| LittleLady a întrebat:

Spuneti-mi si mie niste scriitori francezi celebri si cateva informatii despre ei. Care au fost operele lor celebre?

2 răspunsuri:
| adi234121 a răspuns:

Secolul XIV-XV

Béroul
Chrétien de Troyes
Marie de France
Guillaume de Marchaut
Eustache Deschamps
François Villon
Jean Froissart

Secolul XVI

François Rabelais
Clément Marot
Pierre de Ronsard
Joachim du Belay

Secolul XVII
Literatura "prețioasă" (1610-1650)

François de Malherbe
Marie Le Roy de Gomberville
Madeleine de Scudéry

Clasicismul (1660-1720)

Pierre Corneille
Nicolas Boileau
Jean de La Fontaine
Jean Racine
Jean-Baptiste Poquelin, zis Molière
Jacques-Bénigne Bossuet
Charles Perrault
Bernard le Bovier de Fontenelle
Jean de La Bruyère

Secolul XVIII
Iluminiștii - Enciclopediștii

Charles de Secondat, baron de Montesquieu
François Marie Arouet, zis Voltaire
Jean-Jacques Rousseau
Denis Diderot
Luc de Clapiers de Vauvenargues

Literatura critică și galantă

Bernardin de Saint-Pierre
Choderlos de Laclos
Pierre Marivaux
Pierre Augustin de Beaumarchais
André Chenier
Antoine Rivarol

Secolul XIX
Preromanticii

Benjamin Constant
Madame de Staël
François-René de Chateaubriand

Romantismul

Alphonse de Lamartine
Alfred de Vigny
Alfred de Musset
Victor Hugo
Stendhal (Henri-Marie Beyle)
Prosper Mérimée
Gérard de Nerval
George Sand
Alexandre Dumas père

Școala Parnassiană

Charles Leconte de Lisle
Théophile Gautier
Sully Prudhomme
François Coppée
José María de Heredia

Dandismul

Charles Baudelaire
Jules-Amédée Barbey d'Aurevilly

Realismul

Edmond și Jules Goncourt
Gustave Flaubert
Honoré de Balzac
Eugène Labiche
Alexandre Dumas fiul

Simbolismul

Stéphane Mallarmé
Paul Verlaine
Arthur Rimbaud
Jean Moréas
Henri de Régnier
Charles Baudelaire

Naturalismul

Émile Zola
Guy de Maupassant
Alphonse Daudet
Pierre Loti
Jules Renard

Secolul XX
Reacția împotriva naturalismului

Anatole France
Marcel Proust
Paul Claudel
Eugène Dabit
Romain Rolland
Guillaume Apollinaire
Paul Valéry
Alain Fournier

Dadaismul

Tristan Tzara
Philippe Soupault

Suprarealismul

André Breton
Paul Eluard
Max Jacob
Louis Aragon

Perioada dintre cele două războaie mondiale

Jean Supervieille
Roger Martin du Gard
Georges Duhamel
Jules Romains
François Mauriac
Louis-Ferdinand Céline
André Gide
André Malraux
Jean Cocteau
Henri de Montherlant
Jean Anouilh
Jean Giraudoux

Existențialismul

Jean-Paul Sartre
Simone de Beauvoir
Albert Camus
Boris Vian

Literatura de după război
roman

Serge Brussolo
Michel Butor
Pascal Bruckner
Nathalie Sarraute
Alain Robbe-Grillet
Georges Penac
Marguerite Duras
Roger Vaillant
Michel Houellebecq

Poezia

Pierre Garnier
Henri Chopin
Raymond Queneau
Jacques Roubaud
Henri Michaux

Teatrul

Arthur Adamov
Jean Genet
Jacques Audiberti
Samuel Beckett
Eugène Ionesco (Eugen Ionescu)

Critica literară

Sainte Beauve
Roland Barthes
Jean Starobinski
Julia Hristeva

| Iulia_Andrada_1990 a răspuns:

MOLIERE (1622-1673) - "Numai faptele fac sa ne cunoastem ceea ce suntem." "Moralistul este ca ochiul: le vede pe toate, dar nu se vede pe sine."

Jean-Baptiste Poquelin, cunoscut mai bine ca Moliere, a fost unul dintre maestrii satirei comice. Dat fiind faptul ca tatal lui era unul dintre tapiterii regelui, Moliere a profitat de toate avantajele unei vieti de burghez: educatie buna, oameni la putere, o viata mai mult decat decenta, scoli inalte, printre care si renumitul si prestigiosul colegiu iezuit de Clermont. In 1643, impreuna cu iubita lui au pus bazele unei compnaii teatrale L'Illustre Théâtre, care, in schimb, a falimentat in mai putin de doi ani si a ajuns la inchisoare pentru imposibilitatea achitarii datoriilor acumulate. Timp de 14 ani a colindat Franta, jucand pe unde apuca, pana cand l-a cunoscut pe printul de Conti, care i-a devenit sponsor. In 1658 s-a mutat la Paris, unde a inceput sa joace in piesele lui Corneille, ceea ce i-a adus titlul de Troupe de Monsieur(Monsieur era fratele regelui), iar in 1659 a oferit premierea Les Precieuses ridicules (Pretioasele ridicole), una dintre capodoperele sale. Cele mai puternice influente din operele lui Moliere veneau de la trupa italiana commedia Dell'arte, trupa in care a participat si el ca actor. In 1673, Moliere s-a prabusit pe scena, in timp ce repeta pentru Le Malade Imaginaire. Dupa moartea lui, s-a format trupa de teatru Comedie Francaise cu scopul de a-i promova lucrarile.

