| Stefanialevi19 a întrebat:

Buna TPU, cum iti calculezi ciclul menstrual?

Răspuns Câştigător
| corbulalbrosu a răspuns:

Ciclul menstrual reprezinta procesul fiziologic specific femeilor, care cuprinde totalitatea modificarile care se produc ciclic/lunar in organismul femeilor. Desfasurarea ciclului menstrual are rolul sa pregateasca aparatul reproducator feminin cu scopul de a se forma o posibila/probabila sarcina. In fiecare luna, unul dintre cele 2 ovare elibereaza un ovul – proces denumit ovulatie. In acelasi timp, au loc modificari diverse ale activitatii hormonale prin care uterul este pregatit sa poata prelua o posibila sarcina. Atunci cand are loc ovulatia dar ovulul eliberat nu este fertilizat (fecundat), mucoasa uterului numit endometru se elimina prin vagin prin procesul numit menstruatie.
Lungimea ciclului menstrual este masurat in numar de zile. Fiecare ciclu menstrual incepe din prima zi a menstruatiei si tine pana in ziua situata inaintea primei zile a viitoarei menstruatii. Lungimea ciclului menstrual ca numar de zile poate fi acelasi sau foarte diferit de la o femeie la alta. Fiecare ciclu menstrual incepe printr-o sangerarea menstruala care se produce periodic si poate sa apara de regula o data la circa 21-35 zile (rar si mai lung). Sangerarea menstruala poate sa se desfasoare pe o durata cuprinsa intre minim 2-3 zile si pana la 7-8 zile.
In functie de modul in care se desfasoara activitatea hormonala in fiecare organism feminin, ciclul menstrual poate sa fie de tip regulat atunci cand luna de luna (ciclu dupa ciclu) lungimea ca numar de zile este aproximativ acelasi, sau poate fi de tipul neregulat atunci cand lungimea este mult diferita de la un ciclu la altul. Probabil ca dupa ce ai citit aceste explicatii vei intelege ca ciclul menstrual reprezinta un proces fiziologic care NU se poate calcula. Multa sanatate!

4 răspunsuri:
| CristiDinBucuresti a răspuns:

La bancă

| Annastassia a răspuns:

Se noteaza intr-o agenda sau caiet: DATA PRIMEI zile menstruale, pe urmatoarele 3-4 luni de zile, ca sa vezi clar, la cate zile se succede ciclul tau, luna de luna.
Ciclul menstrual este de 2 tipuri:
- ciclul de TIP REGULAT, cand se succede lunar, la fix acelasi numar de zile (adica cilcul vine fix la 27 sau 28 e zile, luna de luna)
- cilcul de TIP NEREGULAT, cand se succede la numar de zile diferite (de exemplu, intr-o luna vine dupa 27 de zile, alta luna dupa 30 de zile si alta luna dupa 35 de zile, ori chiar 2 luni).

Fetita de deasupra ti-a dat un sfat care nu-i bun, pentru ca, aplicatiile le poti folosii sa-ti calculezi calendarul, NUMAI daca ai cilul de tip REGULAT.
La ciclul de tip neregulat, NU se poate estima, aproxima sau calcula, niciodata, ziua urmatorului ciclu mentrual, ovulatia si nici perioada fertila, pentru ca vine neregulat (cand vrea el, uneori dupa cateva luni de zile).In princicpiu,

| TheDianaXd a răspuns:

Sunt calculatoare online, nu te stresa big grin