| stefanlucian093 a întrebat:

Salut!
Am decis într-o seară să ies cu prietenii mei pe afară și m-a sunat iubita, am plecat sa vorbesc cu ea la telefon deoarece acolo era gălăgie. Am stat sprijinit de un gard din placa de beton, după ce am terminat de vorbit am plecat de langa gard iar când am ajuns lângă prietenii mei a cazut gardul.
Bine înțeles că proprietarul a făcut reclamație la poliție.
Ce pot face în privința asta?

5 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Probabil proprietarul a depus plangere penala pentru distrugere.
Organul de urmarire penala va trebui sa dovedeasca faptul ca tu ai daramat gardul, cautand probe care sa dovedeasca aceasta (martori, video), daca nu se poate dovedi atunci nu patesti nimic.
Tu te poti apara ca nu ai contribuit cu nimic la daramare, gardul fiind foarte slab si a cazut singur.
Doar daca se dovedeste ca tu ai contribuit la daramare poti fi condamnat pentru distrugere, daca ai peste 14 ani, desi nu cred daca este o valoare mica, in orice caz va trebui sa suporti repararea/inlocuirea gardului.

| stefanlucian093 explică (pentru Ioandelasal):

Nu prea ai ce sa platesti gardul este total distrus pacat ca nu pot pune poze pentru a va arata cum arata

| Catrice a răspuns:

Plătești daunele.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

In principiu, pe plan penal, nu patesti nimic. Chiar sigur as spune. Fapta ta nu reprezinta distrugere(prevazuta de art 253 CP), lipsind intentia, si nici distrugere din culpa, neintruninduse conditiile constitutive ale art 255 CP(spre exemplu, ai incendiat ceva si focul s-a extins la altceva).
Acum, teoretic, pebtru respectarea procedurii penale ar trebui sa te cheme politia daca s-a inregistrat plangerea prealabila. Uite ce se intampla: proprietarul depune plangerea prealabila, iar organul de urmarire penala incepe urmarirea penala in legatura cu fapta. Apoi, ar trebui sa te cheme la sediul sau pentru a-ti spune ca esti suspect, deci ca au inceput urmarirea penala in personam. Teoretic, tot atunci, sa isi usureze si ei munca, ar cam putea sa iti spuna ca au clasat cauza pe art.16 alin(1) lit b) CPP, fie ca fapta nu e prevazuta de legea penala, fie ca nu e savarsita cu intentia ceruta de lege. Ma rog, pot si dupa ceva timp sa faca asta, adica sa claseze, nu e neaparat obligatoriu atunci. Proprietarul poate sa atace clasarea la procurorul ierarhic superior, iar daca procurorul ierarhic superior mentine clasarea, poate sa apeleze la judecatorul de drepturi si libertati. Oricum, solutia o sa fie tot aia, adica se mentine clasarea.
Acum, trebuie sa facem diferenta intre un proces penal si unul civil. In conceptia populara, daca esti dat la judecata echivaleaza, nu stiu de ce, cu posibilitatea de a intra la inchisoare, ceea ce e gresit. In procesul civil e vorba despre drepturi de proprietate, bani, etc ca sa simplific, deci fara ceva de care sa te ingrijorezi.
Proprietarul ar putea sa intorduca o actiune civila in raspundere delictuala, el fiind nevoit sa dovedeasca urmatoarele: prejudiciul suferit, vinovatia ta, urmarea imediata si legatura de cauzalitate intre prejudiciu si urmarea imediata.

Răspuns utilizator avertizat