| OnlyDga a întrebat:

Ce părere aveți de work and travel? Sunt în ultimul an de facultate si ma gândesc sa merg, măcar 3 luni. Poți sa ramai și mai mult? Și pe mine m ar bate gândul. Din auzite se spune ca poti sa faci bani pe lângă asta totuși mergi în America, o experienta faina.Dar totuși poate ma lămuriți mai exact care i procedura și cum poți sa mergi, câți bani poți sa faci.De asemenea poate a ți mai fost din voi ori poate aveți prieteni care au fost.

7 răspunsuri:
| haileewatson a răspuns:

Am fost de 4 ori cu work and travel. Este o experienta pe care o recomand tuturor studentilor. Vezi cum e viata intr-o cultura diferita, si calatoresti!

Nu poti sta mai mult de 3 luni. Viza work and travel expira pe 30 septembrie si ai timp pana la finalul lui octombrie sa parasesti SUA. Daca vrei sa stai mai mult poti aplica pentru programe de tip internship/traineeship (tot cu agentii).

Trebuie sa gasesti o agentie care se ocupa de asta si sa te inscrii. Spre exemplu: American Experience; Student Travel; Go to SUA; etc.

Banii pe care poti sa-i faci depind doar de tine si job-ul pe care-l ai si cat muncesti. Si cat de bine cunosti engleza. Intr-un an m-am intors acasa cu 11.000$ lucrand ca si chelner intr-un restaurant destul de smecher. Si am si calatorit. Se poate si mai mult, se poate si mai putin. Depinde cat te duce bibilica.
Dar atentie: daca lucrezi la un job fara tips (de exemplu housekeeper, vanzator, casier, etc) nu o sa vezi niciodata banii astia.

Succes!

| existential a răspuns:

O parere proasta. O persoana cu studii superioare n-ar trebui sa aiba niciun motiv pentru care sa mearga la munca de jos. Nici macar perspectiva de a calatori si a strange bani de buzunar.

O persoana cu studii ar trebui sa-si gaseasca un job in domeniul lui. In cativa ani ar trebui sa aiba bani ca sa calatoreasca atat cat doreste.
Daca te duci, spor la treaba. Nu cred ca ai cum sa stai mai mult decat stabilesti cu agentia de recrutare (poate doar muncind la negru).

| OnlyDga explică (pentru existential):

Ar trebuii dar la cum merge treaba prin românia. și pana la urma contează contează ce vrei tu. eu termin facultatea și nu sunt un student top.o termin și chiar dacă o sa mi găsesc ceva pe domeniu meu tot de jos pleci și tot cu niște bani putini.în câțiva ani că-ți? Într adevăr ai dreptate. Dar sunt și foarte mulți studenți cu studii superioare cum zici tu care n au nimic din tot. Eu vorbesc din perspectiva mea ca nu s un student foarte bun și poate ca mi termin facultatea dar nu ma vad profesand în domeniu. E greu și dacă ești un student foarte bun. Acum studiile superioare nu mai sunt ce au fost. Facultatea e la moda, și ma pun și pe mine În aceeași oala stai calm.

| existential a răspuns (pentru OnlyDga):

Daca iti gasesti pe domeniu, pleci tot de jos, si ar trebui sa ajungi undeva. (daca nu in Ro, macar in vest).
Pe cand daca te angajezi la munca de jos, nu cred ca ajungi prea departe.
Acuma tu stii mai bine ce optiuni ai, ce sanse ai sa lucrezi in domeniul studiat, daca poti sa gasesti ceva intr-un domeniu apropiat de al tau, etc.
Stiu ce zici, ca-s multi cu facultate care fac munci pentru care nu trebuie studii. In Ro educatia e aproape nula, la fel si economia. Asta e situatia la noi.

| OnlyDga explică (pentru existential):

Evident ca, conteaza fiecare ce opțiuni are și ce vrea. Stii cum e. Facultatea e buna pentru orice dar nu te ajuta sa te descurci în viata. Părerea mea. Poate ca nefiind un student foarte bun nici eu, am ajuns sa cred asta dar poți sa ma contrazici. Termini o facultate aici și stai pe un salar mic pana sa poți călătorii ori sa ți permiti vacante, etc, dar in general ești om de rand dacă nu muritor de foame.Și acum făcând o paranteza, ce îți oferă tara asta? Prea puține. Măcar in alta tara munca de jos e plătită. În general. Daca peste hotare e munca de jos, atunci la noi poți sa o numești sclavie munca de jos, ok? Cam asta I realitatea. Câini cu colaci în coada nu s nicaieri, de asta sa fii sigur. Ce sa faci cu 2000-3000 de lei la noi? Îți spun eu nimic. Cateodata nu poți alege doar ce îți place în viata, alegi ce crezi ca ar fi mai bine pentru tine.e Romania. De asta merg treburile cum merg deci cam asta e. Multe ar trebui exact cum ai spus și tu dar păcat ca multe nu se întâmplă și nici nu te fac prea multe sa crezi ca s-ar putea întâmpla. Dacă stai la birou 8 ore pe zi sau ești profesor răgușind pe copii sa învețe la ce generații ies crezi ca nu o sa ai probleme cu spatele peste câțiva ani? Doar dacă te duci la munca de jos care implica mai mult efort fizic. Eu știu ce implică și niște studii superioare dar am avut parte și de munca de jos, deci pot sa fac balanta. Poate ca gândesc mai băbește dar pe alocuri repet tind sa cred ca e trista realitate. Depinde de ce aspirații ai. Pe mine nu ma atrage tara asta, oamenii nu ma atrag, multa mizerie, multa vorbărie fără fapte. Din păcate nu s singuru care gândește asa. Măi eu nu zic ca nu s și studenți care poate au fost atât de buni încât acum poate își permit tot ceea crezi tu ca ar trebui sa si permită în câțiva ani. Dar rar asa ceva. Tre sa dai coate și sa ți faci loc singur de multe ori. Statistic prea puțini ajung unde isi doresc. Munca poate sa fie și în van. Ma dau exemplu și pe mine. Am fost la taxa 3 ani. Pai nu e în van cheltuieli, tot chirie, etc. Nu s bani aruncați aiurea? Dacă eram cine știe ce student poate mai aveam vreo speranța dar asa nu prea. Pune și cheltuile pe care le ai, investițiile, pana sa ajungi sa ți permiti (dacă ajungi) multe din ce ți ai dori. Mdah. Probabil am bătut câmpii mult.

| esanatos a răspuns:

Eu am fost.

Eu zic ca merita. Pana la urma sunt doar 3-4 luni.
Nu iti strica sa muncesti si munca de jos.
Eu am lucrat la bucatarie, si la camere in hotel.
Faci cam 8$/ora + overtime daca depasesti 40 ore / saptamana.

Daca iti gasesti un second job si nu esti foarte cheltuitor vii acasa cu 7-8.000 $

Go for it. Nothing to lose

| OnlyDga explică (pentru esanatos):

Și de exemplu sa zicem. Ipotetic vorbind. Dacă vrei sa ramai mai mult poți? Sa zicem ca ți a plăcut experienta, te descurci și vrei sa mai ramai sau poate ai vrea sa ramai și definitiv, ma rog pe o perioada mai indelungata, etc.Cunoști vreun caz de genul asta?