| tudorvolcano a întrebat:

Se știe că în Marea Britanie pescarii au dat faliment când țara lor a intrat în UE, deoarece nu puteau să îndeplinească condițiile confederației pentru produsele lor, și au fost astfel zdrobiți de marile corporații.
România. de la un an când a intrat în UE a fost afectată de o criză economică.
Cazul Marii Britanii îmi dă de înțeles următorul lucru : firmele mici care nu puteau îndeplini condițiile UE au intrat în mare parte pe piața neagră, iar cele care n-au făcut-o au dat faliment.
Evaziunea fiscală combinată cu falimentul firmelor mici a dus astfel la criza din 2008 din România, o criză care nu a avut o legătură cu Criza Mondială din același an, băncile căutând doar scuze să se facă niște schimbări în sectorul bancar.
Aveți alte ipoteze despre ce a provocat criza?

4 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Asa ai tras tu concluzia ca a fost o conspiratie care a dus la criza economica a Romaniei... si daca noi nu eram in UE, nu mai simteam criza? Sa fim seriosi...

| tudorvolcano explică (pentru suntserios):

Nu așa tare. Cred că au avut loc două crize în România, nu doar una.
Una a fost că o grămadă de oameni n-au putut îndeplini condițiile impuse de UE și au început să-și vândă produsele la negru, iar cealaltă criză s-a întâmplat din cauza instabilității pieței de stoc mondiale, dar care a avut un impact minor și care a fost supraestimat, în timp ce motivul principal al prăbușirii a fost ignorat.
Sunt locuri care au avut creștere economică în 2008, cum ar fi Republica China ( Taiwan ).

| ALGator a răspuns:

In Marea Britanie nu sint numai pescari. Casa Regala este unul dintre cei mai mari agricultori din UK si in consecinta primeste subventii UE pentru agricultura pe masura terenurilor detinute.

Tabloul e mult mai complicat. In UK unii pierd insa altii cistiga.

Conspiratie?
Eu am o teorie. Conspiratia necesita ca un grup considerabil de persoane cu intrese deosebite si citeva teluri comune sa cada la intelegere si in mod consecvent si eficient sa-si promoveze acest proiect complex, de durata, facind fata si neprevazutului in decursul unei lungi perioade de timp, gestionind neintelegerile interne si atacurile exterioare, asteptind sa culeaga si sa imparta fara certuri roadele.
As vrea sa vad o astfel de echipa durabila internationala inchegata ad-hoc si care sa dea rezultate. Ar merita doua premii Nobel: pentru pace si economie.

| tudorvolcano explică (pentru ALGator):

Ce e așa complicat pentru un om să-și vândă la negru produsele în România dacă află de la administrație că nu poate îndeplini cererile UE și în consecință să-și vândă produsele în mod legal? Nu e nevoie de o ditamai conspirația.
Marea Britanie are o industrie competitivă în o multitudine de domenii, și din acest motiv unii câștigă. Noi am fost zdrobiți de industriile din Vest, cu excepția unei mici părți din firme care au reușit să se țină pe picioare.