OPERE:

Pretioasele ridicule, Tartuffe, Avarul, Bolnavul imaginar, Don Juan, Amfitionul, Scoala de femei.

ALBERT CAMUS (1913-1960) - "Daca ar trebui sa scriu o carte de morala, primele 99 de pagini le-as lasa goale si pe a o suta as scrie: "Exista o singura datorie. Aceea de a iubi""

Romancier, dramaturg si filisif francez, Camus s-a nascut in Algeria, unde a urmat si cursurile scolii comunale, liceul, iar apoi face studii de filosofie, facandu-si teza de licenta pe tema Metafizica crestina si neoplatonismul, venind cu afirmatia: "Ma simteam ca un grec, traind intr-o lume crestina", raportand totul la diferentele dintre elenism/ortodoxism si crestinism. Inca de la varsta de 17 ani, ii apar primele simpotome de tuberculoza, astfel boala impiedicandu-i avanturile si doleantele boeme, determinandu-l sa duca o viata mai linistita. In 1940 se casatoreste cu Francine Faure in Oran, unde plaseaza actiunea romanului Ciuma, pe care il incepe in 1941. Camus s-a alaturat miscarii de rezistenta in timpul ocuparii, iar dupa a devenit editorialist pentru ziarul Combat. In 1957 ia premiul Nobel pentru literatura, iar dupa trei ani moare intr-un accident de masina, in timp ce se intoarce la Paris.

OPERE:


Ciuma, Strainul, Caderea, Mitul lui Sisif, Nunta, Exilul si imparatia, Fata si reversul


SIMONE DE BEAUVOIR (1908-1986) - "Rol dificil, dar frumos: femeia care suporta cu eleganta o despartire." "Voi ramane credincioasa mie insami; nu ma voi parasi."

Scriitoare si eseista, Simone de Beauvoir a fost o figura marcanta a existentialismului si a feminismului in Franta. Desi crescuta in sanul crestinismului, la varsta de 14 ani a simtit prima data ca se indoieste de propria-i credinta in religie si a trecut la ateism. Examenul de bacalaureat l-a trecut cu brio in 1925 si apoi a studiat matematica la Institutului Catolic, Literatura si Limbi Straine la Institutul Sainte-Marie, filosofie la Sorbona, iar tema lucrarii de diploma a fost Leibniz. L-a cunoscut pe Sartre la examenul de filosofie, unde a picat pe locul doi, in defavoarea acestuia, construind o relatie stransa de prietenie, iar apoi o realtie amoroasa, fiind acceptata in cercul sau de prieteni, un cerc elitist de la Ecole Normal. A predat literatura si filosofie la Liceul Jeanne d'Arc in Rouen, de unde, in 1943 a fost concediata din cauza plangerii depuse de un parinte pentru coruperea uneia dintre studentele sale. Dupa succesul numeroaselor lucrari de literatura, atat cariera ei, cat si a concubinul ei, Sartre, au fost creionate de o faima si un renume rar experimentate de filosofi in viata. Dupa moartea lui Sartre, in 1980, pe care a mentionat-o in cartea ei, La Ceremonie des Adieux, s-a mutat impreuna cu prietena ei de-o viata, Sylvie le Bon, care a primit drepturile de autor pe lucrarilor ei, dupa moartea acesteia, in 1986. Este inmormantata in Cimitirul Montparnasse din Paris.

OPERE:

Imagini frumoase, Al doilea sex, Sangele celorlalti, Toti oamenii sunt muritori


JEAN-PAUL SARTRE (1905-1980) "Omul este condamnat sa fie liber." "Important nu este sa spui "Iata ce au facut din mine", ci "Iata ce am facut eu din ceea ce au facut din mine"."

Companier de viata al lui Simone de Beauvoir, Sartre a fost un romancier, eseist, drmaturg si fondatorul scolii de idei, cunoscuta ca Existentialism. A absolvit Ecole Normale Superieure, unde a cunoscut-o pe Simone de Beauvoir. La scurt timp dupa ce a absolvit, a fost invitata sa ocupe postul de profesor in filosofie la Le Havre. In 1964, un membru al Academiei anunta oficial: "Premiul Nobel din acest an a fost atribuit scriitorului francez, Jean-Paul Sartre pentru opera sa, care, prin spiritul de libertate si prin cautarea adevarului pe care le reprezinta, a exercitat o vasta influenta asupra epocii noastre." Dar Sartre a refuzat cordial aceasta onorifica distinctie, subliniind: "Refuzul meu nu e un act improvizat. Am refuzat intotdeauna distinctiile oficiale.(...) Un scriitor trebuie sa refuze sa se lase transformat in institutie, chiar daca acest lucru are loc sub formele cele mai onorabile, cum este cazul acesta."

OPERE:

Cuvintele, Idiotul familiei, Singur pe lume, Pentru un fluture, Nostalgia, Socialism si libertate

Întrebări similare