Întrebare recomandată | IonelManoliu a întrebat:

Salutare!

Locuiesc in Anglia alaturi de parintii mei.
La vara doresc sa ma intorc in tara, neinsotit de catre ei si din ce stiu, am nevoie de o procura si un insotitor de zbor. Care sunt demersurile pentru a obtine o procura in pasi simplii?

Multumesc de ajutor!

5 răspunsuri:
| anonimg a răspuns:

La notariat se pot face împuternicirea unei persoane care să devină tutorele tău legal. Acesta va răspunde de tine până când vei fi din nou la părinții tăi, bunici, rude; până când te vor prelua aceștia. Trebuie să fie notari și în Anglia.

anonim_4396
| Anonim a răspuns:

Călătoria cu însoțitorul de bord
Copilul poate călători cu avionul cu un însoțitor ce va fi certificat printr-un act notarial de către părinți sau tutorele legal. Acest certificat trebuie să fie înregistrat în prezența ambilor părinți. Copilul trebuie să aibă un document de identitate valid (pașaport sau carte de identitate), certificatul de naștere nefiind acceptat de către autoritățile de frontieră.

Călătoria fără însoțitorul de bord
Potrivit legislației române (legea nr. 248 din 2005 referitoare la libera circulație a cetățenilor români în străinătate), cetățenii români sub 18 ani pot călători în străinătate numai însoțiți de către ambii părinți sau de către un singur părinte/adult, și având asupra lor documentele necesare (carte de identitate sau pașaport, declarație notarială din partea părintelui ce nu va efectua călătoria, precum și cazierul judiciar la adultului însoțitor, în cazul în care acesta nu este unul dintre părinți).

Companiile aeriene low-cost
Companiile aeriene low-cost nu permit unui copil să călătorească fără supravegherea unui adult. Fiecare companie aeriană stabilește normele privind călătoria copiilor neînsoțiți. Vă recomandăm să verificați termenii și condițiile specifice fiecărei companii aeriene înainte de a efectua o rezervare pentru călătoria unui minor.
Reguli de călătorie a minorilor pentru companiile low-cost:

Ryanair - nu este permisă călătoria minorilor neînsoțiți.
Wizz Air - nu este permisă călătoria minorilor neînsoțiți.
Blue Air - pentru situațiile în care se dorește efectuarea unei călătorii de către minori neînsoțiți, compania aeriană pune la dispoziția pasagerilor săi serviciul special de însoțire a minorilor, contra unei taxe speciale. Minorul va fi însoțit pe durata călătoriei de un reprezentant al companiei.

Londra
Plecare din Bucureşti
de la 50 EUR

Companii aeriene de linie
Unele companii aeriene de linie oferă servicii de transport pentru copii fără supravegherea unui adult, în schimbul unei taxe suplimentare ce poate fi o sumă fixă sau un procent din valoarea biletului de avion.
Pe lângă documentele cerute de legislația română în vigoare, părinții sau tutorele legal al copilului trebuie să completeze un formular primit la check-in. Acesta conține o declarație prin care compania aeriană are autoritatea de a transporta copilul până la destinație, unde va fi preluat de persoana desemnată legal.
Pentru tinerii care călătoresc singuri, uneori companiile aeriene permit utilizarea procedurii Meet and Assist (MAAS) ce presupune ca minorul să fie asistat de un angajat al operatorului la tranzit, la recepția bagajului etc.
Copii care călătoresc neînsoțiți trebuie să aibă cel puțin 5 ani, în funcție de compania aeriană. Companiile pot aplica de asemenea restricții de vârstă pentru anumite rute (limita de vârstă pentru copii care călătoresc neînsoțiți poate fi mai mare).

Compania aeriană stabilește dacă un copil poate călători singur, fără supravegherea unui adult. Înainte de a cumpăra un bilet de avion, asigurați-vă că transportatorul permite călătoria neînsoțită a copilului.
Înainte de a rezerva un bilet de avion citiți informațiile privind călătoria minorilor fără însoțitori. Serviciul Clienți eSKY.ro vă va oferi suportul necesar pentru efectuarea rezervării și pentru a adăuga un însoțitor de zbor. Dacă adăugați un serviciul de asistență al minorului este nevoie de documentul de identitate al acestuia (pașaport sau carte de identitate).

Numărul de copii ce pot călători cu însoțitor este limitat, iar companiile aeriene pot refuza efectuarea îmbarcării dacă se depăsește numărul de locuri speciale prevăzut inițial. Dacă ați rezervat un bilet de avion pentru un copil cu însoțitor de zbor, asigurați-vă că minorul este pregătit corespunzător:

are pașaport valabil sau o carte de identitate;
are confirmarea companiei aeriene printată;
are viza corespunzătoare (dacă este necesară).

| IonelManoliu explică (pentru anonim_4396):

Deci, prin urmare, totul cade datorita legii din Romania, ca daca esti sub 18 ani, nu poti calatorii fara amandoi parintii, doar fara unul. Nasol.

| Anonim a răspuns (pentru IonelManoliu):

Pai si nu-i normal? adolescentii nu gandesc ca oamenii maturi.
Cum sa-i lasi singuri sa zboare.
Fuge de-acasa, ia avionu catre Germania, si acolo il fura tiganii. Si nu mai stiu al lor nimic de el. laughing

| IonelManoliu explică (pentru anonim_4396):

laughing depinde si de adolescent, daca stii ce zic