| Lizzu a întrebat:

Am si eu o nelamurire de ceva timp. DE CE,in Biblie, Dumnezeu spune sa ucizi pe oamenii neascultatori si "rai"? Cu ce sunt rai? Ca fac voia lor si ceea ce simt ei sa faca? E asa gresit sa ne ascultam instinctele noastre si sentimentele? Ce pasaje vad in Biblie mi se pare ca provin din ura si razbunare imensa impotriva noastra ca fiinte create din Iubire. O adevarata Inchizitie. Daca Dumnezeu e atat de bun, de ce ne indeamna la omoruri chiar in cartea sa?

97 răspunsuri:
| Lizzu explică (pentru Mădă0611):

Ultima fraza suna sinistru, dar nimeni nu stie cum a fost. Daca am putea stii.
Mersi pentru raspuns happy

| Lizzu explică (pentru EmaS):

De ce in VT ne indeamna la rau si distrugeri pentru ca in NT sa ne spuna total opusul, sa fim buni si sa nu judecam, sa nu ne razbunam?

Asta nu inteleg eu, Ema si asta vreau sa mi se explice.
De ce e ca si cum s-ar juca cineva cu noi cand poate spune de la bun inceput ce vrea si cum sta treaba?

| Lizzu explică (pentru Angel0):

Asta inseamna ca tot ce sta scris in Biblie este, intr-un final, tot ce a mai ramas din interpretarea de baza din care s-a tras?
Ca si cum s-ar fi cernit si a ramas putin si neinterpretabil.
Ma gandesc ca mesajul care s-a vrut a fi trecut pe hartie s-a pierdut, i s-a pierdut pe drum esentialul.

| Angel0 a răspuns (pentru Lizzu):

Crestinii au copiat din iudaism, evreii din zoroastrism, zoroastrii de la hindusi.
Este interesant de stiut ce cred hindusii despre Biblie.

| EmaS a răspuns (pentru Alphawolf):

Domnul Isus a platit pretul pentru toate pacatele.

| Alphawolf a răspuns (pentru EmaS):

Ema tu trebuie sa ma faci sa inteleg de ce profetiile din VT sunt valabile iar poruncile pe care le consideram imorale - legea talionului nu. Este vorba de aceeasi carte. Voi, crestinii luati/sustineti din VT doar ce va convine, ceea ce va sustine ideologia si credinta.

| Mădă0611 a răspuns (pentru Lizzu):

"Adevarul ar putea fi foarte incurcat. Ar putea fi nevoie de multa munca pana vei reusi sa-l intelegi. Ar putea fi contraintuitiv. Ar putea intra in conflict cu anumite prejudecati profund inradacinate. Ar putea sa nu fie in armonie cu ceea ce noi vrem, in mod disperat, sa fie adevarat. Dar preferintele noastre nu determina ceea ce este adevarat." Carl Sagan
big grin

| Lizzu explică (pentru Angel0):

Inca nu stiu atat de multe despre hindusi, dar as fi curioasa sa aflu ce cred ei despre Biblie.

| nelu88 a răspuns (pentru EmaS):

Stiu, dar ea exista, este acolo happy nu poti sa negi faptul ca oameni au procedat asa indrumati dupa textele divinehappy.

| EmaS a răspuns (pentru Alphawolf):

Isus nu a desfiintat Legea ci a implinit-o.

| Lizzu explică (pentru Mădă0611):

Da,Mada happy mersi mult pentru citat, il admir sincer pe Carl Sagan happy
Si cred ca are dreptate.Ne-ar putea da peste cap toate credintele, tot ce am crezut pana acum si tot ce e inradacinat.

| EmaS a răspuns:

