| LanguageMaster a întrebat:

Dacă România este o țară coruptă, atunci de ce nu este persecutată de Uniunea Europeană la fel ca Polonia și Ungaria?

20 răspunsuri:
| Holiday a răspuns:

Polonia si Ungaria nu sunt "persecutate", ci ele insele au creat situatii incompatibile cu normele de bune practici europene. In alta ordine de idei, Ungaria, pe langa faptul ca are a ajuns sa aiba coruptia mai mare ca a Romaniei, nici nu respecta diverse drepturi, iar unele legi au fost facute exact in directia asta. In Polonia, aceeasi problema cu drepturile.

| cristimihailov a răspuns:

Pe langa multe altele, gandeste-te ca unii isi fac semnul crucii intr-un fel, altii in altfel. Si de aici apar o groaza de mici diferente. Plus multe altele.

| RoCkKiD a răspuns:

Romania nu e atat de corupta pe cat crezi tu sau restul tarilor din UE nu sunt atat de putin corupte pe cat crezi tu, ambele variante vin cu o doza buna de adevar.

Ungaria si Polonia nu-s persecutate de UE, Ungaria si Polonia au semnat niste tratate in momentul aderarii pe care tot incearca sa le incalce, uniunea europeana nu face decat sa olige tarile repsective, prin mijloacele pe care le are la dispozitie sa respecte tratatele semnate.

E ca si cum ai zice ca banca te persecuta pentru ca nu ti-ai platit rata la credit.

| StrongHeart a răspuns:

Romania deja e colonie, ce sa mai persecuti cand nu mai este nimic romanesc in Romania? Suntem vanduti la straini.
Cartile si sortile se impart la Strasbourg, suntem mult prea mici pentru ce jocuri politice se joaca acum.

| suntserios a răspuns (pentru StrongHeart):

Ce intelegeti voi astia de rulati piesa asta cu "colonie, Suntem vanduti la straini."? macar stiti de repetati?

| StrongHeart a răspuns (pentru suntserios):

O realitate pe care tu refuzi sa o vezi.

| suntserios a răspuns (pentru StrongHeart):

Detaliaza...
E clar ca daca tu vezi lucrurile reale le poti arata si altora nu?

| StrongHeart a răspuns (pentru suntserios):

Firmele straine detin monopolul in Romania, cred ca trebuie doar sa iesi in oras si o sa vezi pe strada doar companii straine franceze, nemtesti, belgiene, olandeze, unguresti, americane.
Exemple: (Mcdonalds, KFC, LIDL, PENNY, PROFI, Mega Image, ING, Raiffaisen, Wizzair)+ alte banci+ cazinouri si case de pariuri+ multe alte industrii de la fabrici de mobila la tipografii si multe alte firme.
Marea majoritate sunt companii europene sau americane.
Romania nu produce nimic. Asta pentru ca oameni ca Basescu au cedat suveranitatea si acum primim ordine de la Brussels sau de la Washington.
De tot ce producem si de marea majoritate a serviciilor pe care le prestam beneficiaza mai mult alte tari.
Pe langa asta, exportam forta de munca ieftina(milioane de romani lucreaza in conditii grele in Europa) pe care strainii nu vor sa o faca.
Multe din aceste companii isi trateaza angajatii in mod abuziv si exploateaza atat forta de munca, cat si clientii.
E o realitate foarte vizibila, atunci cand alegi sa iesi din bula ta proprie si sa acorzi atentie mai mare la ce se intampla cu tara si poporul din care faci parte.

| StrongHeart a răspuns (pentru suntserios):

Adaug ca astea nu ar fi posibile daca foarte multi patroni romani nu ar fi ei insisi parte din problema si ar cauta sa faca afaceri cinstite, sa-si plateasca taxele, sa-si trateze corect angajatii si sa-i remunereze corect, sa le vorbeasca frumos, sa le ofere trainning adevarat, nu chestii superficiale si sa se intereseze de aspecte importante ale afacerii sale doar cand sunt controale, sa respecte angajatul si sa-i ofere o platforma unde poate sa se dezvolte si sa trateze clientii corect.
Nu ar fi posibile nici fara miile de firme intermediare, subcontractoare ineficiente care nu produc nimic real si castiga bani de pe urma oamenilor care muncesc cinstit. Acestia din urma sunt niste paduchi lasati sa existe datorita legilor tampite ce le permit sa functioneze.

| suntserios a răspuns (pentru StrongHeart):

Firmele astea straine care detin monopolul creeaza locuri de munca, ridica economia, platesc taxe, chirii sustine sistemul medical, infrastructura samd. Ce e rau in asta?

