| laSoledad a întrebat:

Dezbatere: Ati forma o relatie sau o casnicie cu o persoana care are opinii si viziuni social, politice, economice diferite de ale voastre? In ce conditii ati accepta, totusi, sa formati o astfel de relatie controversata?

38 răspunsuri:
| whatevernvm a răspuns:

De obicei nu apuc sa ma îndrăgostesc sau sa leg ceva cu cineva când vad ca suntem diferiți pe planuri unde probabil ne am certa și enerva. Deci nu e cazul

| Bondarel99 a răspuns:

Daca are opinii nu e niciun fel de problema, dar sa nu incerce sa le schimbe pe ale mele. Nu cred ca vom vorbi numai despre politica deci e ok

| RAY a răspuns:

Depinde de acele viziuni poate sunt mai rationale ca ale mele,daca as sta cu o vegetariena i-as spune,da conteaza sa consumam fructe,legume multe,dar vitamina B plus alte vitamine,proteine de calitate sunt doar in carne,daca e o fiinta deschisa la minte va intelege,daca e fanatica dumnezeu cu mila,desigur nu inseamna sa se schimbe pentru mine dar sa ma inteleaga,conteaza foarte mult intelegera,increderea,iubirea,chimia,nu am viziuni politice, economice, sociale, nu exista nimic adevarat, totul este relativ, nu as accepta sa stau cu o fanatica religioasa

| laSoledad explică (pentru RAY):

@Ray: "dar vitamina B plus alte vitamine, proteine de calitate sunt doar in carne"
- Nu c-as fi vegetariana, insa: Rationament logic eronat. TEST FULGER PENTRU RAY: Ia zi ma Ray, cu ce hranesc taranii animalele pentru a obtine acele vitamine in carnea animala?! laughing Nu tot cu vegetale care contin acele vitamine?! Nu trebuie sa raspunzi, e intrebare retorica retorica.

Porumbul, de exemplu, are mare aport de vitamina B si multe altele.

| RAY a răspuns (pentru laSoledad):

Vitamina B12 este o vitamina solubila in apa care se gaseste in mod natural in produsele animale. De asemenea, ea se gaseste si in anumite alimente fortificate, suplimente alimentare si medicamente.

https://www.reginamaria.ro/......-si-nervii

| RAY a răspuns (pentru laSoledad):

Nu am stiut http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4042564/

A survey of naturally occurring and high Vitamin B12-containing plant-derived food sources showed that nori, which is formed into a sheet and dried, is the most suitable Vitamin B12 source for vegetarians presently available. Consumption of approximately 4 g of dried purple laver (Vitamin B12 content: 77.6 μg /100 g dry weight) supplies the RDA of 2.4 μg/day. In Japan, several sheets of nori (9 × 3 cm2; approximately 0.3 g each) are often served for breakfast. A large amount of nori can be consumed as certain forms of sushi (vinegared rice rolled in nori). In particular, hand-rolled sushi made by wrapping rice and fillings with nori is easy to prepare and facilitates the consumption of a large amount of nori. When dried purple laver was treated by toasting until the laver’s color changed from purple to green, the toasting treatment did not affect the Vitamin B12 contents [57]. Dried purple lavers could also be a suitable food item for integration in Italian, French, and other forms of western cuisine. Dried purple laver is also a rich source of iron and n-3 polyunsaturated fatty acids (Figure 4). Dried purple laver is a natural plant product; therefore, it is suitable for most vegetarian groups. Among edible mushrooms, relatively high levels of Vitamin B12 were detected in the commercially available shiitake mushroom fruiting bodies, but the Vitamin B12 content significantly varies (1.3–12.7 μg/100 g dry weight), which is significantly lower than that found in dried purple laver. However, the dried shiitake mushroom fruiting bodies (per 100 g) contain 18.9 mg of Vitamin D2 (ergocalciferol) and 2.0 mg of iron [63], which are also nutrients that vegetarian diets tend to lack. Thus, the use of these plant-based food sources can significantly improve the nutrient imbalance in vegetarian diets to reduce the incidence of Vitamin B12 deficiency in vegetarians.

| RAY a răspuns (pentru RAY):

Scuze de spam
uite ce scrie pe un site de stiinta http://www.scientia.ro/......carne.html
Vitamina B12 este deosebit de importantă deoarece nu poate fi obţinută în nicio cantitate din plante. Studiile au constatat că veganii care nu iau suplimentar B12 sunt deficitari în proporţie de 92% în acest nutrient (6). Carnea neprocesată este plină de grăsimi sănătoase, iar cea care provine de la animale hrănite cu iarbă conţine cu până la de 5 ori mai mult Omega-3 decât cea care provine de la animale hrănite cu cereale (7, 8, 9). Însă compoziţia substanţelor nutritive din carne merge dincolo de toţi macro şi micro-nutrienţii care ne sunt familiari.

