|

Hei. Menstruatia de obicei mă ține 5 zile. Luna aceasta a durat 3. Este vreo problemă?

2 răspunsuri:
| a răspuns:

Numarul zilelor de sangerare menstruala este in directa legatura cu modul in care a decurs fosta activitate hormonala in timpul ciclului menstrual abia terminat. Producerea cantitatii normale si echilibrate ca raport/proportie intre cei 2 hormoni feminini, estrogen si progestron. este esentiala si definitorie in formarea, dezvoltarea si cresterea tesutului endometrial in cursul fiecarui ciclu menstrual. Cand ENDOMETRUL pe parcursul procesului de desfasurare a ciclului urmeaza o dezvoltare ''normala'' d.p.d.v. a dimensiuni, adica a extinderii, a grosimii dar si a vascularizarii. Daca NU se produce procesul de fecundare a ovulului, atunci in acel caz intervine procesul de eliminare din organism a tesutului endometrial devenit inutil. Dupa desprinderea endometrului de pe peretele uterului urmeaza transformarea sa in amestecul de sange menstrual prin procesul de destramare ce urmeaza. In functie de dimensiunile/volumul tesutului endometrial care prin destramare urmeaza sa fie eliminat, in fiecare ciclu menstrual rezulta o cantitate mai mare sau mai mica de amestec de sange menstrual, si fiindca cantitate de menstruatie eliminata zilnic de regula ramane destul de constanta si cam mereu aceeasi, poate sa varieze numarul de zile de menstruatie care poate sa fie mai mare sau mai mica fata de menstruatiile anterioare, pentru ca intreaga cantitate de menstruatie formata sa poata fi eliminata. Din acest motiv numarul de zile de sangerare menstruala poate sa fluctueze, fara ca acest fapt/lucru sa aiba vreo importanta sau semnificatie. Multa sanatate!

| a răspuns:

Buna. Este normal. In functie de stress sau dereglari hormonale se poate sa difere cu cateva zile sau chiar sa nu vina intr-o luna.

Daca nu te simti in siguranta si ai cea mai mica nelamurire, cel mai bine este sa mergi la un ginecolog. Nu ai de ce sa-ti fie rusine/frica, sunt obisnuiti, au vazut si auzit tot ce se putea, n-o sa-i surprinzi.