| catalan98 a întrebat:


Îmi poate spune cineva, dacă diplomele de licență, master, respectiv de doctorat sunt recunoscute și în străinătate. Dacă "da", care ar fi demersurile pentru recunoașterea acestora?
Mulțumesc anticipat pentru răspunsuri!
O zi faină, numai bine!

Răspuns Câştigător
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

In strainatate, unde? Unele tari recunosc diplomele noastre, altele nu. Nici macar in Europa nu exista un sistem european de recunoaştere automata a diplomelor universitare. In majoritatea cazurilor, poti obtine un document prin care diploma este comparata cu cele eliberate în alte tari din UE. Contacteaza centrul ENIC/NARICEnglish din tara in care doresti sa se faca „evaluarea" diplomei. Poate fi centrul din ţara de origine, in cazul în care te intorci acasa după terminarea studiilor sau un centru dintr-un alt stat membru, daca te-ai stabilit acolo pentru a munci sau pentru a studia.
In functie de tara în care diploma este „evaluata" si de scopul acestui demers, centrul ENIC/NARIC o va evalua el insusi sau o va transfera catre autoritatea competenta.
Inainte de a demara aceasta procedura verifica:
cat costa acest serviciu (dupa caz);
cat va dura procedura de evaluare;
ce tip de act vei primi la sfarsit (o echivalare completă sau un raport comparativ);
ce poti face in cazul în care nu esti de acord cu evaluarea (procedura in caz de apel).
Pentru a facilita compararea şi recunoasterea diplomei, poti prezenta documente in format Europass (de exemplu, Suplimentul la diploma).

5 răspunsuri:
ardnaxur1961
| ardnaxur1961 a răspuns:

In primul rand, diploma trebuie tradusa, apoi trimisa, impreuna cu alte acte, la autoritatea din tara respectiva care se ocupa de echivalare. Chestia asta costa destul de mult si dureaza cateva luni. In Germania, echivalarea unei diplome emise de Univ. Al. I. Cuza, Iasi, facultatea de Litere, costa (totul inclus) cam vreo 800 de euro. Si a durat 5 luni.

| doctorandus a răspuns:

Eu mi-am echivalat licenta in Olanda, am primit nivel de master. Am facut-o prin IB Groep (acum se numeste DUO), in afara de copii legalizate, traduceri legalizate, supralegalizare (acum se foloseste apostila) si trimis prin posta nu am avut costuri.

Conditiile legale pentru asta sunt: sa existe invatamant olandez echivalent cu cel urmat in Romania, sa fi fost studii acreditate (complet), sa nu fi existat multe discipline inutile (de ex. ore de marxism-leninism sau pictura la inginerie).

Doctoratul este recunoscut doar in mod individual (de la caz la caz), dar universitatile olandeze sunt libere sa accepte un doctorat valid din alta tara (consultandu-se cu Nuffic).

| catalan98 explică (pentru doctorandus):

Mulțumesc mult pentru răspuns. Îți apreciez ajutorul!

| sofisis a răspuns:

In unele tari da, in unele nu. Unele facultati sunt recunoscute, altele nu.

| sweetys a răspuns:

Depinde daca facultatea care le elibereaza este acreditata. Daca este, sunt recunoscute. Dar trebuie traduse si avizate si o intreaga tevatura. Dar daca facultatea nu este acreditata diploma nu are nicio valoare.