| Andutzel a întrebat:

Daca cineva vrea sa se mute 16-17 ani si merge sa declare la politie ca nu mai vrea sa stae cu parintii, ei il pot impiedica? Adica trebuie sa fie si ei de acord cu lucrul acesta?

10 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Politia n-are absolut nici o legatura cu cazul expus de tine. Schimbarea domiciliului minorului o poate dispune doar instanta de tutela, in baza unor motive intemeiate. De asemenea casatoria minorului care a implinit 16 ani se poate face doar cu incuviintarea parintilor si autorizarea instantei de tutela. Acestea sunt prevederile noului Cod civil, intrat in vigoare la 1 octombrie 2011. Numai bine!

| Zenithf a răspuns:

Esti cam incoerent. Daca cineva de 16-17 ani vrea sa se... CE?
Ai tu posibilitatea de a te intretine singur? Apoi sunt n lucruri pe care nu ai raspunderea legala sa le faci. Nu poti sa-ti faci nici un abonament la gaz sau la curent daca nu esti major.
Daca ajungi sa lucrezi undeva, renunti la scoala?
Normal, parintii raspund pentru copii pana acestia sunt majori, asta in afara de cazul in care sunt decazuti din drepturi. Dar ce motive ar avea cei de la protectia copilului sa ii decada pe parintii tai din drepturi?
Cunosc prea putin situatia ta ca sa zic mai multe.

| Andutzel explică (pentru Zenithf):

Da bine scuze. Nu mi-am dat seama. dar nu neaparat la mine fac referire pentru ca la mine nu e cazul. Voiam sa zic: daca cineva de 16-17 ani vrea sa se casatoreasca...si apoi continuarea

| Zenithf a răspuns:

Chiar daca se casatoresc, copiii minori sunt tot sub tutela parintilor pana implinesc 18 ani. Daca unul din soti este major si celalalt minor, si cei doi locuiesc impreuna in alt loc decat parintii minorului, atunci cel major raspunde pentru cel minor.

| fosnet a răspuns:

Fara idoiala.

| Andutzel explică (pentru fosnet):

Si daca ei nu sunt de acord atunci nu poti sa faci cererea la politie daca tu chiar nu mai vrei sa stai cu ei?

| fosnet a răspuns (pentru Andutzel):

Minor fiind, esti in grija lor, fie ca-ti convine ori nu.

| AlexanderM a răspuns:

Autoritatea parinteasca (autoritatea tutelara) se poate defini ca puterea atribuită părinților prin care li se permite acestora să decidă în privința întreținerii, supravegherii, educației și locuinței copilului. Aceasta putere este destul de vastă, un copil fiind considerat de lege sub autoritatea părinților până atinge vârsta majoratului. Adica pana nu implinesti 18 ani nu poti face absolut nimic de capul tau, asta din punct de vedere legal.big grin

| Roxana121 a răspuns:

Pai tu declari ceia ce ai de zis la politie, ei te asculta sh apoi decid ce sa faca si cum. Nustiu din ce cauza nu doresti sa stai cu parintii tai? dar poti deaemnea sa te adresezi la drepurile copiilor.

| Bogdan1o a răspuns:

In mod normal nu poti sa "scapi"de parinti asa usor, chiar daca dai declaratii la politie sau oricunde altundeva
daca este un caz special, abuz, verbal sexual sau orice altceva care intra la un delict, parinti sunt decazuti din drepturi si tu vei sta la casa de copii sau vei intra sub tutela unor rude apropiate
sunt rare cazurile cand ambii parinti fac abuzuri si sunt decazuti din drepturi, de ce vrei sa scapi de parinti? unde vrei sa stai?
vrei sa renunti la scoala si sa te angajezi? esti sigur ca ai vrea asta, gandeste-te bine la cei care sunt in situatia asta, mai bine stai cu parintii tai ca nu cred ca e atat de greu
daca vrei sa vb mai multe despre asta iti las id de mess adryan_vampir