Salontanul
| Salontanul a întrebat:


Cine are dreptul la pensie de urmas dupa un tata mort? Sotia cu un venit de ingrijire a copilului care, desi major, are sindromul Down sau copilul cu sindrom? Multumesc!

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Ambii pot avea acest drept, daca sunt indeplinite conditiile prevazute de L.263/2010, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART.84.Copiii au dreptul la pensie de urmaş:
a) până la vârsta de 16 ani;
b) dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani;
c) pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a) sau b).
ART.85.(1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani.
(2) În cazul în care durata căsătoriei este mai mică de 15 ani, dar de cel puţin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaş cuvenit soţului supravieţuitor se diminuează cu 0, 5% pentru fiecare lună, respectiv cu 6, 0% pentru fiecare an de căsătorie în minus.
ART.86.(1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin un an.
(2) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă şi de durata căsătoriei, dacă decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale şi dacă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie ori dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut, prevăzut la art. 33 alin. (5).
ART.87.Soţul supravieţuitor care nu îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 85 şi la art. 86 alin. (1) beneficiază de pensie de urmaş pe o perioadă de 6 luni de la data decesului, dacă în această perioadă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut, prevăzut la art. 33 alin. (5).
ART.88.Soţul supravieţuitor care are în îngrijire, la data decesului susţinătorului, unul sau mai mulţi copii în vârstă de până la 7 ani, beneficiază de pensie de urmaş până la data împlinirii de către ultimul copil a vârstei de 7 ani, în perioadele în care nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut, prevăzut la art. 33 alin. (5)."

| Aube a răspuns (pentru Ioandelasal):

Stiu ca dati raspunsuri competente. Am o nelamurire: ambii (sotia si fiu) pot lua pensia de urmas in acelasi timp?

| Salontanul explică (pentru Aube):

Doar cand indeplinesc conditiile: copilul pana la 16 ani, daca continua studiile pana la 26 si daca este handicapat pe perioada handicapului. Sotia urmasa numai la implinirea varste de pensionare sau daca este handicapata. Scrie mai sus!

| Ioandelasal a răspuns (pentru Aube):

Si de ce nu te-ai uitat la raspunsul pe care l-am dat? Prevederile legale citate sunt foarte clare si rezulta foarte clar ca pot lua pensie de urmas, bineinteles daca indeplinesc conditiile prevazute de lege.

| Aube a răspuns (pentru Ioandelasal):

Tocmai, ca l-am citit. Am citit si articolul din link-ul pe care l-am dat. NU RASPUND PENTRU PUNCTE!
Da, ambii au dreptul. Dar, simultan? Adica Statul plateste doua pensii pentru un singur decedat? El avea un singur salar, ori o singura pensie.

| Ioandelasal a răspuns (pentru Aube):

Atunci inseamna ca n-ai inteles nimic. Si ambii au acest drept, simultan. Nu mai vorbesc ca pot fi mai multi copii, care sa aiba dreptul la pensie de urmas si toti vor primi.
Asta nu inseamna ca statul plateste 2 pensii, nu se va depasi cuantumul pensiei cuvenite decedatului, dimpotriva, indiferent cati au dreptul suma pensiilor de urmas nu poate depasi suma pensiei cuvenite decedatului, citez:
"(2) Cuantumul pensiei de urmaş se stabileşte procentual din punctajul mediu anual realizat de susţinător, aferent pensiei prevăzute la alin. (1), în funcţie de numărul urmaşilor îndreptăţiţi, astfel:
a) 50% - pentru un singur urmaş;
b) 75% - pentru 2 urmaşi;
c) 100% - pentru 3 sau mai mulţi urmaşi."

7 răspunsuri: