| AlexMaftei2001 a întrebat:

Daca sunt angajat cu contract de 8 ore, pot sa deschid o firma pe numele meu si sa fiu in acelasi timp si angajat la locul meu de munca si sa am si firma pe numele meu?

8 răspunsuri:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Toti patronii sunt angajati la firma lor. De acolo isi iau veniturile.

| AlexMaftei2001 explică (pentru Salontanul):

Ma refer ca eu sunt angajat la o alta firma nu la a mea.

| Salontanul a răspuns (pentru AlexMaftei2001):

Https://bit.ly/3KaRQzJ Legea spune ca nu poti fi administrator unic la doua societati. In situatia ta se poate. Ti-am dat si link-ul.

| Țoglă a răspuns:

Da.

| AndreiIoanMsv a răspuns:

Da, poți sa fii angajat si in doua locuri si tot îți poți deschide societate.
Salontanul, nu toți sunt angajați la propria firma, administratorul este singura persoana care poate lucra fără a se angaja, dar nu beneficiază de asigurări de sănătate, pensie etc, pentru ca nu contribuie.

| Salontanul a răspuns (pentru AndreiIoanMsv):

Poate lucra fara sa aiba contract de munca. Atunci trebuie sa aiba contract de mandat. In ambele cazuri obtine un venit, cum am spus si in primul raspuns. Venitul din contract de mandat este asimilat salariului si plateste CAS – 25%, CASS – 10%, impozit – 10% ceea ce inseamna ca beneficiaza de asigurare de sanatate si pensie. Nu beneficiaza de vechime in munca daca in cadrul institutiei se da spor de vechime dar este stagiu de cotizare la pensie.

| AndreiIoanMsv a răspuns (pentru Salontanul):

Administratorul unui SRL nu este obligat să aibă contract de muncă în cadrul societății respective. Potrivit deciziei nr. 259 din 23.04. 2009, Curtea de Apel Oradea a anulat un proces verbal prin care Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) sancționa prezența administratorului unei societăți la locul unde se desfășura activitatea firmei, considerând că acesta ar fi trebuit să fie încadrat ca salariat. Practic, ITM-ul considerase că munca unui asociat unic care era și administrator al unui SRL este muncă la negru în cadrul SRL-ului. Așadar, potrivit art. 196 indice 1 alin. 3 din Legea nr. 31/1990 „asociatul unic poate avea calitatea de salariat al societății cu răspundere limitată al cărui asociat unic este„. Curtea de Apel Oradea a stabilit că, în cadrul acestui articol, cuvântul „poate" trebuie interpretat ca o posibilitate și nu ca o obligație a asociatului unic, din interpretarea textului legal rezultând că încheierea contractului de muncă este o facultate și nu o obligație pentru administrator.

| Salontanul a răspuns (pentru AndreiIoanMsv):

Unde am scris eu ca-i obligat? N-o sa-ti mai raspund pentru ca se pare ca si tu esti unul dintre cei ce se agata de oameni si ai chef de discutii contradictorii doar de dragul discutiei.