| Adwlina a întrebat:

Camera de consiliu-16 civil
Tip solutie: Încheiere
Solutia pe scurt: Admite cererea de abţinere formulată de doamna judecător C. A.-M., Preşedinte al completului de judecată C10. Constată că doamna judecător C.A.-M. este incompatibilă să soluţioneze cauza înregistrată sub nr. de dosar 13816/196/2022/a2 aflat pe rolul Judecătoriei Brăila. Fără cale de atac. Pronunţată astăzi, 06.02. 2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei.
Document: Încheiere – abţinere 06.02. 2024
Dorim sa stim ce inseamna aceste, legi tatal meu are curatela si am fost numita eu, fiica lui si am depus si pentru tutore si vreau sa stiu daca cu curatela pot sa ridic acea pensie de la casa de pensii. Avem o hotarare ramasa definitiva si irevocabila.A alta intrebare pe care doresc sa o adresez el este si cu handicap psihic si are gradul accentuat iar la pensia de la casa de pensii este tot de boala. Pot fi eu insotitorul lui daca se termina sa obtin hotararea de tutore pentru tata? Stiu ca este o lege la 448 care spune ca si la persoanele cu handicap accentuat se poate obtine insotitor numai in baza unei hotarari de tutela speciala, el are o tomora la capare, doresc raspunsuri.

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

1.Abtinerea este un incident procedural in cazul unui proces si inseamna ca judecatorul considera ca nu poate fi impartial din cauza unor motive personale, de ex. ruda, relatii stranse de prietenie, dusmanie, etc cu o parte din proces.
Cauza va fi atribuita altui judecator si se va continua procesul.
2.Vei putea primi pensia tatalui doar daca vei fi numita tutore prin hotarare judecatoreasca definitiva.
3.In anumite conditii poti fi asistentul personal al tatalui, conform L.448/2006, rep. in 2008, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 35.(1) Persoana adultă cu handicap grav are dreptul la un asistent personal, în baza evaluării sociopsihomedicale.  
ART. 36.(1)Poate fi încadrată cu contract individual de muncă în funcţia de asistent personal persoana care îndeplineşte următoarele condiţii:
a) are vârsta minimă de 18 ani împliniţi;  
b)nu a fost condamnată pentru săvârşirea unei infracţiuni care ar face-o incompatibilă cu exercitarea ocupaţiei de asistent personal;
c) are capacitate deplină de exerciţiu;  
d) are o stare de sănătate corespunzătoare, atestată de medicul de familie sau pe baza unui examen medical de specialitate;  
e)a absolvit cel puţin cursurile învăţământului general obligatoriu, cu excepţia rudelor şi afinilor până la gradul al IV-lea inclusiv ale persoanei cu handicap grav, precum şi cu excepţia soţului sau soţiei, după caz; în situaţii excepţionale, la propunerea asistentului social din cadrul aparatului propriu al consiliului local în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa persoana care urmează să îndeplinească funcţia de asistent personal, Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Handicap poate aproba derogarea de la îndeplinirea condiţiilor de studii şi în cazul altor persoane.
(2)Nu pot deţine calitatea de asistent personal persoanele care beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 7 ani."

| Simpatic a răspuns:

Doar un avocat va poate lamuri exact ce inseamna solutionarea pe care ati primit-o referitor la speta adusa in discutie, pentru ca anterior pronuntarii "sentintei" nu cunoastem detalii.

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Vai de scrisul tau, naiba intelege ceva, ia-ti un avocat si vede el ce este de facut.