| Wwwhatever a întrebat:

Daca ar fi sa alegeti intre onestitate si politete, ce ati alege?
(e.g. o persoana va spune ceva foarte nepotrivit sau pur si simplu o prostie, preferati sa ignorati, sa gestionati situatia cu tact/minciunei sa sa fiti directi si sa va exprimati franc nemulturea sau ostilitatea)

Daca ati ales onestitatea, ce parere aveti despre raspunsul ostil al celeilalte persoane? Credeti ca ajutati pers. sa evolueze?

Daca ati ales politetea, nu va simtiti mincinos? Sau ati facut-o pentru propriul dvs. bine. Si nu considerati ca inrautatiti atitudinea pers. respective?

Răspuns Câştigător
| Woodenpints91 a răspuns:

Politeţea, în majoritatea cazurilor este pupincurism şi teama de a nu fi atacat de celălalt.
Dacă cineva îmi spune ceva nepotrivit, îi răspund cu argumente gândite de mine, după care uşor, uşor încep să-i iau părerile la mişto, dacă vad că n-am cu cine discuta.

4 răspunsuri:
| Lamaitzza a răspuns:

Hm, prefer onestitatea dar daca sunt onesta cu cineva nu inseamna ca trebuie sa fiu si nepoliticoasa, sau daca cineva e onest cu mine nu inseamna ca-i permit sa ma injure. Eu as prefera ca persoana respectiva sa-mi zica in fata ce are de zis dar nu accept sa-mi vorbeasca urat, tot ceea ce vreau este sa mi-o zic cu politetile de rigoare. Iti dau un ex : Deci eu vreau sa-i zic cuiva ca nu e frumos sa bei in public cel putin cu sticla, m-as adresa asa :
-Nu te supara dar nu e prea cumsecade sa bei cu sticla de fata cu toata lumea, s-ar putea sa fii privit cam rau si nu e igienic.
In nici un caz nu o sa ma adresez asa :
-Baa, taran prost, nu mai bea cu sticla ca nu esti la tine acasa... ***.
Vezi care-i diferenta? E mult mai bine sa ii zici cuiva ceva intr-un mod placut decat sa-l jignesti. Pana la urma toti avem defecte.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Vad ca pentru tine 'onestitate' si 'politete' sunt doua chestii care nu prea au ce cauta impreuna si ca 'politete' e cam tot una cu 'minciuna'.
Eu zic mai bine sa iei un DEX.
Sper ca te-am ajutat sa evoluezi.

| Wwwhatever explică (pentru anonim_4396):

Daca tot te-ai chinuit sa cauti definitia in DEX pentru intrebarea mea, de ce nu ai trecut si pe la definitia minciunii? Uite, hai ca te ajut eu : MINCIÚNĂ, minciuni, s. f. 1. Denaturare intenționată a adevărului având de obicei ca scop înșelarea cuiva; neadevăr. Si acum revenind la definitia politetii, pe care pare-se ca nu ai citit-o pe toata : POLITÉȚE s.f. Fel de a se purta, de a vorbi în societate, potrivit cerințelor buneicuviințe; amabilitate, Loc. adv. Din (sau de, rar, pentru) politețe = fiind obligat de anumite cerințe (formale) de conduită, de etichetă. Acum, dupa logica ta, ce faci daca ceea ce tu vrei sa spui unei persoane nu corespunde cu acele reguli/cerinte ale buneicuviintei? Te las pe tine sa faci legatura. Ajuta-ma sa evoluez.
P.S - In schimb apreciez modul tau creativ de a alege onestitatea (ex de politete). Insa fa-ti temele mai bine inainte sa incerci sa faci reclama la dex. (ex de onestitate)

| anonim_4396 a răspuns (pentru Wwwhatever):

Asta cu 'incerci sa faci reclama la dex.' a fost amuzanta.
Dupa logica mea poti sa zici si adevarul si sa fii si politicos in acelasi timp.
Poate imi dai tu un exemplu ca sa imi dau seama de ce nu e posibil.