aici scrie opusul https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4042564/

| laSoledad explică (pentru RAY):

Pai, da, unele cereale, alge sau ciuperci contin B12.

| laSoledad explică (pentru RAY):

Dar majoritatea vitaminelor tot din plantele ce le mananca le iau si animalele.

| laSoledad explică (pentru RAY):

Ok ok, stop laughing

| Drimmero a răspuns:

Pe mine ma intriga persoanele diametral opuse fata de mine, imi place sa tatonez la maxim, ori subtil/direct,, daca exista intelegere si cel mai important lucru: atractie...n-as zice nu.

| DoarBogdan a răspuns:

Ooo dar astea sunt cele mai bune.

| Celcestietot a răspuns:

Aș incerca asta. Atâta timp cât nu ne afectează negativ viața, nu vad care ar fi problema.

| laSoledad explică (pentru Celcestietot):

"nu vad care ar fi problema" - pentru ca nu privesti specific o situatie de genul. Ia gandeste-te mai specific ce ar inseamna sa traiesti cu o persoana cu viziuni social, politice, religioase, economice diferite de ale tale. Ai putea? La asta provoc lumea. Sa gandeasca specific pe problematica data. Ar putea? Ce probleme ai intalni pe parcurs?

| Celcestietot a răspuns (pentru laSoledad):

As incerca, de putut chiar nu stiu, nimic nu este sigur.

| laSoledad explică (pentru Celcestietot):

Bine, daca se intampla sa ai o astfel de relatie, o sa afli atunci cum e.

| Celcestietot a răspuns (pentru laSoledad):

Sper sa nu fie chinuitor :-)

| laSoledad explică (pentru Celcestietot):

Neh, poate fi si amuzant uneori. Depinde din ce unghi privesti.

| Celcestietot a răspuns (pentru laSoledad):

Sper sa nu fie atat de amuzat incat sa mor de ras :-))

| minrest a răspuns:

Nu, nu ar avea rost sa incerc asa ceva. Ai pus si economice; iubesc aceasta precizare ca pe o pisica. Nu poti sa ai o relatie cu o persoana cu idei prea diferite, cu o ideologie diferita de a ta. Nu este natural; adica in razboiul civil ne impuscam, iar acasa ne pupam? Toate conflictele dintre oameni iau o forma ideologica. Iar astfel se transforma intr-un singur conflict, politic, motivat ideologic, iar razboiul este continuarea politicii cu alte mijloace (Clausewitz), si nu prea cred ca cineva isi doreste ca linia frontului sa treaca prin casa si prin patul lui. Iar de multe ori, chiar pe-acolo trece.

| laSoledad explică (pentru minrest):

"adica in razboiul civil ne impuscam, iar acasa ne pupam?"
Eee, ca sa te tachinez un pic, stii cum zice cliseul "in dragoste si-n razboi, totul e permis" pe care nici eu nu ma bazez. laughing

In rest, de acord.

| sofisis a răspuns:

"opinii si viziuni social, politice, economice" - uhm, nici una din cele enumerate nu au vreo relevanta in ceea ce inseamna cuplu.
Atata timp cat nu e fanatic sa vrea sa imi schimbe mie perceptia, e treaba lui ce, in ce sau in cine crede.

| laSoledad explică (pentru sofisis):

Nu sunt doar niste credinte pe care le are fiecare si care plutesc frumos in aer intr-un cuplu. Ceea ce credem sau ceea ce stim, atat cat stim, se transpune in actiunile noastre. Mai ales opinile si notiunile economice pe care le avem. Fiecare dintre noi, consumatorii, suntem o rotita care face parte din sistemul economic. Cu totii operam cu resurse limitate si cu nevoi si dorinte mereu in crestere, asadar, economia tine in primul rand de alegerile pe care le facem. Astea ne influenteaza intai pe noi ca indivizi zi de zi, daramite pe un cuplu.

Si aici intra atitudinea membrilor fata de bani, cum vad ei notiunea de ban, cat de departe sunt dispusi sa mearga pentru a-i obtine si la ce sunt dispusi sa renunte in drumul lor - aici, fiecare are perspective diferite care le influenteaza actiunile. Aici mai intra si comportamentul de consum al membrilor si cat de dispusi sunt acestia sa-l ajusteze dupa comportamentul celuilalt; cum vad ei diferenta intre cheltuirea banului pe nevoi versus dorinte, cat de mult cheltuiesc, cum afecteaza comportametul lor de consum situatia financiara a cuplului. Care e atitudinea lor fata de creditele mari, pentru ce anume sunt dispusi sa se bage la asa ceva si cum sunt dispusi ei sa le faca fata dpdv financiar; cum isi administreaza si planifica bugetul cuplului/ familiei, daca au asa ceva; care e atitudinea lor fata de consum versus investitii, cat de mult sunt dispusi sa renunte la anumite dorinte, mofturi personale in favoarea cooperarii financiare pentru un scop comun sau pentru sprijinirea celuilalt. Unul poate fi mai cheltuitor, altul dimpotriva, mai econom, poate chiar mai zgarcit.

