|

Salut TPU. Dacă o persoana ce nu a lucrat cu carte de muncă, angajat oficial si a decedat de tânăr, copiii acestuia pot primi pensie de urmaș sau ceva de genul acesta? De ce intreb? Pentru ca am auzit la cineva aceasta situatie si nu mi-a venit sa cred. Am cautat pe net si nimic de acest fel, doar daca ar fi fost angajat si ar fi a avut drept de pensie, altfel nu.

4 Raportează Evaluează
Răspuns Câştigător
| a răspuns:

La mine in localitate sunt copii orfani de tata si alții de ambii părinți si au dreptul la pensie de urmaș insa numai cea minima numita si pensie sociala acum de 704 lei.

| explică (pentru AstalusAna):

Inseamna ca aceasta este. Ca suma aceasta de bani mi s-a spus că o primesc.

Răspunde Răspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru PlayerE7):

Daca tatăl ar fi lucrat cu carte de munca atunci copii ar fi avut dreptul la jumătate din pensia care i-ar fi revenit tatălui daca s-ar fi pensionat. Dar din moment ce tatăl daca ar fi lucrat cu un salar minim, jumătate ar fi fost mai puțin decât 704 lei, dar ar fi primit tot 704 lei pentru ca așa prevede legea.

Răspunde Răspunde Raportează Evaluează
3 răspunsuri:
| a răspuns:

Nu pot avea drept de pensie de urmas daca parintele nu a muncit deloc, avand in vedere prevederile L.263/2010, citez:
"ART.83.Pensia de urmaş se cuvine copiilor şi soţului supravieţuitor, dacă susţinătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii."
In schimb pot primi ajutor social si bursa sociala, daca indeplinesc conditiile pentru acestea.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează