunismului erau 100 mii de fabrici cica nu se punea accent pe industrie, ce vorbesti acolo e inainte de comunism, da in ultimi 5 ani sa trait mai greu din cauza platiri datoriei ceea ce Romania asa cum era a reusit, nu e adevarat puteai merge la scoala cat vreai apoi faceai un curs, cum poti scrie asemenea aiureli cica dupa clasa a cincea lucrai desi de la 12 ani, azi mori de foame cu diploma in mana, atunci aveai un loc de munca, o locuinta si un viitor azi nu ai nimic asigurat, igiena cica era inexistenta serios? cum poti scrie asemenea porcari pe bune

| 393Dan a răspuns:

Fara internet si super plictiseala =P

| RAY a răspuns (pentru 393Dan):

Nici nu exista internet pe vremea aia, internet nu a existat mii de anii

| 393Dan a răspuns (pentru RAY):

Internetul s-a inventat prin anii 60. Insa am facut si eu o gluma, relax