Mai intra atitudinea fiecaruia fata de economisire, atitudinea fata de asigurarile private dintr-o familie pentru a preveni riscuri, pozitia lor in sine fata de risc. Altul poate ca e mai vigilent, mai preventiv, altuia poate ca ii place sa traiasca momentul fara sa se gandeasca la riscuri. Fiecare poate vedea diferit aceste aspecte economice. Unul poate ca prefera sa stea mai mult la serviciu pentru a aduce bani, poate chiar sa plece din tara, pe cand celalalt poate avea o viziune diferita. Poate ca unul dintre ei e singurul care munceste, creeaza valoare in familie si celalalt e dependent de veniturile lui. Sunt tot felul de situatii economice care pot aparea in cuplu. Iar atitudinea fiecarui membru fata de ele se concretizeaza in fapte, in decizii. Nu ramane frumos in aer. Aceste decizii si actiuni afecteaza cuplul, in bine sau in rau, pot crea dispute uneori, chiar rupturi. De multe ori fiindca ei nu cunosc aceste aspecte unul despre celalalt. Poate ca nici ei insisi nu stiu cum ar reactiona in astfel de situatii, pana cand nu o experimenteaza direct si atunci, daca nu stiu sa administreze bine situatia, apar certuri. In orice caz, in multe familii de pe planeta, certurile pornesc de la treburile astea economice, ca sa nu zic direct de la bani. De la cum produc ei banii si mai rau, de la modul cum ii cheltuiesc.

Astea se intrepatrund inevitabil cu aspectele sociale - atitudinea fiecaruia din cuplu fata de munca, fata de societate, fata de grupurile apropiate lor, fata de educatie, drepturi si prejudicii in cuplu cu privire la conditia psihologica, de sanatate a celuilalt, fata de statutul social, genul celuilalt, fata de societatea din jur etc. Sunt tot felul de oameni cu atitudini diferite in astfel de privinte sociale, economice si deci, care reactioneaza diferit. Iar in legatura cu aspectele politice, acolo e mai clara diferenta. Intr-un cuplu, pot fi persoane care sa se inteleaga, sa administreze bine situatia, desi observa ca au pozitii diferite, sau nu.

In rest, multi au o idee vaga despre economie si de aceea, ei cred ca nu-i influenteaza. Tocmai Standard & Poor's au realizat un studiu la nivel global, din care a reiesit ca rata de educatie financiara este de 21% in Romania fata de 52% in UE. Romania este pe ultimul loc in UE în ceea ce priveste educatia financiara, nivelul de bunastare al populatiei si-n multe alte privinte, ce-i drept.

Răspuns utilizator avertizat
| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns:

Am avut o astfel de relatie.
Totul bine si frumos pana intr-o seara cand, aratandu-i niste indivizi pe YouTube ce considerau ca pamantul nu poate fi decat plat si facand misto de ideile lor gresite, am inceput sa dezbatem subiectul conspiratiilor, ca in cele din urma sa-mi zica ca negresit vaccinurile omoara oamenii, avioanele care stropesc de tantari, de fapt, sterilizeaza oamenii pentru a nu se mai putea reproduce, si ca economia nu este cerere-oferta, chipurile este un grup ascuns de oameni care controleaza preturile.

Cum nu ma intereseaza conspiratiile (decat cele istorice dovedide, precum asasinarea lui Cezar sau incercarea de a-l ucide pe Hitler in iulie 1944), o buna bucata de vreme nu m-a deranjat deloc in ceea ce crede ea. Dar a inceput sa imi reproseze ca toata viata am trait intr-o minciuna, cum de nu o observ, ceea ce crede ea este adevarul absolut, iar astea mi-au pus capac. N-am mai suportat.


