| IngerG a întrebat:

Ce inseamna porunca " Sa nu fi desfranat "? Oricum e o porunca care nu se mai respecta.

7 răspunsuri:
| Thunderstruck a răspuns:

Inseamna pur si simplu sa ai limite.Asta e cea mai simpla definitie. Apropo, nu trebuie respectata pentru ca e o porunca data de un zeu, ci pentru ca asa e normal, de exemplu, eu ca ateu o respect.

| martzian a răspuns:

Aceasta porunca vizeaza sacralitatea relatiilor de casatorie. Cuvantul, tradus de unii prin desfranare, de altii prin preacurvie, este in original "nâ'aph" si inseamna, cum banuiesti, "adulter". "Sa nu comiti adulter" este o porunca valabila atat pentru barbati cat si pentru femei. Isus a explicat pentru ucenici asteptarile cu privire la aceasta porunca, atunci cand a zis:

"Ati auzit ca s-a zis celor din vechime: „Sa nu preacurvesti." Dar Eu va spun ca ori si cine se uită la o femeie, ca s-o pofteasca, a si preacurvit cu ea in inima lui. " (Mt. 5:27)

"Oricum e o porunca care nu se mai respecta." - Nu e tocmai adevarat, desi pentru multi se aplica. Sunt unii care o respecta, iar eu ma numar printre ei.

| IngerG explică (pentru martzian):

Adulter nu inseamna sa inseli. http://dexonline.ro/definitie/adulter
Da, sunt multi care o respecta. Dar acum sunt multi si fete si baieti care fac dragoste de la 14-15 ani.

| martzian a răspuns (pentru IngerG):

"Adulter nu inseamna sa inseli." - Mai uita-te o data pe linkul tau. Vei vedea ca inseamna si asa ceva!winking

"ADULTÉR adj., s. 1. adj. infidel, necredincios, nefidel, (înv.) preacurvar, preaiubit, viclean, viclenitor, (fig.) trădător. (Bărbat ~; femeie ~.) 2. s. (JUR.) infidelitate, ÎNȘELACIUNE!, necredință, (înv.) preacurvie, preacurvire, preaiubire, viclenie, (fig.) trădare. (A comis un ~.) "

| martzian a răspuns (pentru IngerG):

PS: Ma intreb totusi de ce ai tinut sa imi spui ca "adulter nu inseamna sa inseli"? Am recitit raspunsul meu si asta ar fi o completare (buna de altfel) la cele scrise de mine, dar care NU se regaseste acolo...

| martzian a răspuns (pentru IngerG):

"Dar acum sunt multi si fete si baieti care fac dragoste de la 14-15 ani." - Inchisorile sunt pline de hoti. Asta nu mi-ar oferi mie o justificare sa fur. La fel, faptul ca noile generatii sunt tot mai putin dispuse sa respecte porunca ce impune curatie in viata sexuala nu imi va afecta defel modul in care voi proceda in ceea ce ma priveste. Fiecare isi face propriile alegeri. Daca am ajuns sa luam ca modele copiii de 14-15 ani e grav! Din pacate nu doar asta e adevarul. Sunt tot mai putini adulti care sa ofere modele sanatoase pentru acesti copii... sad

| martzian a răspuns:

Tot ce a fost reluat de Hristos este valabil pentru crestini. Discutia legata de anularea legii, a mai avut loc si voi reda in cele ce urmeaza observatiile mele de atunci. Trebuie sa intelegem corect si pasajul din Romani, astfel vom trage concluzii pripite. Urmarim contextul si nu intrepretam luand separat doar ce ne convine.

In Romani 10:4, termenul pentru "sfarsit" este grecul "telos" si se poate traduce prin concluzie, rezultat, scop. Isus este cel care implineste legea, oferindu-ne alternativa care sa acopere pedeapsa pentru incalcarea ei. Asta NU inseamna ca putem pacatui cat vrem - pentru ca cerintele lui Isus sunt uneori chiar mai mari decat ale legii, ele vizand mutarea supunerii si ascultarii, a poruncilor, in inima credinciosului.

"cu alte cuvinte poti pacatui cat vrei ca Isus te va ierta de pacate!" - Nicidecum. Daca tot ati citat din Romani, in cap.6 scrie: "Ce vom zice dar? Să păcătuim mereu, ca să se înmulţească harul? Nicidecum! Noi, cari am murit faţă de păcat, cum să mai trăim în păcat? " Sau, in Evrei 10:26-27: "Căci, dacă păcătuim cu voia, după ce am primit cunoştinţa adevărului, nu mai rămîne nici o jertfă pentru păcate, ci doar o aşteptare înfricoşată a judecăţii, şi văpaia unui foc, care va mistui pe cei răzvrătiţi. "

Iaca si explicatia promisa:
--------------------------------------------------------
M-am trezit apostrofat de un nene (pe TPU), care îmi atrăgea atenția, cu superioritate, că legile din Vechiul Testament sunt obligatorii pentru noi, creștinii (inclusiv tăierea împrejur), ca urmare a cuvintelor Domnului Isus din Matei 5:17 ("Să nu credeţi că am venit să stric Legea sau Prorocii; am venit nu să stric, ci să împlinesc").

Tot domnul în cauză, adăuga:

"Eu unul am fost sătul de atâtea aberații proferate în numele lui Dumnezeu și am renunțat la creștinism".

Din păcate sunt prea mulți astfel de oameni care, dezamăgiți de creștini și amăgiți de pseudo-cercetătorii de ocazie, renunță făra măcar a cerceta cum se cuvine. Redau în cele ce urmează, răspunsul meu pentru acest om, dar și pentru toți cei ce își pun, la rându-le, aceeași întrebare.

