| ShREKT a întrebat:

Salutare, seful unui prieten curand vrea sa il puna sa isi scrie demisia caci vor sa faca reducere de personal, dar din cate stiu acest procedeu se face prin concediere, nu prin demisia angajatului. Daca nu ma insel nu e obligat sa isi scrie acea demisie, dar vreau sa ma asigur ca nici nu il manipuleaza sa o faca, imi puteti spune cum ar trebui sa procedeze el ca sa nu fie cel care iese in pierdere? Si sa isi primeasca si compensatia si toate cele. Multumesc!

10 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Prietenul tau sa nu faca prostia sa-si dea demisia.
Daca o face pierde indemnizatia de somaj, aceasta se acorda doar daca CIM este desfacut din initiativa angajatorului.
De asemenea angajatorul este obligat sa respecte perioada de preaviz prevazuta in CIM, dar nu mai putin de 20 de zile lucratoare.

| StoicAnalysis a răspuns:

El nu pierde nimic daca isi da demisia. Il pune sa semneze demisia pentru ca prin concediere e mai complicat si trebuie sa argumentezi motivul. Si daca la motivul concedierii specifica ca nu mai ai nevoie de angajati, statul roman obliga patronul sa nu mai angajeze personal pe o perioada de 6 luni parca din ce tin minte. Si daca firma nu are nevoie de personal acum, dar va avea nevoie peste 2-3 luni sa zicem, nu va putea angaja pe nimeni pana cand nu trece acel termen.

| StoicAnalysis a răspuns (pentru StoicAnalysis):

In cazul lui, tot ce pierde e locul de munca. Ca in rest o sa ie compensat pe ce a lucrat.

| suntserios a răspuns (pentru StoicAnalysis):

Gresit.
Are multe avantaje daca este concediat.
Poate primi indemnizatie de somaj
Are dreptul la salarii compensatorii
Are dreptul la contestarea decizie in insanta.

Deci nu e deloc cum zici tu ca nu pierde nimic, pierde multe dreturi daca iti da singur demisia.

| StoicAnalysis a răspuns (pentru suntserios):

Pai da, dar in cazul lui nu poate castiga in instanta pentru ca din ce a precizat, se reduce din personal pentru motive intemeiate de firma. El pentru ce va da firma in judecata, pentru ca nu mai au efectiv nevoie de el?

Referitor la indemnizatia de somaj, ai dreptate, am omis-o pentru ca am uitat de ea, my mistake.

Salariul compensator se da doar in cazuri speciale, nu in cazul in care angajatorul nu are efectiv nevoie de tine din motive financiare de exemplu. Scopul lui e sa te dea afara pentru ca nu te mai poate plati, nu sa te dea afara ca apoi sa-ti mai dea niste bani de buzunar laughing.

uite un citat din legea muncii:
"De cele mai multe ori, concedierile obiective au legătură mai degrabă cu statutul economic al angajatorului, tocmai de aceea aceste situațîi nu se încadrează la plata salariilor compensatorii. În schimb, angajatul poate beneficia de indemnizația de șomaj. "

| KovacsB a răspuns (pentru StoicAnalysis):

Daca isi da demisia isi pierde dreptul la indemnizatia de somaj.

| StoicAnalysis a răspuns (pentru KovacsB):

Am uitat de partea asta la primul meu raspuns. Dar la al doilea, ai sa vezi de ce.

| carevaescu a răspuns:

Nu are voie să oblige un angajat să și scrie singur demisia.

Mai bine ați verificat legea muncii și contractul de munca ca să vedeți la ce beneficii ar renunța prietenul tău atunci când semnează demisia.

| adryang78 a răspuns:

Ceea ce face șeful respectiv este ilegal. Reducerile de personal se fac conform art. 65 alin. 1 din Codul Muncii (concediere individuală) sau conform art. 68 (concediere colectivă).
Decizia de încetare a contractului de muncă se emite după ce se acordă un preaviz de 20 de zile lucrătoare (presupun că asta vrea să evite șeful, perioada obligatorie de preaviz).
Dacă prietenul tău își va da demisia (probabil cu acordul părților, ca să nu i se acorde perioada de preaviz) va pierde și dreptul de a intra în șomaj după acest loc de muncă, dacă ar vrea asta.

| Standt a răspuns:

Spun copiii ca nu pierde nimic. Prin demisie pierde somajul.
Poate si compensatia. Depinde ce scrie in contractul de munca.