Eu cred că la baza acestei întrebări stă lipsa unei înţelegeri elementare a ceea ce atât Vechiul cât şi Noul Testament arată în ceea ce priveşte natura lui Dumnezeu. O altă modalitate de exprimare a aceleiaşi întrebări o regăsim adesea atunci când auzim oamenii spunând: "Dumnezeul Vechiului Testament este un Dumnezeu al mâniei, în timp ce Dumnezeul Noului Testament este un Dumnezeu al dragostei". Faptul că Biblia reprezintă revelarea progresivă a lui Dumnezeu Însuşi către noi prin evenimente istorice şi prin relaţia Sa cu oamenii de-a lungul istoriei contribuie într-un fel la apariţia ideilor preconcepute şi eronate legate de caracterul lui Dumnezeu în Vechiul Testament prin comparaţie cu cel din Noul Testament. Cu toate acestea, atunci când cineva citeşte cu atenţie şi deschidere atât Noul cât şi Vechiul Testament devine evident faptul că Dumnezeu nu este diferit de la un Testament la celălat Testament şi că atât mânia cât şi dragostea Sa sunt revelate în ambele Testamente.

De exemplu, de-a lungul Vechiului Testament, Dumnezeu este prezentat ca fiind "plin de îndurare şi milostiv, încet la mânie, plin de bunătate şi credincioşie" (Exod 34:6; Numeri 14:18; Deuteronom 4:31; Neemia 9:17; Psalmul 86:5; Psalmul 86:15; Psalmul 108:4; Psalmul 145:8; Ioel 2:13) iar în Noul Testament bunătatea şi mila lui Dumnezeu sunt manifestate în mod şi mai pregnant şi în plinătatea lor prin aceea că "Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică" (Ioan 3:16). De-a lungul Vechiului Testament Îl vedem de asemenea pe Dumnezeu tratând poporul Său Israel într-un mod foarte asemănător cu iubirea pe care un părinte o manifestă pentru copilul său. Atunci când ei au păcătuit în mod voit împotriva lui Dumnezeu începând să se închine idolilor, Dumnezeu ar fi putut să îi pedepsească aspru şi totuşi de fiecare dată El a fost dispus să îi elibereze în măsura în care ei s-ar fi pocăit de idolatria în care s-au afundat. În acelaşi fel Îl vedem pe Dumnezeu tratând creştinii în Noul Testament. De pildă, Evrei 12:6 ne spune: "Căci Dumnezeu pedepseşte pe cine-l iubeşte, şi bate cu nuiaua pe orice fiu pe care-l primeşte".

În mod asemănător observăm în Vechiul Testament judecata şi mânia lui Dumnezeu revărsată peste păcătoşii care nu se pocăiesc. Tot astfel, în Noul Testament vedem mânia lui Dumnezeu pogorâtă "din cer împotriva oricărei necinstiri a lui Dumnezeu şi împotriva oricărei nelegiuri a oamenilor, care înăduşă adevărul în nelegiuirea lor" (Romani 1:18). Şi chiar la o citire rapidă a Noului Testament devine mai mult decât evident faptul că Iisus vorbeşte mai mult despre iad decât despre rai. Astfel, este atât de clar că Dumnezeu nu este în nici un fel diferit în Vechiul Testament faţă de felul cum este în Noul Testament. Prin natura Sa, Dumnezeu este neschimbător şi chiar dacă vedem descoperit un aspect al caracterului Său în anumite pasaje mai mult decât în altele, El nu se schimbă niciodată.