Stii ca cei mai mari platitori de taxe din Romania sunt companii straine. Primii doi sunt BAT si OMV. BAT plateste impozite statului roman PE AN care pot acoperi cresterile salariale ale bugetarilor timp de 5 ani.

Crezi ca Romania fara investitii straine ar fi putut sa dezvolte colosi din astia economici? Eram fix ca Rusia dupa ce au plecat firmele mari, am fi facut lucruri proaste si fara sens.



"Romania nu produce nimic. " habar nu ai ce scoti pe gura.

Ai auzit de Dedeman, Rompetrol, Dacia, Hidroelectrica, Romgaz, RDS? Sunt companiile din top 10 cifra de afaceri din Romania.

Ai auzit vreodata de Banca Transilvania? Banca cu capital Romanesc?

Stiai ca Romania e una din cele mai mari industii producatoare de autoturisme si piese auto?

Stii ca in momentul de fata UMB, o companie romneasca produce cea mai mare parte din infrastructura rutiera din Romania?

Ai auzi de comanii precum Fan Curier, eMAG (care vinde in 3-4 tari vecine) sau Bitdefender care vinde in toata lumea?

Stii ca sectorul IT din Romania aduca 7% la PIB? 7%... 7%

Tu stii ca Profi, Mega, Careffour, Kaufland, OMV, Lidl platesc salariile la peste 100.000 romani?

E o realitate foarte vizibila ca Romania prospera de pe urma investitiilor straine si ca Romania produce. Romania avea un pib de sub 2.000$ pe cap de locuitor la revolutie.

Acum Romania are un pib de 15000$ pe cap de locuitor, de 7 ori mai mult.

Tu stii ca Romania are an de an crestere economica?

Tu intelegi cifrele astea? De ce scrii rahaturile pe care le scrii.
Romania fara exemplele alea pe care le-ai dat tu ar fi mai adanc in groapa saraciei europene decat Moldova sau Belarus.

Trebuie sa intelegi ca nationalismul tau religios si ura fara limita fara de veste este ceva foarte prost. Si Romania nu va putea prospera niciodata cu asa idei.

| StrongHeart a răspuns (pentru suntserios):

