| AlexAL275 a întrebat:

Bună TPU! Care este faza cu cablurile de înaltă tensiune? Am auzit că mulți mor în preajma lor. Pe acolo nu circulă curentul electric? Cum ajunge fix jos? Din cauză că ai ceva prin buzunare sau la gât prin care poate circula curentul?

11 răspunsuri:
| HappyUser a răspuns:

Se formeaza un arc electric. Cei care se urca pe trenuri sa-si faca selfie sunt electrocutati cu 27000 volti chiar daca nu ating cablurile de inalta tensiune.

https://stirileprotv.ro/......vagon.html

https://stirileprotv.ro/......siune.html

| HappyUser a răspuns:

Un arc electric este o descărcare electrică continuă produsă într-un mediu gazos. Se poate produce prin apropierea cablurilor de înaltă tensiune deoarece prin acestea trece o tensiune electrică suficient de mare pentru a cauza acest fenomen.

Arcul electric mai poate fi întâlnit la aparatele de sudură, la aprinzătoarele piezoelectrice dar și la armele de tip Taser.

Poate fi folosit pentru producerea unor reacții chimice de sinteză, de exemplu pentru acetilenă etc.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Datorită tensiunii mari, dacă te apropii prea mult de cablurile de înaltă tensiune, se poate provoca o descărcare prin aer, un mic trăznet. El se va propaga va trece, se va scurge prin corpul tău. Pe unde trece, va arde, va distruge.

| Frank51 a răspuns:

Nu avem acces la asemenea rețele, dacă te referi la cablurile de la trenuri, ele sunt de medie tensiune, și oamenii se curentează pentru că se produce diferența de potențial, probabil contează atât umiditatea din acel moment cât și rezistența persoanei. Cei 2 de sus care vorbesc de arc se refera la rezultatul diferenței de potențial, reprezentat printr-un arc electric care ia calea cea mai puțin rezistivă.

| AllMight a răspuns:

Salut,

Mor doar daca sunt foarte aproape de linia de inalta tensiune (cazurile nefericite ale urcatului pe tren) sau atingi un stalp.
Pe stalp scrie clar nu atingeti pericol de electrocutare, chiar daca e bagat in pamant.
Slabe sanse sa se descarce daca treci pur si simplu pe sub o linie de inalta tensiune, sunt cativa metri distanta intre om si linie, poate doar un defect al liniei sa provoace o descarcare si tu sa fi nefericitul care e in preajma.
Descarcarea va cauta intotdeauna drumul cel mai scurt dintre ea si pamant, iar in cazul acela omul micsoreaza distanta si asa il poate lovi pe om daca e in apropiere.
Faptul ca poti avea obiecte din fier la tine, nu favorizeaza cu nimic, totul tine de indeplinirea unor conditii pentru descarcare, cum ar fi imbatranirea conductoarelor, defecte de linie, mediu umed sau ionizat(incarcat din punct de vedere electric), presiune, temperatura, depasirea tensiunii de strapungere a aerului, toate astea pot reprezenta conditii pentru o descarcare electrica.

| AllMight a răspuns (pentru HappyUser):

Forta wikipedia.

| HappyUser a răspuns (pentru AllMight):

Exact, nu sunt electrician ca sa stiu asta.

| Xirus a răspuns (pentru AllMight):

Dacă fulgeră și porți obiecte de fier este periculos. In câmp

| InYourMind a răspuns (pentru HappyUser):

Învățasem cândva prin liceu la fizica astahee hee

| AllMight a răspuns (pentru Xirus):

E vorba de distanta de descarcare.
Obiectele din fier desigur sunt bune conducatoare, nu atragatoare de curent.
Poti sa ti in mana si un bat de lemn orientat spre o linie de tensiune si se poate descarca lejer. Dar poate ai noroc si e mai uscat lemnul si poate nu se descarca.

"Nu merge pe siguranta niciodată. pe câmp dacă fulgeră și porți obiecte de fier este periculos."

Din nou e vorba de distanta, omul e la un nivel superior solului si de asta te loveste in principal.
Poate acum intelegi de ce se monteaza paratraznetul in cel mai inalt punct al unei cladiri.

| Xirus a răspuns (pentru AllMight):

Fierul atrage curent.