| fly a întrebat:

Cred ca fiecare dintre noi poate participa cu cate putin la cresterea economica a tarii noastre. Spun asta si ma gandesc ca romanii trebuie sa invete sa aprecieze produsele locale, sa invete sa nu mai cumpere doar din export; avem produse autohtone deosebite, firme romanesti care produc de calitate(vinuri, conserve, produse agricole, paste, tesaturi, piese mecanice etc). Sa-i ajutam, ajutandu-ne pe noi insumi, cumparand romaneste! Cumpara romaneste, asta ar trebuie sa devina o campanie serioasa. Voi ce credeti?

Răspuns Câştigător
regis
| regis a răspuns:

@myrazvy - nu e cazul sa imi explici tu cum functioneaza economia, crede-ma. Dar macar nu scoate vorbele din context. Eu am spus "nu vad de ce l-as imbogati pe un roman care vinde UN PRODUS PROST la pretul unuia bun".
In exemplul cu pepenii ai perfecta dreptate. Dar hai sa luam un altul: laptele. Eu cumpar lapte UHT si cumpar cu baxurile, preferand sa cumpar o singura data pe luna. Pretul unui litru de lapte produs in Cehia este 1, 89 lei; pe acelasi raft un litru de lapte produs in Romania pleaca de la 3, 8 lei. Acum incearca sa imi explici in ce masura ma respecta producatorul roman. A nu se intelege ca ma refer la crescatorul de vaci, care pe un litru de lapte nu isi poate cumpara nici macar un litru de fanta. Ma refer bineinteles la procesator.
Iti mai dau un exemplu: uleiuri auto. Vezi cat costa un litru de ulei Petrom si cat costa un litru de ulei Esso; vei avea probabil o surpriza, pretul fiind aproape acelasi. Dar cand vei deschide cele doua recipiente, surpriza ta va fi dubla: la aceleasi specificatii, uleiul Petrom este un fel de marmelada pe langa Esso. Explica-mi din nou in ce masura Petromul ma respecta ca si consumator.
Daca vrei pot sa iti dau si alte exemple, dar cred ca cele doua sunt suficient de relevante, unul fiind de produse identice ca si calitate, dar cu preturi diferite, celalalt de produse cu preturi apropiate, dar cu diferente enorme in privinta calitatii. Ei bine, daca as cumpara astfel de produse, eu unul m-as simti jignit, fraierit, pacalit, as simti pur si simplu ca producatorul ma jefuieste, imi ia banii din buzunar razand de naivitatea mea. In astfel de conditii refuz sa cumpar un produs romanesc, mesajul meu pentru producatorii romani fiind simplu: vrei sa iti respect produsul, respecta-ma ca si consumator. Nu pretind produse de calitate la pret mic, dar daca trebuie sa cheltui doi lei pentru a obtine un produs pe care competitorul tau il obtine cheltuind un singur leu, chiar nu vad ce cauti pe piata.

11 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Eu cumpar produsele care au raportul pret/calitate pe care mi-l doresc. Fara a tine cont de tara de productie. Nu vad de ce l-as imbogati pe un roman care vinde un produs prost la pretul unuia bun, doar pentru ca acel produs este fabricat in Romania. Deci respect produsul romanesc in masura in care acel produs ma respecta pe mine ca si consumator. Daca vrei iti dau si exemple.

ardnaxur1961
| ardnaxur1961 a răspuns:

Si eu ma straduiesc sa cumpar produse romanesti, dar, uneori, sunt obscen de scumpe si -de ce sa nu recunoastem?- de o calitate mult inferioara produselor similare din import.
Cumpar incaltaminte romaneasca, dar, de pilda, cand e vorba de imbracaminte, am senzatia ca toate hainele romanesti sunt facute pentru balene gravide in doliu. N-au culoare, n-au forma si par toate ultimul racnet al modei anilor '70.

