| Daviduku77 a întrebat:

Salut, pe data de 30.01. 2024 mi-a fost reținut permisul plus amenda de 748 de lei, de atunci nu am mai plătit amenda iar acum 10 zile mi-a venit ceva acasa legat de aceasta amenda, eu nu sunt in România, sunt in Germania iar acum amenda este la preț integral de 1500 de lei, iar amenda o pot achita undeva la 20 Aprilie. Pot păți ceva grav pana atunci sau sunt șanse ca amenda mea sa se mărească prin executarea silită? Eu am doar masina pe numele meu dar masina e in Germania la mine, ce credeți ca ar fi ok sa fac? Momentan nu am suma sa platesc amenda tocmai cam pe 20 Aprilie as face maxim rost de banuti.

8 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Dacă nu plateşti amenda in 30 de zile de la data procesului verbal de contraventie aceasta va fi trimisă la serviciul de impozite şi taxe de la domiciliul tău şi va fi luată când te vei duce să plateşti un impozit. Dacă nu eşti plătitor de impozite se va încerca executarea silită, în primul rând prin poprire pe salariu sau conturi din bănci, caz in care la amenda se vor adauga si cheltuielile de executare.
Dacă nu ai bunuri executabile silit atunci se poate sesiza judecătoria, pentru transformarea amenzii în ore de muncă în folosul comunităţii, conform OG nr.2/2001, privind regimul juridic al contravenţiilor, cu md. şi compl. ulterioare, citez:
"ART.39^1.(1) În cazul în care contravenientul nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancţiunii şi nu există posibilitatea executării silite, acesta va sesiza instanţa în circumscripţia căreia s-a săvârşit contravenţia, în vederea înlocuirii amenzii cu sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii, ţinându-se seama, după caz, şi de partea din amendă care a fost achitată.
(2) În cazul în care contravenientul, citat de instanţă, nu a achitat amenda în termenul prevăzut la alin. (1), instanţa procedează la înlocuirea amenzii cu sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii pe o durată maximă de 50 de ore, iar pentru minori începând cu vârsta de 16 ani, de 25 de ore.
(3) Hotărârea prin care s-a aplicat sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii este supusă recursului.  
(4) Urmărirea punerii în executare a sentinţelor se realizează de către serviciul de executări civile de pe lângă judecătoria în a cărei rază s-a săvârşit contravenţia, în colaborare cu serviciile specializate din primării."

| Daviduku77 explică (pentru Ioandelasal):

Singurele impozite pe care le platesc sunt cele la masina iar masina e pe numele meu pot fii executat pentru vehicul? Iar dacă o platesc și începe procesul de executare silită se poate anula?

| Ioandelasal a răspuns (pentru Daviduku77):

Pentru o suma asa mica nu cred ca ar fi vanduta masina, in primul rand se va face poprire pe salariu sau conturi in banci, daca ai salariu/conturi. Doar daca n-ai s-ar putea executa masina.
Si executarea silita se poate anula doar daca platesti amenda si cheltuielile de executare.

| Daviduku77 explică (pentru Ioandelasal):

Am cont la banca Transilvania eu nu muncesc in România îmi poate pune poprire pe cardul de Transilvania?

| Daviduku77 explică (pentru Ioandelasal):

Și cum pot afla dacă încep sa fiu executat silit dacă eu sunt in Germania

| Ioandelasal a răspuns (pentru Daviduku77):

Da, poate sa-ti puna poprire pe contul de la BT.

| Ioandelasal a răspuns (pentru Daviduku77):

O sa-ti trimita adresa de instiintare a popririi la domiciliul tau din Romania si daca ai acolo parintii/sotia/alte rude o sa-ti comunice acestia. De asemenea poti afla si de la banca.

| sierra1 a răspuns:

Plătind cât mai repede, problemele sunt cât mai mici