anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Ce se întâmplă dacă lovesc un pieton de 18 ani eu fiind cu mașina iar el fiind la spital cu mâna ruptă?

11 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Daca tu esti vinovat de accident atunci vei fi cercetat penal pentru vatamare corporala din culpa si poti fi condamnat penal. Daca esti condamnat permisul de conducere iti va fi anulat.

| Florentina_7104 a răspuns (pentru Ioandelasal):

Nu este faptă penală, nu întrunește condițiile de la 196CP!

| Ioandelasal a răspuns (pentru Florentina_7104):

Asta o crezi tu, n-ai cum sa stii din intrebarea utilizatorului. Chiar daca nu s-ar incadra la alin.(1) se poate incadra la alin.(2) sau (3), citez:
"ART.196. Vătămarea corporală din culpă  
  (1) Fapta prevăzută în art. 193 alin. (2) săvârşită din culpă de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice ori a unei substanţe psihoactive sau în desfăşurarea unei activităţi ce constituie prin ea însăşi infracţiune se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
(2) Fapta prevăzută în art. 194 alin. (1) săvârşită din culpă se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.  
  (3) Când fapta prevăzută în alin. (2) a fost săvârşită ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda."

| Florentina_7104 a răspuns (pentru Ioandelasal):

Pentru a se încadra pe alineatul (2) cum ai spus tu, fapta trebuie să îndeplinească elementul material al infracțiunii de vătămare corporală de la art. 194, adică trebuie să "a) o infirmitate;
b) leziuni traumatice sau afectarea sănătăţii unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale;
c) un prejudiciu estetic grav şi permanent;
d) avortul;
e) punerea în primejdie a vieţii persoanei„. În doctrina penală și în practica instanțelor judecătorești, luxarea brațului nu este o infirmitate, deci nu se încadrează. În ceea ce privește alineatul (3) se referă la dispozițiile și măsurile legale de prevedere pentru o anumită activitate, ceea ce înseamnă că în situația aceasta va răspunde dacă este șofer și a accidentat persoana în exercițiul meseriei sale la care se adaugă condițiile de la 194 enumerate mai sus. Deci nu intră pe niciunul din cele două alineate.
Asta o cred eu și dacă vrei să o crezi și tu, citește Cioclei, Drept penal special I.
Nu mai dați consultații în drept pentru că în neștiința voastră doar speriați persoanele.

| Ioandelasal a răspuns (pentru Florentina_7104):

Se poate ca dupa vreo 40 de ani de practica judiciara sunt nestiutor si esti tu mai stiutoare. Ti-am spus si repet: nu stim conditiile in care s-a savarsit accidentul. Si apoi alin.(3) se refera si la incalcari ale legislatiei rutiere, de ex. neacordarea de prioritate pietonului.
De asemenea o mana rupta nu este luxatie.
Si ar fi bine sa fie speriat, ca sa respecte regulile si sa nu comita fapte penale.

| Florentina_7104 a răspuns (pentru Ioandelasal):

Niciodată nu este prea târziu pentru a învăța, nu-i așa? Bineînțeles ca nu știm condițiile, de aceea dacă ați fi avut 40 de ani de practică nu v-ați fi hazardat cu încadrarea din moment ce datele speței sunt puține. În legătură cu alineatul 3, nu contest, dar dacă el nu scrie despre vreo încălcare a legislației rutiere, nu se poate adăuga la speță, nu? Apropo de adăugat, nu am spus nicăieri ca eu sunt știutoare.
Ps: Consultațiile juridice se cuvin a fi scrise cu diacritice.
În spiritul celor 40 de ani de experiență și a pozei dumneavoastră: Ave Caesar morituri te salutant!

| lCupidon a răspuns (pentru Florentina_7104):

Țin să menționez că fapta s-a desfășurat așa... Eu cu mașina am ieșit dintr-o parcare a unei firme, iar când am ieșit, cineva traversa pe trecere, eu nevazandu-l am intrat în el(trecere nesemaforizata)
Acum din cate am aflat și-a spart arcada și a făcut o operație la piciorul drept

| Florentina_7104 a răspuns (pentru lCupidon):

Atunci e vătămare din culpă pe 196, alin. (3) dacă persoana pe care ai accidentat-o are nevoie de mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale. Dacă nu are nevoie de mai mult de 90 de zile, e răspunzi civil conform dispozițiilor Codului civil (art. 1357 și urm.)

| aXy99 a răspuns:

A cui a fost vina?

| Florentina_7104 a răspuns:

Este contravenție.

| LoremIpsum a răspuns:

Cum ai reuşit să intri cu maşina în spital? Şpagă la intrare?