Stefan
| Stefan a răspuns:

Trebuie sa lucram putin mai mult la publicitatea produselor romanesti, statul roman, guvernul atata timp cat acorda niste subventii in diferite sectoare de activitate, ar trebui sa le faca si publicitate. Dar sa fiu scuzabil cred ca nu se doreste acest lucru, se ivoca diferite probleme, de genul ca nu sunt fabricate conform UE sau nu avem voie sa le vindem in teritoriu si asa ajungem sa vindem produsele la marginea drumului.Aducem mere din Ungaria, rosii din Turcia si exemplele pot continua. Reclama este sufletul comertului.

constantaproca
| constantaproca a răspuns:

Sunt de acord cu tine, de obicei cumpar produse romanesti, parerea mea e ca sunt mai bune decat cele straine care incearca sa te tenteze prin ambalaj.

daniela
| daniela a răspuns:

Eu oricum asa fac din principiu. Putine sunt produsele straine la care apelez, pana si masina este Logan

| myrazvy a răspuns:

De e o idee excelenta, dar cum m-am uitata pe raspunsuri deja vad ca unui cred ca imbogatesc pe alti romani cumparand ceva de originea de care face parte, e greu sa te lupi cu ei, sa le explici de ce economia tari s-ar mai relansa daca noi vrem.
Noi romani nu ne dam seama ca, cumparand produse din export atat economia cat si piata romaneasca scade, acestea scazand nu mai putem vorbi de majorari ale salariului minim pe economie, nu mai putem vorbi de vreo marire de la bugetul statului atat timp cat noi preferam sa dam bani strainilor.
Am observat ca foarte multa lume vara cumpara pepeni. e foarte bine, dar ce e grav e ca se cauta pepeni de grecia, de nu mai stiu ce, si piata romaneasca care reprezinta produsul pepene, nu vinde. de ce? de ce trebuie sa luam alt pepene decat cel crescut la noi? asta e mentalitatea romanului.
App de faza cum ca unora le e rusine cu tara lor, e uite ca nu e asa si e invers ar trebui tari(Romaniei) sa-i fie rusine cu cea ce tine pe peticul de pamnat de doar 238392 km patrati.

| costymaximus a răspuns:

Datorita publicitatii agresive din mass-media sau a chinezariilor ieftine(dar slabe calitativ), produsele romanesti sunt sufocate.Eu incerc sa cumpar pe cit posibil produse romanesti, dar ce te faci cu uni "snobi" care cind aud ca produsul este romanesc "le pute", atunci stau si ma gandesc cum s-ar fi descurcat pe timpul lui Ceausescu.

| fly explică:

Am ales un raspuns castigator.Este unul care intr-adevar zice pe buna dreptate.Producatorii trebuie sa ofere produse de calitate! Aici nu exista dubiu. Oricum eu ma refeream la acele cazuri in care exista aceeasi calitate daca nu mai buna decat cea din export.Acolo trebuie sa intervina constiinta romanului, iar cea a producatorului cand produce pentru viitorii lui clienti, sa produca bine, cu constiinta, asa cum ar dori el sa consume, asa sa si ofere si pe cat se poate sa renunte la acele preturi inexplicabile(se pot numi furturi)avand in vedere ca produce pe teritoriu romanesc.

| costis a răspuns:

Depinde de produs. La vinuri stam foarte bine. La detergenti nu prea.
Am luat de la Auchan un vin import Spania, Don Simon Blanco, otetit. Si asa m-am invatat sa iau romanesti, mai ieftine si mai bune (Hanul lui Manuc, Premiat...)

| eeeeeeeeee a răspuns:

Asa ar trebui sa facem. dar de multe ori is mai scumpe decat cele straine.si ce economie a tarii, cand trebuie sa fac eu economie?! nu-mi permite bugetul.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Stii vorba aia?! "sa-ti fie gura aurita"...
no' eu zic "sa-ti fie mesajul intr-un ceas bun si cu noroc"