Cum nu sunt o persoana care vrea sa isi impuna ideile asupra celorlalti. as putea accepta o astfel de relatie numai daca nici ea nu ar incerca sa-si impuna opiniile asupra mea.

| laSoledad explică (pentru NietzscheFrumosSiDesteptSunt):

La cum am citit ceea ce spunea pe acolo, m-am amuzat copios. Tie, in tot timpul acela, nu-ti venea sa mai si razi din cand in cand la ceea ce spunea? laughing
Eu odata eram la o piesa de teatru absurd, peste tot in sala liniste, iar la un moment dat, se trezeste unul sa rada isteric. DAR niciun spectator n-a indraznit sa-l puna la punct, fiindca cel in cauza avea oarecum dreptate. Multi simteau nevoia aia, doar ca si-o reprimau, fiindca #reguli. Foarte tare momentul ala, oricum! Memorabil!

| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns (pentru laSoledad):

De obicei nu rad de cunoscut.

Rad de-alde d-astia:
https://www.youtube.com/......tps?/watch

PS: era unul in comentriu la asta ce scrisese ceva de genul:
"Am ramas corigent la geografie intr-a 9a, fiindca i-am spus profesoarei ca pamantul este plat! #fuckthesystem" - bineinteles, cu greseli gramaticale.

| laSoledad explică (pentru NietzscheFrumosSiDesteptSunt):

A, la alea am dat close instant. laughing
Eu si daca am pe cineva cunoscut in fata, imi vine sa rad inainte de toate, daca aud cum abereaza/ deviaza de la realitate.

| laSoledad explică (pentru NietzscheFrumosSiDesteptSunt):

Eram odata cu o vecina care vorbea de inflatie si despre cat de mult au crescut preturile la cartofi. Si se uita la noi si zice "Hmm, dar voi, studentii, nu pareti a manca atat de multi cartofi. De unde atata cerere pe piata de cartofi de au crescut preturile?" Iti dai seama ce m-a pufnit rasul. rolling on the floor

| Hecate a răspuns:

Politice da, dacă nu sunt duse la extrem.Economice...depinde la ce te referi.Iar sociale la fel.E greu de crezut ca o sa aibă aceleași viziuni ca ale mele.Dar as vrea sa mi le accepte.

| laSoledad explică (pentru Hecate):

Asa este. Sa fie un om deschis care sa incerce sa respecte viziunile celuilalt. Am explicat mai jos ceea la ce m-am referit prin aspecte economice, sociale.

| sofisis a răspuns (pentru laSoledad):

Sa-ti zic un secret? Numai in cazul in care banii nu exista, devin o problema. Daca ai bani cat sa iti ajunga ok si sa te descurci ok, toate cele enumerate de tine nu conteaza.
Daca traiesti la limita existentei orice devine problema.
Eu si al meu suntem diametral opusi in ceea ce priveste atitudine fata de bani, fata de politica sau de evenimente sociale. Dar ne intelegem asa si incercam sa facem o data ca el, o data ca mine.
Pe scurt, eu nu vad cuplurile in care difera viziunile asupra anumitor aspecte....controversate. De ce ar fi controversate?
Nu cred sa existe prea multi oameni pe lumea asta care sa imparta fix aceleasi credinte in toate domeniile. E aproape imposibil.
Cu toate astea, repet, tine de felul in care acceopti dreptul celuilalt de a avea o parere si de cat de mult esti dispus sa faci compromisuri.

| laSoledad explică (pentru sofisis):

"Numai in cazul in care banii nu exista, devin o problema." - Iti spun eu alt secret: prima lege din economie: nu conteaza cati bani faci, ci cum ii cheltuiesti. Sunt destule familii bogate care au certuri tocmai de la modul cum se cheltuiesc banii, catre ce se aloca.

"Cu toate astea, repet, tine de felul in care acceopti dreptul celuilalt de a avea o parere si de cat de mult esti dispus sa faci compromisuri." - Da, tocmai pentru sunt diferite (evident ca nu exista match-uri perfecte) trebuie sa incerce sa ajunga la un consens.

| TheDianaXd a răspuns:

Aș accepta! Aș încerca să evit subiectele astea.

| Demidol a răspuns:

Exceptand politica pe care nu o agreez si care ar fi interzisa la mine, intreb si eu ce ai discuta cu un om, cand nu aveti nimic in comun? Sau pe ce s-ar baza acea relatie? Doar pe sex? Nu, asta nu este o relatie.

| laSoledad explică (pentru Demidol):

Pai, tocmai, multi tineri iau drept lucruri in comun alte aspecte mai superficiale, mai usor accesibile, in loc sa acorde mai multa atentie la opiniile economice, sociale, politice ale celuilalt. Abia mai tarziu le observa, iar unii constata ca nu le pot accepta.

| Arrakis a răspuns:

In primul rand nici relatiile nu mai sunt azi ce erau candva, atunci cand era lumea mai simpla si nu dadea aproape nimeni doi bani pe atatea rahaturi.
Dar ca sa-ti raspund direct fara ocolisuri, NU. De ce naiba ai vrea o relatie toxica, care mai mult sa fie un calvar?