| Thecurious a întrebat:

Buna tuturor, daca un student renunta la prima facultate, dupa un an, unde a studiat pe un loc bugetat si se inscrie la a doua facultate, trebuie sa plateasca primul an de studii de la prima facutate sau primul an de studii la cea de-a doua?

8 răspunsuri:
| laSoledad a răspuns:

De obicei, platesti taxa pentru primul an la a doua facultate.

Legea nr.1/2011 a educaţiei naţionale
art.142
...
(6) O persoană poate beneficia de finanţare de la buget pentru un singur program de licenţă, pentru un singur program de master şi pentru un singur program de doctorat.

(6^1) Persoana care a beneficiat gratuit de şcolarizare în cadrul unui program de studii universitare finanţate de la bugetul de stat are, în condiţiile legii, dreptul de a urma un alt program de studii universitare în cadrul aceluiaşi ciclu de studii universitare:
a) în regim cu taxă, dacă instituţia de învăţământ superior de stat organizează programul şi în acest mod;
b) în regim gratuit, cu finanţare de la bugetul de stat, în condiţiile în care persoana achită contravaloarea serviciilor de şcolarizare de care a beneficiat anterior cu finanţare de la bugetul de stat, integral sau parţial, în cazurile în care programul de studii la care a fost admis este organizat doar cu finanţare integrală de la buget.

(6^2) Încasarea sumei reprezentând contravaloarea serviciilor de şcolarizare se realizează de către instituţia de învăţământ superior de stat care a asigurat şcolarizarea, aceasta având totodată dreptul de a stabili ca plata efectivă a sumei să se realizeze şi în tranşe/rate. Sumele încasate se fac venit la bugetul de stat.

| Thecurious explică (pentru laSoledad):

"De obicei, platesti taxa pentru primul an la a doua facultate."
Afirmatia ta e in contradictoriu cu subpunctul b-"
în regim gratuit, cu finanţare de la bugetul de stat, în condiţiile în care persoana achită contravaloarea serviciilor de şcolarizare de care a beneficiat anterior cu finanţare de la bugetul de stat, integral sau parţial, în cazurile în care programul de studii la care a fost admis este organizat doar cu finanţare integrală de la buget. ".
Un exemplu : daca taxa de studii la prima facultate e in valoare de 1500 lei, iar taxa de scolarizare la cea de-a doua facultate in valoare de 3000 de lei, el va achita taxa de 1500 de lei -cat a cheltuit statul cu pregatirea sa, in cazul in care renunta dupa primul an de studii.

| laSoledad a răspuns:

Se alege ori cazul a), in cazul in care facultatea a doua ofera studii in regim de taxa, ori cazul b), in cazul in care facultatea a doua ofera studii numai in regim de buget, de exemplu medicina. Nu se iau in considerare deodata ambele subpuncte. Ce ziceam eu e ca in majoritatea cazurilor, se plateste taxa la a doua facultate inceputa. Asta se obisnuieste la majoritatea facultatilor in Romania si nu conteaza ca se contrazice cu subpunctul b), fiindca b) e un caz particular care ii vizeaza numai pe unii studenti - medicina, fiindca pentru a fi admisi la o a doua facultate, care este medicina - o facultate integral la buget, acela este cazul in care ei trebuie sa plateasca studiile anterioare facute. In rest, in majoritatea cazurilor, studentii platesc a doua facultate facuta, in regim de taxa. Asta face diferenta dintre subpunctul a si b: la a), a doua facultate iti permite sa platesti taxa, iar la subpunctul b), a doua facultate iti permite sa studiezi doar la buget (medicina). Asa ca ce am afirmat eu nu conteaza ca se contrazice cu b), fiindca b e un caz particular, iar studentii de la majoritatea facultăților platesc abia la a doua facultate taxa de scolarizare. Daca inca nici n-ai intrat la facultate, nu mai sari sa comentezi rapid, doar cititul unei legi pe diagonala nu-ti asigura intelegerea situatiei. Lasa-i pe cei care au fost la facultate sa vorbească.

| Thecurious explică (pentru laSoledad):

Nu stiam ca facultatile de medicina au programe de studii doar la bugetate de stat.
Asadar, studentul care a renuntat la primul an studii lde la prima facultate, va trebui sa plateasca primul an de studii la cea de a doua facultate.

| laSoledad a răspuns (pentru Thecurious):

Da, la a doua.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Poate alege

| Thecurious explică (pentru anonim_4396):

Ma poti trimite catre lege?

| anonim_4396 a răspuns (pentru Thecurious):

(6) O persoană poate beneficia de finanţare de la buget pentru un singur program de
licenţă, pentru un singur program de master şi pentru un singur program de doctorat.
#M23
(6^1) Persoana care a beneficiat gratuit de şcolarizare în cadrul unui program de
studii universitare finanţate de la bugetul de stat are, în condiţiile legii, dreptul de a
urma un alt program de studii universitare în cadrul aceluiaşi ciclu de studii
universitare:
a) în regim cu taxă, dacă instituţia de învăţământ superior de stat organizează
programul şi în acest mod;
b) în regim gratuit, cu finanţare de la bugetul de stat, în condiţiile în care persoana
achită contravaloarea serviciilor de şcolarizare de care a beneficiat anterior cu
finanţare de la bugetul de stat, integral sau parţial, în cazurile în care programul de
studii la care a fost admis este organizat doar cu finanţare integrală de la buget

art 142 legea educației naționale