Atunci când cineva începe să citească şi să studieze Biblia cu o atitudine sinceră şi deschisă, devine clar că Dumnezeu nu este diferit în Vechiul Testament faţă de Noul Testament. Şi chiar dacă Biblia este formată din 66 de cărţi diferite, scrise pe 3 continente, în 3 limbi diferite, de-a lungul unei perioade de aproximativ 1500 ani, de către peste 40 de autori (având stiluri de viaţă şi pregătire diferite), rămâne o Carte unitară de la început până la sfârşit fără contradicţii. În ea, noi vedem cum Dumnezeu cel iubitor, milostiv şi drept se poartă cu oamenii în tot felul de situaţii. Şi se poate spune cu adevărat că Biblia este scrisoarea de dragoste a lui Dumnezeu către omenire. Dragostea lui Dumnezeu pentru creaţia Sa, şi în special pentru oameni, este evidentă pe tot parcursul Bibliei. De-a lungul Bibliei, Îl vedem pe Dumnezeu cum plin de dragoste şi îndurare îi cheama pe oameni la o relaţie specială cu El, nu pentru că ei ar merita acest lucru, ci pentru că El este un Dumnezeu prin de har şi milă, încet la mânie şi plin de bunătate şi credincioşie. Şi mai vedem un Dumnezeu sfânt şi drept, care este Judecătorul tuturor celor care nu se supun Cuvântului Său şi refuză să I se închine, a celor care s-au întors să se închine unor dumnezei creaţi de ei, unor idoli falşi, în loc să se închine singurului Dumnezeu adevărat (Romani 1).

Datorită caracterului drept şi sfânt al lui Dumnezeu, toate păcatele din trecut, prezent şi viitor trebuie să fie judecate. Din nou Dumnezeu, în infinita Sa dragoste, a creat o cale prin care a plătit pentru aceste păcate şi prin care a oferit oportunitatea împăcării pentru ca oamenii păcătoşi să poată scăpa de mânia Lui. Putem vedea acest adevăr minunat într-o sumedenie de versete, precum 1 Ioan 4:10: "Şi dragostea nu stă în faptul că noi am iubit pe Dumnezeu, ci în faptul că El ne-a iubit pe noi, şi a trimis pe Fiul Său ca jertfă de ispăşire pentru păcatele noastre". În Vechiul Testament, Dumnezeu a lăsat oamenilor un sistem de sacrificii prin care se putea face iertarea păcatelor, însă acest sistem de sacrificii a fost numai temporar şi el arată către venirea lui Iisus Hristos care avea să moară pe cruce pentru ca adevărata ispăşire a păcatelor să se producă. Mântuitorul care a fost promis în Vechiul Testament este revelat în plinătatea Lui în Noul Testament iar expresia desăvârşită a dragostei lui Dumnezeu, trimiterea Fiului Său Iisus Hristos, este arătată în toată slava sa. Atât Vechiul cât şi Noul Testament ne-au fost date ca să căpătăm "înţelepciunea care duce la mântuire" (2 Timotei 3:15). Atunci când studiem în detaliu şi cu inima deschisă Biblia, devine evident faptul că Dumnezeu nu este diferit în Vechiul Testament prin comparaţie cu Noul Testament.http://www.gotquestions.org/Romana/Dumnezeu-diferit.html

| Lizzu explică (pentru EmaS):

EMA
Tu nu-mi raspunzi mie la ce te-am intrebat. Tu sustii mereu ca D-zeu e bun. Asa.
Dar...DE CE sunt pasaje care te indeamna la manie,ura si razbunare pe oamenii care sunt diferiti si ies din turma de oi ascultatoare?

De ce ne indeamna sa-i omoram cu pietre? E ca si cum tu m-ai putea omora cu bolovani in momentul asta pentru ca eu nu cred in Biblie,nu? E acelasi lucru.Dar de ce n-o faci daca asa spune in Biblie,ea este ghidul,nu? Trebuie sa faci cum te indeamna ea.

Nu mai ocoli raspunsul, te rog.
De cate ori sa spun ca vreau parerea voastra nu vreau citate si versete dintr-o carte! Nu am nevoie de text scris de mii de ani, vreau pareri proprii ale voastre cu cuvintele voastre, ale tale, pentru ca ai o minte si gandire si pareri, sunt sigura de asta.

Mersi.

| EmaS a răspuns (pentru Lizzu):

Pentru ca Dumnezeu este Sfant si Drept.In sfintenia Lui El pedepseste pacatul.Plata pacatelor este moartea.Dar Dumnezeu in dragostea Lui a platit pretul pentru pacatele noastre.

| Lizzu explică (pentru EmaS):

Bine,cum spui tu happy E ceva ce nu se leaga, dar poate e din cauza ca avem pareri diferite si viziuni diferite.