De acord cu distinsul user asupra faptului că, dacă scoatem versetul din context si din imaginea de ansamblu a Scripturii, totul devine foarte neclar și contraductoriu. Aici Isus ne spune că nu a venit să strice Legea, dar, în altă situatie El însuși anulează anumite percepte din Vechiul Testament (ex. declarând că toată mâncarea este curată – Marcu 7:19). Repet cuvântul folosit în discuția de pe cunoscutul site, doar "aparent" Isus se contrazice, pentru că, în realitate, lucrurile stau cu totul diferit. Orice om cu capul pe umeri își va da seama cât de absurd ar fi să credem că Isus ne-ar cere să ținem Legea, cu toate regulile, ritualurile și practicile ei.

Hai, dar, sa vedem ce spune versetul incriminat: "…am venit nu să stric, ci să implinesc." (Matei 5:17b). Știm prea bine ce înseamnă că El nu vrea să strice, dar oare ce reprezintă faptul că vrea să și "împlinească" această Lege? Cuvantul, în greacă, folosit pentru "a împlini", este "πληροω" și s-ar traduce prin "a completa", a se adăuga ceva care lipsea mai înainte.

Wow, se schimbă perspectiva, nu-i așa?

Acum, vom zice, chiar era nevoie de asta? Da! Face parte din planul lui Dumnezeu.

De unde putem ști noi că este conform cu Legea din vechime? Vechiul Testament ne anunța profetic, cu foarte mulți ani în urma acestui episod, că legamantul cel vechi va fi înlocuit de unul mai bun ("completat", cum spune Isus, pentru a ajunge la "πληρωμa " – la deplinătate)! În Ieremia, la cap. 31:31-35, este scris: „Iată, vin zile, zice Domnul, când voi face cu casa lui Israel și cu casa lui Iuda un legămant nou. Nu ca legământul pe care l-am încheiat cu părinții lor, în ziua când i-am apucat de mână să-i scot din țara Egiptului, legământ pe care l-au călcat, măcar că aveam drepturi de soț asupra lor, zice Domnul. Ci iată legămantul pe care-l voi face cu casa lui Israel după zilele acelea, zice Domnul: Voi pune Legea Mea înăuntrul lor, o voi scrie în inima lor; și Eu voi fi Dumnezeul lor, iar ei vor fi poporul Meu. Niciunul nu va mai învăța pe aproapele său pe fratele său zicând: „Cunoaște pe Domnul!", ci toți Mă vor cunoaște, de la cel mai mic până la cel mai mare, zice Domnul; căci le voi ierta nelegiuirea și nu-Mi voi mai aduce aminte de păcatul lor."

Dacă citim acum, în lumina celor de mai sus, continuarea a ceea ce afirmă Isus în Matei 5 (de la versetul 20 și mai departe), vom începe să realizăm că totul face sens și se leagă. Nu mai vorbim doar de niște legi seci și tinute de teamă, ci de o Lege supremă a dragostei, care se rezumă prin "Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău cu toata inima ta, cu tot sufletul tău și cu tot cugetul tău și pe aproapele tău ca pe tine însuți. Căci în cele doua se cuprind legea și proorocii." (parafrazez din Matei 22:33-40)

Această realitate a legământului celui nou este confirmată și in Noul Testament (Evrei 8:12-13): "Pentru că le voi ierta nelegiuirile și nu-Mi voi mai aduce aminte de păcatele şi faradelegile lor." Prin faptul că zice: „un nou legamant", a mărturisit ca cel dintâi este vechi; iar ce este vechi, ce a îmbătrânit, este aproape de pieire."

| martzian a răspuns:

Trecand peste abordarea copilareasca, Luca 9:1 spune: "Isus a chemat pe cei doisprezece ucenici ai Săi, le-a dat putere şi stăpînire peste toţi dracii, şi să vindece bolile".

Cuvintele folosite sunt "putere" (gr. dunamis = forta, putere miraculoasa, abilitate supranaturala) si stapanire (gr. exousia = privilegiu, capacitate, competenta, libertate si - ATENTIE - influenta delegata, autoritate). Intr-o lume in care pacatul domneste si influenta celui rau este mai mult decat evidenta, ucenicii nu puteau merge in nume propriu, ci au fost trimisi cu autoritatea lui Isus si in numele Lui. Nu "lucrau cu" ci "lucrau imporiva lor"!

"Vrei cumva sa ne convertesti la Satanism?" - Nicidecum. Mi-ar placea sa fii ca Isus sa ii apartii Lui, dar nu eu am puterea de "converti" pe nimeni. Pot, in cel mai bun caz, sa iti dau o veste buna - aceea ca se poate.

Numai bine!

| PαtнwαуTσBℓιѕѕ a răspuns:

Unde scrie ca nu le mai respecta nimeni_

| Someonewhoappreciatelife a răspuns:

Milioane de copii avortaţi
Milioane de divorţuri
Certuri în familie
Boli venerice, unele incurabile
Conştiinţă încărcată
Astea ar fi unele dintre roadele culese de cei ce nu respectă această poruncă.

| tinerelul a răspuns:

Stimate domn doamna INTELIGENT / A doresc sa ti raspund: PRima oara intrebi Ce inseamna porunca " Sa nu fi desfranat "? ASTA DENOTA CA NU STII CE INSEAMNA. DAR APOI SPUI Oricum e o porunca care nu se mai respecta. DACA STII CA NU SE MAI RESPECTA INSEAMNA CA STII CE INSEAMNA SI NU MAI ARE ROST INTREBAREA. Esti troll sau redus /a?