| AvalohAlyn a întrebat:

Ce diferente sunt intre spiritualitate si religie?
Ce inseamna spiritualitatea?

21 răspunsuri:
| T0T a răspuns:

Ți-am dat răspunsul la prima întrebare în întrebarea ta precedentă.
Spiritualitatea este tot ce este reprezentat de partea spirituală care poate fi interpretată în multe moduri diferite.

| oprescudorin11 a răspuns (pentru T0T):

Raspunsul este tautologic, nu are nici o valoare! E ca si cand as zice ca"albul este alb!'. Sau 'Albul nu e negru sau iarna nu-i ca vara! Ai ceva notiuni de logica?

| T0T a răspuns (pentru oprescudorin11):

Nu am stat să detaliez că pentru fiecare spiritualitatea înseamnă altceva. Dacă ești dobi și nu îmi înțelegi răspunsurile nu mai interveni.

| oprescudorin11 a răspuns (pentru T0T):

Interesant!

| Ragnarøk a răspuns (pentru T0T):

Raspunsul tau este confuz si ambiguu. E un raspuns de genu' ''coa sa-nsemne multe, dar important este ce conteaza pentru tine''. Tipu' ti-a dat o definitie completa si corecta asupra ambilor termeni iar tu insisti in ingamfarea ta, desi ai fost incapabil sa dai un raspuns concludent?

| T0T a răspuns (pentru Ragnarøk):

O asemenea problemă nu cere un răspuns concludent și nici nu prea poate să îl aibă. Nu voi sta să prezint toate tipurile de spiritualitate. Spiritualitatea nu are o definiție completă, așa cum zici tu. Mă întrebi cum poți tu fii așa incapabil în a înțelege asta?

| T0T a răspuns (pentru Ragnarøk):

Și da, e un răspuns confuz pentru mințile confuze.

| Ragnarøk a răspuns (pentru T0T):

Dimpotriva, am realizat foarte bine ca spiritualitatea si religia voastra este bazata pe notiuni pur umane, ilogice si de-a dreptul cretine. Faza asta am depasit-o. Ce ma indigneaza este faptul ca sustineti concepte pe care nu le stapaniti. Asta este insuportabil. Si iarasi faci speculatii retarde bazate pe niciun fel de argument cum c-as avea o minte confuza. Dimpotriva, te asigur ca-s foarte elevat in gandire. Nicio persoana rationala n-ar putea deduce intensiunea termenului ''spiritualitate'' din stupida ta remarca.

| T0T a răspuns (pentru Ragnarøk):

"Dimpotriva, am realizat foarte bine ca spiritualitatea si religia voastra este bazata pe notiuni pur umane, ilogice si de-a dreptul cretine."
Am dat o diferență între religie și spiritualitate într-un răspuns la o altă întrebare a tipului și am evitat să repet aceeași chestie. Spiritualitatea poate să fie independentă de religie. Și mă întreb cum ai ajuns la concluzia că am o religie. Oricum puteai și da exemple de lucruri ilogice pe care consideri într-un mod nejustificabil că mi le însușesc.

"Faza asta am depasit-o. Ce ma indigneaza este faptul ca sustineti concepte pe care nu le stapaniti."
Încă o dată mă bagi în oale care nu trebuie. De aceea am evitat să dau un răspuns concludent, deoarece nu fac parte din acea categorie iar faptul că nu mi-ai priceput adevăratul înțeles al răspunsului înseamnă că nu ai trecut de acea fază așa cum pretinzi. Mă întreb ce stăpânești tu în această categorie.

"Asta este insuportabil. Si iarasi faci speculatii retarde bazate pe niciun fel de argument cum c-as avea o minte confuza."
Mintea ta confuză nu a reușit să înțeleagă din 2 răspunsuri că nu poți defini spiritualitatea într-un mod concludent, așa cum ai fi dorit tu. Dacă ești un tip religios sau stict subiectiv poți da o definire de zeci de rânduri, nu neg, dar să vină n oameni cu n convingeri să vezi ce salată iese.

"Dimpotriva, te asigur ca-s foarte elevat in gandire. Nicio persoana rationala n-ar putea deduce intensiunea termenului ''spiritualitate'' din stupida ta remarca."
Nicio persoană nu poate să înțeleagă acest termen pe deplin. Îl înțelege doar pe baza unor convingeri strict subiective.

| Ragnarøk a răspuns (pentru T0T):

De parc-ar putea fi vorba de obiectivitatea in cadrul religiei. Tocmai asta era si ideea impusa de mintea mea confuza. Prea-elevata ta inteligenta nu reuseste insa sa inteleaga ideea enuntata anterior astfel incat insisti in prostia ta. N-ai fost capabil sa dai niciun fel de definitie spiritualitatii. Sa continui polemica ar fi redundant, raspunsul a fost dat in cel mai concludent mod de dorin.

| T0T a răspuns (pentru Ragnarøk):

Ok, îți aștept ție măi definirea spiritualității, dar să fie concludentă și să fie toți de acord cu tine, capiș?