Asta e. Mersi pentru raspuns.

| EmaS a răspuns (pentru Lizzu):

Ce nu se leaga? Este adevarul gol-golut!

| Lizzu explică (pentru EmaS):

Nu,nu putem sa sustinem vreodata despre ceva ca e total adevarat ...mai ales in treburi abstracte cum e asta.
Nu stiu, simt ca nu se leaga.

Tu spui ca Dumnezeu e sfant si drept. Dar ca in sfintenia lui pedepseste pacatul. --- uite asta e antagonie : este bun, sfant, dar pedepseste pacatul. Ceva ce este iubire intruchipata si sfintenie pura nu uraste si nu pedepseste.Nu simte ura.
Unde e liberul arbitru aici? Daca el ar fi dorit sa facem doar voia lui nu ne-ar mai fi lasat liberi. Eu nu vad asa. Mi se pare ilogic si putin peste cap.

| Lizzu explică (pentru EmaS):

Pentru ce ne-ar fi lasat liberi sa alegem ce dorim daca tot ne-ar fi pedepsit in final?
Asta nu e libertate.E o libertate prefacuta in iluzie.

| suffarstar a răspuns:

Dumnezeu nu indeamna la omoruri.In vechiul testament el a ordonat evreilor sa-i uicida pe cei care le cotropeau tara,care ardeau copii,dar numai in limita dreptatii.El a spus clar:
Sa nu ucizi!,dar le spunea evreilor sa-si apere tara in limita dreptatii.
In Noul Testament, Dumnezeu ne invata sa fim milostivi si iertatori.
In VT se baza pe dreptate, in NT pe mila si iertare.
Dumnezeu a actionat in consecinta, el nu s-a razgandit, acesta a fost planul Lui de la bun inceput.
Nelu88 exagereaza, am citit Biblia si stiu despre ce vorbesc. Dumnezeu nu e inchizitie, inchizitie sunt cei care au profitat de pe urma religiei si au ucis fara mila si fara motiv.
Isus a venit pentru a platii pacatul.Asta a fost in NT.In vt cine pacatuia aducea jertfa sau murea daca nu recunostea si pacatul era infaptuit cu voia.Isus a murit in locul nostru, Sangele Sau fiind pretul care ne pazeste de moarte.Citeste Biblia cu atentie si vei intelege.

| suffarstar a răspuns (pentru Lizzu):

Dumnezeu nu simte uralaughingEl nu ne ia si ne arunca in iadlaughingSinguri ne ducem.El ne-a intins o mana. Putem sa o acceptam si suntem salvati sau refuzam si mergem la judecata de apoi.

| Lizzu explică (pentru suffarstar):

Mhm... tot nu se leaga happy

Cum exagereaza? acelea sunt citate, pasaje din Biblie. Am mai vazut multe de acest gen...din pacate.
De ce sa omoram pe cei diferiti de noi? Pentru ce sa omor un om de culoare? Pentru ce sa omor un ateu, un cersetor, un fatarnic, un betiv, un curvar? Ce drept am eu?
Ce drept sa curm liberul lor arbitru? libertatea lor?

Nu voi intelege ce se vrea a spune cu versetele astea...

NOname
| NOname a răspuns:

Bună întrebare, LiZa.
În opinia mea, asta s-a întamplat pentru că acele crime erau în interesul celor care au scris şi rescris Biblia, direct sau indirect, conducătorilor de atunci...şi la cât de primitivi erau în gândire, nici nu e de mirare că erau sadici, nedrepţi, misogini, rasişti, lacomi, geloşi, vanitoşi, egoişti, laşi, cruzi...şi asta au reflectat şi în carte.

