| Bocristi7 a întrebat:

Ce înseamnă Biblia Cornilescu cu trimiteri?

6 răspunsuri:
| pacatosulBogdan a răspuns:

Nu inseamna nimic decat o carte eretica pe care nici nu as tine-o in casa. Biblia este cea sinodala ortodoxa.

| Manciu_Emil_1976 a răspuns:

Corect ar fi ca atunci când se contestă corectitudinea traducerii anumitor versete din anumite versiuni ale Noului Testament, să se folosească ca și reper,traducerea originală Greacă,nu traducerea ortodocsă.
Cornilescu nu a folosit termenul de preot în loc de prezbiter (ca în traducerea eronată ortodocsă), întrucât în traducerea greacă originală, cuvintele preot și prezbiter se scriu diferit, și au conotație diferită, în toate versetele ce folosesc acești termeni.
Cornilescu nu a folosit termenii specifici practicilor și traducerilor ortodoxe (pomană, euharistie, etc ) întrucât nu corespund cu traducerea originală, și nici cu practicile Creștinismului autentic.
Cornilescu nu a adăugat scrierile apocrife (ca în traducerea ortodocsă), tocmai pentru că sunt apocrife.
Probabil de aceea BOR a respins Biblia Cornilescu, deși inițial o acceptase, din câte știu eu.
-.-.-.-.-.-.-.-.-https://en-m-wikipedia-org.translate.goog/....../Presbyter

| oykoj98 a răspuns:

Biblia Cornilescu este o traducere a Bibliei realizată de Dumitru Cornilescu în anul 1924. Denumirile de genul sunt ca să se diferențieze traducerile bibliei. De exemplu Biblia oficială BOR se numește Biblia Sinodală. Un alt exemplu e Biblia de la București, prima traducere în limba română din 1688.

Dumitru Cornilescu era un diacon ortodox român care a realizat o traducere modernă a Bibliei la perioada respectivă, dar traducerea sa nu a fost aprobată de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, care a scos propria traducere modernă prin 1938, revizuită ulterior în 1975. Totuși, traducerea Cornilescu este chiar și în ziua de azi mai puțin greoaie la citire decât celelalte traduceri din română, motiv pentru care este foarte populară în mediul laic drept Biblie de avut acasă. Este, de asemenea, și traducerea folosită de majoritatea bisericilor protestante din românia care nu au o traducere proprie. Ea este recunoscută ca varianta standard în limba română de către British and Foreign Bible Society, o organizația care se ocupă cu printarea și distribuirea de Biblii în lume în diferite limbi.

Fraza "cu trimiteri" se referă la faptul că în dreptul anumitor cuvinte din verset sunt " * " și dedesubtul fiecărui verset sunt scrise trimiteri (cartea, capitolul și versetul) către alte versete din Biblie care tratează același subiect ca versetul în cauză. Această caracteristică nu este specifică doar traducerii cornilescu. Orice traducere a Bibliei vine cu optiunea "cu trimiteri".

Un exemplu de variantă cu trimitere pe textul din Matei 28:19 (Biblia Cornilescu):

" 19. Duceţi-vă* şi faceţi ucenici** din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui şi al Fiului, şi al Sfântului Duh.
*Marcu 16:15. **Is. 52:10. Luca 24:47. Fapte 2:38, 39. Rom. 10:18. Col. 1:23 "

Ce e scris mai sus înseamnă asta:
* - versete similare cu privire la trimiterea apostolilor
** - versete similare cu privire la facerea de ucenici din toate neamurile

| Anjaa a răspuns:

Biblia Cornilescu reprezinta Biblia tradusa de Dumitru Cornilescu in anul 1921. Acesta, în perioada efectuării traducerii, a părăsit Biserica Ortodoxă şi a înfiinţat „Biserica Evanghelică Română", de aceea aceasta varianta a Bibliei este foarte apreciata de protestanți si neoprotestanti.
Fața de Biblia ortodoxa tipărită cu binecuvântarea Patriarhului, Biblia tradusa de Cornilescu are pasaje modificate și paragrafe eliminate. Din perspectiva unui crestin ortodox, traducerea Cornilescu conţine numeroase greşeli, iar însuşi stilul traducerii conduce la pierderea adâncimii de înţelesuri din traducerea ortodoxă.
Una dintre diferențele care fac Biblia lui Cornilescu incompatibila cu credinta ortodoxa este concepția asupra icoanelor, a botezului si a mântuirii. În ortodoxie mântuirea cere efort, lupta si rugăciune din partea noastră, pe cand în traducerea sa, mântuirea este un lucru garantat indiferent de acțiunile noastre. De exemplu:
„Căci cuvântul Crucii, pentru cei ce pier, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mântuim [toís dé sozoménois], este puterea lui Dumnezeu" (1 Corinteni 1:18) devine la Cornilescu:
„dar pentru noi, cari suntem pe calea mântuirii, este puterea lui Dumnezeu."

| Manciu_Emil_1976 a răspuns (pentru Anjaa):

