| semyryan a întrebat:

O am pe bunica mea in vârstă de 76 de ani care are probleme cu vederea şi anume cu un ochi nu vede deloc si cu celălalt vede in proporție de 20% (după o operație de cataractă). Si mai este o problemă nu poate să meargă adică merge dar doar câțiva paşi are picioarele foarte umflate si pline de varice doctorul i-a dat injecții s-a dar degeaba. Intrebarea mea este dacă se poate incadra intr-un grad de handicap cu insoțitor fiindcă de 4 luni mi-am dar demisia fiindcă nu se mai descurca singura. Si care sunt pasii de urmat. Va multumesc!

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Decizia de incadrare intr-un grad de handicap o poate da doar comisia medicala. Medicul curant trebuie sa ii dea trimitere la aceasta comisie.
Daca va fi incadrata la handicap grav atunci are dreptul la asistent personal sau insotitor (pentru cele oarbe).

| semyryan explică (pentru Ioandelasal):

Văd ca eşti in domeniu sau cel puțin te pricepi spune-mi te rog dacă poate se poate incadra cu 2 probleme si anume cu picioarele.

| semyryan explică (pentru semyryan):

Adică mă refer că are probleme si cu picioarele si cu ochii.

| Ioandelasal a răspuns (pentru semyryan):

Nu sunt in domeniu, dar am fost jurist si mai stiu legea. Nu pot sa-ti spun ce ar hotari comisia medicala si oricum, in primul rand, trebuie ca bunica ta sa ajunga acolo. Asa cum am spus poate fi trimisa la comisie de un medic curant, fie cel de ochi, fie cel de picioare sau chiar de amandoi.

5 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Cam așa.
De la medici scrisori medicale referitoare la problemele ei. oculist, balenolog, ortoped.
Cu aceste scrisori medicale la medicul de familie care eliberează o scrisoare medicală pentru comisia de handicap.
Cerut cu toate aceste acte aviz de la direcția de asistență socială din primărie, care face anchetă socială și dă un aviz.
Cu acest aviz și restul actelor la comisia de handicap care decide apoi nivelul de handicap, ușor, mediu, sau grav și în funcție de asta decide dacă acordă pensie de handicap și însoțitor sau nu.
Acum cu covidul, se fac multe din aceste proceduri online și telefonic, dar la medici și la cel de familie oricum va trebui să se prezinte.
Durează câteva luni.

| CodrutElian1990 a răspuns:

Uite cum faci.
Mergi la medicul de familie care-ti da trimiteri la medicul oftalmolog si la ortoped sau la un medic de chirurgie vasculara (acestia sunt rari). La medici trebuie precizat pentru ce trebuie acele analize.
De asemenea trebuie o ancheta sociala facuta de primarie.
Toate acestea ti le poate spune medicul de familie sau reprezentantul primariei care se ocupa de protectia sociala.
Atentie ca unii primari nu vad cu ochi buni incadrarea persoanelor in gradul grav de handicap cu insotitor, deoarece insotitorul este platit de primarie.
Cu analizele respective te deplasezi la COMISIA DE EVALUARE A PERSOANELOR ADULTE CU HANDICAP din judetul in care locuieste bunica, unde face o cerere de incadrare in grad de handicap.
Atentie ca sunt zile anume in care se intruneste comisia pentru o anumita boala.
Incadrarea in grad de handicap depinde de concluziile puse de medicul specialis.
Decizia se poate ataca la Comisia superioara, iar apoi in instanta la curtea de apel.
Iar zic atentie. Comisiile judetene se subordoneaza Consiliului judetean, care este cel care plateste indemnizatiile persoanelor cu handicap. Din proprie experienta - am avut 3 cazuri (din care doua pelinie oftalmologica) in care la comisia judetana au fost incadrate la grad de handicap accentuat, iar la comisia superioara in grad accentuat cu insotitor.
Pentru documentare asupra bolilor ce se incadreaza in grade de handicap citeste: https://www.romedic.ro/......le-0P37852