Nu are nicio treaba cu nationalism religios, desi stiu ca asta e acum moda sa punem etichete oamenilor.
Da, corect, Romania are productie si servicii, nu la asta m-am referit cand am zis ca Romania nu produce nimic, ca degeaba produci daca banii se duc in mare parte in Germania, Franta sau Belgia.
Ce am vrut sa zic e ca marea majoritatea e pietei e controlata de capital strain si beneficiaza mai mult cei care si-au instalat afacerile la noi, exemplele date de tine sunt bune Dacia sau BT, dar sunt atat de putine in comparatie cu firmele cu capital strain, incat nu se compara cu nicio tara din Europa, decat daca am ajuns sa ne mandrim ca o ducem mai bine ca tari precum Bulgaria si Albania.
Degeaba angajeaza 100000 daca platesc prost si au regulamente interioare si organizari jalnice. Daca am fi un popor puternic am avea afaceri organizate bine, de noi si regulile le-am stabili noi.
Iar eu pot sa vorbesc din experienta pentru ca am avut foarte multe joburi si am avut sansa sa vad cum opereaza oameni din diverse industrii si cam care e atitudinea oamenilor fata de munca, fata de superiori, colegi, etc.
Nu e ca si cum patronul roman ar fi vreun ingeras, sunt constient ca patronii romani sunt printre cei mai mari hoti si incearca sa fenteze legea si taxele pe orice cale si nici ei nu sunt mai buni.
E mai mult vorba de cultura muncii, pe care romanul nu o are, pentru ca se simte obligat sa munceasca, nu vede munca ca pe o sansa de a se exprima ca om, plus ca exista diferente sociale, stii si tu, cum era baiatul care credea ca un sofer de tir garantat e un om cu 4 clase si nu merita respect, iar daca lucrezi la vreun call center sau in vanzari, gata esti un diplomat respectabil ca faci munca de birou.
Intr-o anumita masura, considerabila chiar, da, un om care presteaza munca intelectuala este mai presus ca un om care lucreaza un job care nu e atat de solicitant si poate fi facut de mai multi pentru ca sarcinile sunt destul de usoare si probabil de asta si castiga mai putin pentru ca o face oricine atata timp cat este capabil d.p.d.v fizic, dar oamenii sunt foarte ignoranti in privinta a cum functioneaza piata muncii si de ce e nevoie ca fiecare rotita sa mearga cum trebuie pentru a avea un sistem eficient, iar prin fiecare rotita ma refer la fiecare om din societate care munceste legal, fiecare institutie si fiecare firma, asta si justitia.
Problema cea mai mare a Romaniei este justitia corupta, pentru ca oricat de corupta ar fi o tara, daca ai justitie buna, le rezolvi, incetisor si pe celelalte.
Dar faptul ca avem o piata a muncii dominata de afaceri straine, unde romanul nu are multe de zis si daca are ceva de zis nu are cui sa-i spuna, pentru ca se loveste de superiori ignoranti, de sisteme si protocoale deja create de altii, pe care nu le poate contesta sau schimba, sau macar sugera schimbari nu ajuta deloc situatia.
Pentru ca, pana la urma, daca ar fi mai multi bani in economie, adica mai putina coruptie, oamenii ar fi intr-adevar mai corecti. Eu asa cred. Ca banii aia ii bagi in educatie, infrastructura si justitie si putini sunt aia care ar mai avea motive sa fenteze legea pentru ca toate merg si e un sistem bine pus la punct, ipotetic vorbind.
O asemenea tara ar fi Japonia, ca exemplu.
Cand te uiti la o tara dezvoltata, e clar de ce sunt oamenii mai corecti in general, pentru ca le convine sa plateasca taxe si sa se incadreze in lege cand totul merge ca pe roate, infrastructura, agricultura, tehnologia, educatia, justitia, toate merg in aceeasi directie.
Cresterile de care tu vorbesti ar fi relevante intr-o economie stabila si corecta, unde exista putina coruptie si banii ajung unde trebuie. Noi nu ne putem compara decat cu tari din UE, pentru ca facem parte din acelasi sistem si ar trebui sa nu fie diferente foarte mari, din moment ce aveam aceleasi legi si politica.
Dar stiu ca e mai complicat de atat si dureaza generatii sa se schimbe structura economica, iar aici pot sa spun ca dupa razboaie, Romania nu a fost ajutata, precum alte tari, cum a fost Germania ajutata de state, iar dupa revolutie, s-a vandut aproape tot ce mergea bine in tara bucata cu bucata la fier vechi, pana si calea ferata.
Cifrele sunt cifre, realitatea e mai complexa de niste cifre aparent extraordinar de bune, iar aici vorbim de datorii externe, unde Romania nu mai poate avea politica si economie proprie, pentru ca tot politicul este cumparat. Sa cumperi influenta politica e atat de usor si se practica in toata lumea. De asta sunt putine statele care sunt cu adevarat independente. Romania nu face parte din ele, chiar se inclina usor spre cele mai pagubite, gen Africa.
De asta vorbeam eu, pacat ca ne pierdem in etichete si prejudecati si nu putem sa rezonam civilizat din frica de a nu avea dreptate.

| suntserios a răspuns (pentru StrongHeart):

"Nu are nicio treaba cu nationalism religios, desi stiu ca asta e acum moda sa punem etichete oamenilor."

Ti am pus eticheta mai mult decat corect dupa discutia despre cum vreo tu conducator crestin fanatic



" Daca am fi un popor puternic " daca am fi asa am avea o economie puternica la care s-ar adapta toti investitorii. Dar nu suntem. Si avem legi proaste facute de ROMANI pentru ROMANI. Sa nu dam vina pe corporatii ca doar functioneaza asa cum dicteaza statul.