Deci tu spui că "În ortodoxie mântuirea cere efort, lupta si rugăciune din partea noastră, pe cand în traducerea sa (Cornilescu), mântuirea este un lucru garantat indiferent de acțiunile noastre", și dai un verset de parcă ar fi singurul exemplu,sau singura traducere folosită de toți. Sunt o mulțime de versete ce fac referire la mântuire,iar unele chiar au un întradevăr un înțeles superficial,dacă sunt scoase din context,așa cum ai făcut și tu.
-- Dacă Creștinii au mântuirea asigurată,de ce-și mai riscă viața făcând Evanghelizare și misiune în țări cu regimuri totalitare și doctrine contrare Creștinismului?! De ce nu s-ar duce doar acolo unde sunt bine primiți,cum face ortodoxya?
-- Dacă Creștinii au mântuirea asigurată,de ce se duc săptămânal la biserică,nu ar putea să se ducă doar de Paști/Crăciun/evenimente,așa cum fac foarte mulți ortodocșy?!
-- Dacă Creștinii au mântuirea asigurată, de ce se mai nevoiesc să fie un bun exemplu în societate,refuzând compromisuri,imoralitate, depravare, obiceiuri și ritualuri religioase păgâne?!
--Nu ar putea să-și trăiască viața ca și majoritatea ortodocșylor, bazându-se că rezolvă popa și familia mântuirea, cu rugăciuni, pomelnice, parastase și pomeni?!

| Manciu_Emil_1976 a răspuns (pentru Manciu_Emil_1976):

Versete despre mântuire:
- Caci mie nu mi-e rusine de Evanghelia lui Hristos; fiindca ea este puterea lui Dumnezeu pentru mantuirea fiecaruia care crede: intai a iudeului, apoi a grecului; (Rom.1:16)
-Caci prin credinta din inima se capata neprihanirea, si prin marturisirea cu gura se ajunge la mantuire, (Rom.10:10)
-Si aceasta cu atat mai mult, cu cat stiti in ce imprejurari ne aflam: este ceasul sa va treziti in sfarsit din somn; caci acum mantuirea este mai aproape de noi decat atunci cand am crezut. (Rom.13:11)
-Asa ca, daca suntem in necaz, suntem pentru mangaierea si mantuirea voastra; daca suntem mangaiati, suntem pentru mangaierea voastra, care se arata prin faptul ca rabdati aceleasi suferinte ca si noi. (2Cor.1:6)
-In adevar, cand intristarea este dupa voia lui Dumnezeu, aduce o pocainta care duce la mantuire si de care cineva nu se caieste niciodata; pe cand intristarea lumii aduce moartea. (2Cor.7:10)
-Caci stiu ca lucrul acesta se va intoarce spre mantuirea mea prin rugaciunile voastre si prin ajutorul Duhului lui Isus Hristos. (Filip.1:19)
-Astfel, dar, preaiubitilor, dupa cum totdeauna ati fost ascultatori, duceti pana la capat mantuirea voastra, cu frica si cutremur, nu numai cand sunt eu de fata, ci cu mult mai mult acum, in lipsa mea. (Filip.2:12)
-De aceea rabd totul pentru cei alesi, pentru ca si ei sa capete mantuirea care este in Hristos Isus, impreuna cu slava vesnica. (2Tim.2:10)
-Din pruncie cunosti Sfintele Scripturi, care pot sa-ti dea intelepciunea care duce la mantuire, prin credinta in Hristos Isus. (2Tim.3:15)
-cum vom scapa noi, daca stam nepasatori fata de o mantuire asa de mare, care, dupa ce a fost vestita intai de Domnul, ne-a fost adeverita de cei ce au auzit-o, (Evr.2:3)
-Macar ca vorbim astfel, preaiubitilor, totusi de la voi asteptam lucruri mai bune si care insotesc mantuirea. (Evr.6:9)
-tot asa, Hristos, dupa ce S-a adus jertfa o singura data, ca sa poarte pacatele multora, Se va arata a doua oara, nu in vederea pacatului, ca sa aduca mantuirea celor ce-L asteapta. (Evr.9:28)
-Noi insa nu suntem din aceia care dau inapoi ca sa se piarda, ci din aceia care au credinta pentru mantuirea sufletului. (Evr.10:39)
-Voi sunteti paziti de puterea lui Dumnezeu, prin credinta, pentru mantuirea gata sa fie descoperita in vremurile de apoi! (1Pet.1:5)
-Pentru ca veti dobandi, ca sfarsit al credintei voastre, mantuirea sufletelor voastre. (1Pet.1:9)
-Prorocii, care au prorocit despre harul care va era pastrat voua, au facut din mantuirea aceasta tinta cercetarilor si cautarii lor staruitoare. (1Pet.1:10)
-Și, ca niste prunci nascuti de curand, sa doriti laptele duhovnicesc si curat, pentru ca prin el sa cresteti spre mantuire, (1Pet.2:2)
-Sa credeti ca indelunga rabdare a Domnului nostru este mantuire, cum v-a scris si preaiubitul nostru frate Pavel, dupa intelepciunea data lui, (2Pet.3:15)
https://www.ebible.ro/cautare-expresie.php?
bible_id=1&search_term=mantuire&search_how=2&search_what=1&search_where=3&book_id=1