| Gise a întrebat:

Stiti un site ceva, de unde ma pot inspira pentru a demonstra ca Harap-Alb aparine genului epic?

Răspuns Câştigător
| Demoiselle a răspuns:

Buna! Poti sa incepi astfel:
Ion Creanga este un clasic al literaturii romane, un scriitor profun original prin arta de povestitor gasita in stilul eprimarii sale.
Basmul "Harap Alb" este in primul rand o opera epica, deoarece autorul isi exprima indirect gandurile, ideile si sentimentele prin intermediu actiunii si a personajelor. Opera ilustreaza separarea desavarsita bine-rau, raul consituind opozitia in calea binelui. Astfel, personajul principal, Harap-Alb simbol al binelui datorita trasaturilor sale morale este pus in antiteza cu Spanul, simbol al raului. Pe toata durata intamplarilor personajul este nevoit sa lupte, sa strabata un drum care are rolul unui test de maturitate.
Ca in orice opera epica, autorul se detaseaza de subiect si nareaza obiectiv intamplarile care se desfasoara intr-un anumit timp si spatiu. Timpul este unul fabulos, timp al unor evenimente unice sugerat de formula initiala "Amu cica era odata", iar spatiul este indepartat, o lume in care doar eroul are acces.
Ca in orice opera epica modul de expunere predominant este naratiunea, prin care sunt relatate intamplarile cu care se confrunta personajul si dialogul. Verde imparat trimite o scrisoare fratelui sau, craiul care avea trei feciori, sa-l desemneze pe unul din ei pentru a-i fi urmas la tron. Criul isi pune la incercare fii pentru a vedea care dintre ei merita sa fie imparat. Dupa esecul primilor doi mezinul obtine permisiunea de a-si incerca si el norocul si urmand sfaturile Sfintei Duminici reuseste sa treaca cu bine proba [continui cu rezumatul si ai in vedere urmatoarele: sfatul tatalui, sfatul Sfintei Duminici, intalnirea cu Spanul-subordonarea fata de Span(fantana, numele pe care i-l da Spanul) incercarile la care este pus, trasaturile celor doua personaje antitetice, trimful lui Harap Alb si cele doua personaje la fonalul basmului. Mai scrii si despre modalitatile de caracterizare ale personajelor]...
[in final nu uiti de incheiere]Cracteristicile enuntate si exemplificate sustin apartenenta operei la genul epic.

Mult succes si atentie ca eu am facut doar o mica sinteza...mai poti adauga si alte caracteristici!

| PorcușorulDeGuineeaV a răspuns (pentru Demoiselle):

Multumesc,aveam si eu nevoie

6 răspunsuri:
ardnaxur1961
| ardnaxur1961 a răspuns:

Cauta pe DEX-online "genul epic".
O sa constati ca, una dintre caracteristici este faptul ca povestea e in proza. Restul, le descoperi singura. Bafta!

| catthshshshs a răspuns:

Hmm...aici imi suna a tema. happy

Nu trebuie sa cauti sa te inspiri...ci doar sa inveti caracteristicile genului epic.Cred ca stii ca genurile literare sunt in numar de 3: liric, epic si dramatic.

"Povestea lui Harap-Alb" este un basm cult si deci apartine genului epic...mai departe vei afla tu.

Dragii mei colegi de pe site, nu imi purtati pica...nu ajut la teme.Ci doar am tinut sa dau cateva explicatii sa inteleaga fatawinking

| crizantema a răspuns:

In analalizele literare ale lui Hadrian Soare gasesti tot ce-ti trebuie de-a gata, dar si in cartea de romana daca rezolvi exercitiile de acolo(asta inseamna sa gandesti singura)...De ce nu incerci la biblioteca, la critici literari? E mai sigur, de pe net toata lumea ia si nu intotdeauna textele sunt corect interpretate.Si-n plus la tine "a inspira" pare a fi mai mult "a copia ".

| Gise explică:

Catty89 [ Oricum nu vreau ca cineva sa imi faca tema, imi trebuiau doar inca 2-3 idei pe langa cele pe are le am eu sa le compar ]

| Gise explică:

Va multumesc! :*

Întrebări similare