"De parc-ar putea fi vorba de obiectivitatea in cadrul religiei. "
E greu să înțelegi un text, așa-i? Tocmai asta am zis, nu poți să nu fii subiectiv în a da ceva concludent pe acest subiect, de asta am abordat problema în felul ăsta. Definiția pe care am dat-o este cea mai obiectivă definire pe care am putut eu să o dau, dar dacă tu poți da ceva mult mai obiectiv și mult mai concludent, nonambiguu, păi răspunde-i omului la întrebare.

| Ragnarøk a răspuns (pentru T0T):

Esti sigur ca stapanesti termenii ''concludent'' si ''ambiguu''? Nu ti-am cerut o definitie obiectiva ci una lipsita de ambiguitate. Dar bineinteles ca vanitatea ta e nemarginita si tu iti creezi false impresii.

| T0T a răspuns (pentru Ragnarøk):

Nu am spus că mi-ai cerut una obiectivă, nu mă interesează ce ceri tu, se pare că tot nu ai dat tu o definiție. O definiție obiectivă e mult mai bună în acest caz. Și doar mintea ta ambiguă vede ambiguitate. E extrem de clar ce am scris, este în limba română. Obiectivitatea e mai concludentă decât orice iar eu am scris scurt și la obiect. Nu știu ce ambiguitate observi tu.

| T0T a răspuns (pentru T0T):

Nu pot înțelege cum poți vedea ambiguitate într-o propoziție foarte simplă. Mă depășește. Am explicat și mai sus de ce am dat-o în stilul ăsta, nu știu cum să îți explic mai clar, ai nevoie de un desen tu probabil pentru fiecare lucru spus ca să nu îl vezi ambiguu sau neconcludent.

| Ragnarøk a răspuns (pentru T0T):

''Spiritualitatea este tot ce este reprezentat de partea spirituală care poate fi interpretată în multe moduri diferite.''

''Poate fi interpretat in mai multe moduri DIFERITE'' este tocmai definitia ambiguitatii, ignorantule. Ca dai explicatii ulterioare e alta treaba, dar initial nu facusesi asta, asa ca nu mai insista, ca o faci prost!

| T0T a răspuns (pentru Ragnarøk):

Păi ce e așa ambiguu în asta? Spiritualitatea pentru unii e Buddha, pentru alții Yahwe, pentru alții nimic, pentru alții e doar ceva simbolic etc. Astea se numesc moduri da o interpreta și cum observi sunt diferite. Nu știu ce definiție ai dat tu ambiguității. Dacă nu stau mereu să detaliez și să dau exemple e pentru că de obicei prefer să zic scurt și la obiect iar dacă cel care a pus întrebare nu mi-a înțeles răspunsul îi dau exemple. În loc să te bagi aiurea în ciorbă nu crezi că era mai util să îi dai un răspuns celui care a pus întrebarea, că poate ieșea mult mai bun ca al meu și de la tine înțelegea mai bine și era mai mult de acord cu ce dădeai tu?

| Ragnarøk a răspuns (pentru T0T):

Raspunsul a fost dat, precum am afirmat mai sus. Da' cum nu te obosesti sa citesti si dai raspunsuri asa-zis ''scurte si cuprinzatoare'' care fac o laie, nu le-ai vazut. Si iarasi tare ma indoiesc ca spiritualitatea reprezinta o persoana sau o zeitate. Deci n-am fost deloc absurd cand am afirmat ca nu-ti stapanesti conceptele.

| T0T a răspuns (pentru Ragnarøk):

Da știu, trebuie mură în gură... Când am zis o zeitate sau o persoană mă refeream la învățăturile care provin din cultele reprezentate de acestea și pentru unii acele învățături chiar reprezintă spiritualitatea. Te legi de lucruri mărunte dar nu vi cu ceva util.

| anonim_4396 a răspuns (pentru T0T):

Vezi ca cer drepturile de autor cu " " laughing.

| oprescudorin11 a răspuns:

Diferenta dintre spiritualitate si religie este categorica.Adica fiecare face parte dintr-o alta categorie de cunoastere.
Mai este o precizare pe care as face-o.Anume ca intrebarea ta este identica, din punct de vedere formal, cu intrebarea " cine a fost prima? Oul sau gaina?"
Religia este o categorie care implica nevoia ancestrala de a face niste reguli de convietuire, intr-un anumit spatiu social. Spiritualitatea este ceea ce a determinat pe de o parte creierii (prin revelatie) a cadrului legal de existenta.Cadrul legal de existenta a stimulat mai apoi dezvoltarea spiritualitatii. Ceva de genul: azi am gasit focul, apoi ce sa fac cu focul? Pai facem o friptura! OK, mai incolo? Pai face fum ...etc. Ti-am dat un exemplu frust pentru intelegere!
Conceptele au mers mana-n mana mai departe. Oamenii au interese diferite, au nuantat, au inventat, crezandu-se Dumnezei interpretari convenabile intereselor lor.
Asa incat, daca te uiti prin dictionare, ai sa gasesti tot felul de definitii, unele-ti iau mintile. Caci apoi a aparut teozofia, apoi filozofia, in final ateismul, acum mai nou fundamentalismul!
Este mitul 'ucenicul vrajitor' care jucandu-se cum vrea cu conceptele, confuzionandu-le crezand ca el decide, ajunge sa nu mai stapaneasca si sa sucombe derizoriu!
Dar de ce nu te uiti in dictionare? Ai sa gasesti acolo si varianta pe care o agreezi!
Nu asa face lumea civilizata?
Glumeam! Te apreciez ca intrebi!(inca nu ti-am aflat daca interesul sau dragul de cunoastere.

| Anonimuserr a răspuns:

Conform dex.
SPIRITUALITÁTE s. f. Calitatea, caracterul a ceea ce este spiritual. ♦ Spec. Ceea ce caracterizează o colectivitate umană din punctul de vedere al vieții sale spirituale, al specificului culturii sale. [Pr.: -tu-a-] – Din fr. spiritualité.
Religie - RELÍGIE, religii, s. f. 1. Ansamblu de idei, sentimente și acțiuni împărtășite de un grup și care oferă membrilor săi un obiect de venerare, un cod de comportament, un cadru de referință pentru a intra în relația cu grupul și universul; confesiune, credință. ♦ Fig. Crez, cult. 2. Disciplină predată în școală, având ca scop educarea și instruirea elevilor în spiritul religiei (1) date. – Din fr. religion, lat. religio, -onis, germ. Religion.