"degeaba produci daca banii se duc in mare parte in Germania, Franta sau Belgia."
gresit, profitul firmei se duce acolo, si nici ala tot pentru ca enorm de multe firme cu capital strain investesc aici. in rest banii salariatilor, taxele, tva nu pleaca nicaieri.

In rest de accord cu ce ai scris tu, si anume nu putem sa ne plangem de corporatii cand noi nu suntem in stare sa facem nimic pentru noi. Corporatiile merg cu valul. Daca romanul munceste 12 ore in loc de 8 coporatia merge cu valu. Daca elvetianul munceste fix 8 ore coporatia nu ii cere mai mult. Nu vad de ce sa dam vina pe corporatii cand problema e la noi si nu se rezolva cu nationalism, chiar dimpotriva.

| StrongHeart a răspuns (pentru suntserios):

Ma consider mai mult patriot decat nationalist, de asta am si zis ca nu sunt impotriva afacerilor cu alte tari, atunci cand au politici bune, bine organizate si sunt cinstiti, de fapt cred ca fara sa negociem cu alte tari am fi o tara izolata, retrograda, cum e Coreea de Nord.
Nu sunt impotriva altor state, sunt si pentru Romania si pentru alte tari, sunt de acord sa existe o piata libera, dar sa fie conduse corect afacerile si sa fie transparente, iar la noi nu vad sa fie asa.

| suntserios a răspuns (pentru StrongHeart):

La noi nu sunt asa pentru ca le permitem noi romanii. Nu e cazul sa dai vina pe altii cand noi suntem praf.

| Vântulalb a răspuns:

Polonia si Ungaria nu sunt asa de corupte. Dovada ca nu aplica legile UE care sunt impotriva popoarelor lor. De aia sunt persecutate. Pe cand Romania, executa orice comanda. Ce e in bucataria ei, mizerie, coruptie, saracie, boli, nu intereseaza UE.

| goguPatent a răspuns:

Lucrurile sunt simple.
Ungaria, Polonia, Romania au vrut in UE.
Nu le-a obligat nimeni.
Cand au aderat au semnat niste accorduri si niste conditii, politice, economice, sociale, juridice.
Cand locuiesti sub acelasi acoperis respecti aceleasi reguli e simplu.

Cine mananca rahat cu colonie, scalvie etc etc mananca rahat

| StrongHeart a răspuns (pentru goguPatent):

Cine refuza si ignora adevarul chiar si cand ii arati dovezi concrete, mananca si mai mult rahat.

| goguPatent a răspuns (pentru StrongHeart):

Care adevar boss? Ca traim intr-o lume globalizata, in lumea in care suntem dependenti unii de altii si tarile care fac ce zic tu sunt paria civilizatiei?

Sa fim realisti, UE si strainii au ridicat Romania economic. Daca era sa stam doar in puterile noastre eram undeva la nivelul trailor africane.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pt ca aici exista bogatii subterane, piata de desfacere, politicieni foarte usor de manevrat, cetatenii tarii sunt foarte usor de spalat pe creier cu propagandele lor marxiste, si multe alte interese.

| Xpressurself a răspuns:

Sunt doua subiecte diferite. Corupția este un subiect și punct. Cauta în dicționar.
Al doilea subiect, "persecuția", se refera la altceva de fapt. Nu este persecuție ce ai observat tu. Este un mod sănătos prin care aceste tări își apăra interesele proprii și nu se aliniază cu dictatura de la Bruxelles. Au un cuvânt de spus și o fac cu demnitate. Exact cum fac și rușii care sunt forțați de SUA prin intermediul Ucrainei să-și apere interesele. De fapt este un război indirect între SUA și Rusia.
În toate aceste țări există corupție, însă dacă reprezentanții noștri ne-ar apăra interesele noastre atunci românii nu ar trebui să plece la muncă în străinătate, ar fi mai avantajos să lucrezi aici, acasă, agricultorii ar putea să își vândă produsele la orice supermarket sau prin intermediul unei cooperative. Dar asta este o lecție pe care românii nu au învățat-o încă. Suntem însă pe drumul cel bun. Dacă doare atunci mai avem o șansă. Baftă.