Iar acele pasaje din Biblie, în care lumea era îndemnată la violenţă şi distrugere în numele lui Dumnezeu, permiteau să influenţeze foarte uşor oamenii - oricât de săraci ar fi ei, oricât de flămânzi, bolnavi, slăbiţi şi descurajaţi - şi să-i ridice la lupta împotriva oricui, inducându-li-se ideea că este duşman, eretic, păcătos, posedat, satana în persoană, drac, orice. Era (şi este) o metodă ieftină şi sigură de a manipula populaţia şi a o transforma în criminali, la nevoie, într-o armată de fanatici cu un singur scop, cel de a-şi mulţumi zeul (cuvântul caruia este interpretat de lideri după bunul lor plac) şi a-şi câştiga un loc în rai - vânzarea de himere...

Pe lângă îndemnuri de a face bine şi a-şi iubi aproapele (cât timp se închină aceluiaşi zeu) e multă politică şi mizerie la mijloc (pleonasm?). Dar de la oameni...la ce te poţi aştepta?

Cineva perfect nu ar fi creat ceva atât de imperfect.
Asta mi-e părerea, momentan.

| Lizzu explică (pentru NOname):

Mersi.
Foarte complet explicat si cuprinzator.
Asta e si parerea mea.

Utilizarea lui Dumnezeu in scopuri josnice....Si manipularea populatiei. De acolo ni se trage si in ziua de azi.
Cred ca ai dreptate.

Mersi pentru raspuns happy

NOname
| NOname a răspuns (pentru Lizzu):

Cu drag.
Chiar ai abordat un subiect interesant.

| Alphawolf a răspuns (pentru EmaS):

Tu glumesti!? Tie chiar ti se par normale poruncile imorale si pedepsele din VT? Tu ai idee, poti realiza cati oameni au picat, au fost ucisi datorita acelor porunci imorale? Ai idee cati oameni au fost ucisi cu pietre sau mai stiu eu ce alte arme inventate de minti bolnave? Ai idee cata suferinta au provocat acele porunci? Ai idee cati debili mintali a creat ideologia religioasa? Nu cred ca tu poti realiza asta! Toate acestea tu le consideri normale, tu poti intelege asa ceva, astea reprezinta revelarea progresiva a unui creator bun, iubitor si corect?

| EmaS a răspuns (pentru Alphawolf):

Esti tu bun! laughing

| Alphawolf a răspuns (pentru EmaS):

Care-i legatura? Presupunand, sau faptul ca eu as fi rau si tu buna(...rau de tot) nu iti da tie dreptate.

| Alphawolf a răspuns (pentru EmaS):

Si da, intr-un fel bine zici, in unele cazuri si la unele lucruri trebuie sa recunosc ca sunt bun!

| EmaS a răspuns (pentru Alphawolf):

Eu Il inteleg foarte bine pe Dumnezeu.El ne iubeste si ne cheama, ne doreste cu El in eternitate.Vedem ca si pe El il doarte inima vazand ca noi copiii Lui nu Il recunoastem si nu Ii dam cinstea de Tata.,, Îmi este Efraim un fiu scump, un copil iubit de Mine? Căci, când vorbesc de el, Îmi aduc aminte cu gingăşie de el, de aceea Îmi arde inima în Mine pentru el şi voi avea milă negreşit de el, zice Domnul. ''

| suffarstar a răspuns (pentru Lizzu):

Dar nu scrie niciunde sa omori pe altii de alte religii sau alte culori.Nu stiu unde ai vazut.Din contra, evreii erau atacati mereu de filisteni, babilonieini si mai tarziu romani.
Dumnezeu a ordonat intr-adevar ca cei din popor care se vor inchina la idoli sau vor fi prinsi cu nevasta/barbatul altuia sa fie ucisi. Dumnezeu i-a salvat miraculos de egipteni, i-a hranit 40 de ani in pustie si le-a redat tara Canaan inapoi si normal ca avea cerinte mari de la ei, pentru ca a facut multe pentru ei.