| FoundYouLover a întrebat:

E vreun avocat, procuror sau student la Drept pe aici? Am probleme in cariera cu patronii magazinului la care lucrez.Ne tin la lucru pe mine si pe colegi doua week-end-uri pe luna 14 ore sambata si 11 ore duminica.Tocmai pentru ca nu mai suport programul, de pe 20 iunie mi-am prezentat demisia cu preaviz.Am zis ca pe 7 iulie ar fi ultima mea zi de serviciu.Dar acum ei imi spun ca eu in 6 luni de munca pe anul acesta aveam dreptul numai la 10 zile de concediu, nu 12 sau 13, cate am avut.Prin urmare vor sa mai lucrez inca doua zile fara sa fiu platita pentru acele zile de concediu.Eu le-am zis sa mi le taie din salariu, dar ei nu vor. Apoi tot eu le-am propus sa stau peste program cate doua ore pe zi pana cand plec ca sa recuperez orele de munca din acele zile.Dar nu vor sa accepte, ca zic ca in cursul saptamanii stau degeaba ca nu prea e treaba, ca e treaba doar in week-end, ca sa ma forteze sa mai lucrez un week-end 14 ore in picioare sambata si 11 duminica.Ei mi-au dat azi salariul pe luna iunie, dar nu si bonurile de masa in valoare de 200 lei noi, pe alea trebuiau sa mi le dea in 5, dar ei zic ca luna asta vin in 10. Intrebarea este, daca eu nu ma mai duc deloc la serviciu de pe 1 iulie, si nu mai merg nici dupa bonuri, le las lor ca sa compensez zilele de concediu, din punct de vedere legal ar avea cum sa ma pedepseasca, dat fiind ca eu am dat scris ca stau in preaviz din 20 iunie pana in 7 iulie, nu pana la 1 iulie?

Răspuns Câştigător şi Apreciat de Editori
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

1.Separat de restul problemelor tu trebuie sa respecti perioada de preaviz prevazuta in CCM, CIM sau, in lipsa acestora, in Codul muncii, rep. in 2011, citez:
""ART.81.Demisia
  (1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
  (2) Angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
  (3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
  (4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
  (5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
  (6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
  (7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
  (8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă."
2. Daca nu respecti perioada de preaviz atunci iti pot desface disciplinar CIM, pentru absente nemotivate.
3.Nu esti obligata sa muncesti in plus pentru cele 2 sau 3 zile de concediu, esti obligata doar sa restitui suma aferenta acestor zile de concediu nemeritate si o pot retine din salariul pe iunie.
4.Din 20 iunie pana in 7 iulie sunt numai 18 zile calendaristice si nu 20 de zile lucratoare. Admitand ca la programul tau toate zilele sunt lucratoare va trebui sa lucrezi pana in 9 iulie inclusiv.

| FoundYouLover explică (pentru Ioandelasal):

Si daca imi desfac CIM pentru absente ce-mi fac? Nu ma mai platesc din clipa cand il desfac si sunt concediata pe motiv disciplinar, nu? Legal am vreo problema daca-mi desfac CIM? Ma pot da in judecata sau trebuie sa le platesc eu vreo dauna daca-mi desfac CIM?

| GreenBubble a răspuns (pentru FoundYouLover):

Așa cum am spus, desfacerea contractului de munca te afectează în măsura în care un viitor angajator este interesat de situația fostului loc de muncă, există angajatori pentru care situația de la fostul loc de muncă și dacă găsesc lucruri care nu le sunt pe plac te resping. Nu trebuie sa plătești nimic. Ideea e că nu au de ce sa îți desfacă contractul, perioada de preaviz e până pe 7, dacă o respecți e suficient, ți-ai îndeplinit obligația contractuala.

| Ioandelasal a răspuns (pentru FoundYouLover):

La actualul loc de munca nu o sa fie nici o urmare, doar ca s-ar putea sa fie la o eventuala angajare, nici unui angajator nu-i plac salariatii indisciplinati.

6 răspunsuri:
| ElSueno a răspuns:

N-are rost sa-ti faci probleme pentru 2 zile in plus.

| cevdet a răspuns:

Pune intrebarea pe Avocatnet.ro
Insa, cum prezinti tu problema, ai grija. Trebuie sa mergi la lucru cit ai preaviz. Daca nu, vor fi zile nemotivate. Iti faci probleme in plus.

| GreenBubble a răspuns:

Dacă perioada de preaviz nu este respectată ei îți pot desface contractul de munca, asta te poate afecta pe viitor în măsura în care un viitor angajator este interesat de situația fostului loc de muncă. Dacă ai semnat deja demisia și în preaviz scrie clar că perioada de preaviz este până pe 7 nu au dreptul sa-ti facă nimic. În momentul în care vrei concediu de face o cerere către angajator pe care o accepta sau nu, dacă ție ți s-ar spus că ai concediu de pe data x până pe data x atât ai stat în concediu, nu ai lipsit nemotivat de la locul de munca, în concluzie a fost greseala lor. Renunțați la mentalitatea asta cum că "nu are rost să îți faci probleme pentru 2zile", este dreptul tău și nimeni nu îl poate îngrădi atâta timp cât ți-ai îndeplinit obligațiile.