| Denly a întrebat:

Cine îmi răspunde inteligibil și concret e tare.

Geneza 1:3-4 Dumnezeu a zis: „Să fie lumină!" Și A FOST LUMINA. Dumnezeu a văzut că lumina era bună și Dumnezeu A DESPARTIT LUMINA DE INTUNERIC. (Prima zi)

Geneza 1:16-18 Dumnezeu a făcut cei doi mari luminători, și anume: luminătorul cel mai mare, ca să stăpânească ziua, și luminătorul cel mai mic, ca să stăpânească noaptea; a făcut și stelele. Dumnezeu i-a așezat în întinderea cerului, ca să LUMINEZE Pământul, să stăpânească ziua și noaptea și SA DESPARTA LUMINA DE INTUNERIC.... (Ziua a patra)

Intrebarea mea este, Dumnezeu a despartit lumina de întuneric în prima zi sau in a patra? Ca nu inteleg, de ce ar despărți-o de două ori?

15 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Eu nu inteleg de ce cauti logica in credinta, credinta e una, logica e alta, geneza are mai multe variante, depinde si traducerea in fine

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

In prima zi, ( la Big Bang, zic fizicieni) a decretat apariția luminii și a întunericului ca două mari entități din Univers, care nu erau separate unele de altele, a energiei = mișcării, și a non-mișcării.
Ziua a 4-a corespunde conform fizicienilor la 300 de mii de ani de la crearea Universului când radiația electromagnetică s-a separat de celelalte.
Cele două versete au fost scrise de autori diferiți, în perioade diferite. Cel ce a creat textul canonic, acela pe care îl citești tu, al lipit cele două texte, de care se poticnește înțelegerea ta.
Dacă citeșți despre cum a fost ea scrisă, te liniștești.

| anonimg a răspuns:

Prima zi este atunci când ea a fost creată. Ziua este reprezentată de lumina, iar noaptea de întuneric. Ziua când lumina a fost făcută, a fost și prima zi din istoria acestui pământ. Ea a fost despărțită de noapte; pentru că înaintea luminii a fost întunericul. Nu era noapte, ci doar întuneric. (A nu se interpreta că înaintea lui Dumnezeu a fost diavolul). Și noi astăzi când folosim expresia "toată ziua" ne referim la zi lumină, și nu la ciclul de zi de 24 ore.
Cât despre cei doi luminători, ei au fost făcuți pentru "ca să despartă ziua de noapte; ei să fie nişte semne care să arate vremurile, zilele şi anii; şi să slujească de luminători în întinderea cerului, ca să lumineze pământul." (vers.14, 15)
Lumina a fost făcută în prima zi. Că luminătorii au fost făcuți mai târziu, Dumnezeu vrea să ne spună că El nu are nevoie de ei ca să lumineze. Ei au fost făcuți pentru noi, pentru locuitorii pământului, și nu pentru El.

| Celcestietot a răspuns:

Pai când A spus pentru prima dată : „ Să fie lumină! ", atunci a creat Universul care nu conținea nimic după crearea acestuia. Ai înțeles acum? Deci, aceasta vorbă se referă la crearea Universului.

| Octavian199 a răspuns (pentru Celcestietot):

Universul fara stele(sori) nu e luminat

| Celcestietot a răspuns (pentru Octavian199):

Sunt 2 etape, nu una.

| milan9 a răspuns:

Expresia defineste diferite fluctuatii...
Primul caz descrie diferenta absoluta intre lumina si lipsa luminii, intre lumina si intuneric;

A doua expresie este valabila in contextul sistemului solar si a fluctuatiilor/ diferentelor intre intervalul diurn si cel nocturn. Diferenta relativa comparativ cu primul caz.

| Octavian199 a răspuns:

Aici se contrazice. Plus ca luna nu are lumina proprie.

| Irinel15123532 a răspuns:

Draga prietene, faci o confuzie, acorda-mi timp pentru a-ti explica. Intai sa intelegem contextul.
In Geneza 1-3:4 spune asa ''Pământul era pustiu şi gol; peste faţa adâncului de ape era întuneric, şi Duhul lui Dumnezeu Se mişca pe deasupra apelor. 3 Dumnezeu a zis: „Să fie lumină!" Şi a fost lumină. 4 Dumnezeu a văzut că lumina era bună şi Dumnezeu a despărţit lumina de întuneric. 5 Dumnezeu a numit lumina zi, iar întunericul l-a numit noapte. Astfel, a fost o seară şi apoi a fost o dimineaţă: aceasta a fost ziua întâi.''

si in Geneza 1:16 ''14 Dumnezeu a zis: „Să fie nişte luminători în întinderea cerului, ca să despartă ziua de noapte; ei să fie nişte semne care să arate vremurile, zilele şi anii 15 şi să slujească de luminători în întinderea cerului, ca să lumineze pământul." Şi aşa a fost. 16 Dumnezeu a făcut cei doi mari luminători, şi anume: luminătorul cel mai mare, ca să stăpânească ziua, şi luminătorul cel mai mic, ca să stăpânească noaptea; a făcut şi stelele. 17 Dumnezeu i-a aşezat în întinderea cerului, ca să lumineze pământul, 18 să stăpânească ziua şi noaptea şi să despartă lumina de întuneric. Dumnezeu a văzut că lucrul acesta era bun.''

Bun, deci din aceste texte noi intelegem ca Dumnezeu a despartit lumia de intuneric prin separarea lunii de soare, luminatorul ziua, si luminatorul noaptea. DAR, ce vrea sa spuna geneza 1:3? Ce fel de lumina? Ce fel de intuneric? Dumnezeu creeaza lumina si apoi luminatorii, nu este absurd? Ei bine asa pare, dar explicatia o avem de la un om foarte cunoscut, intr-o teorie la fel de cunoscuta.
In primul rand se refera la lumina din univers, asculta-ma cu atentie te rog.
Albert Einstein susţine în teoria relativităţii că viteza luminii în vid este o constantă care nu depinde de sistemul de referinţă. Consecinţele acestui fapt sunt relativitatea timpului, a spaţiului, a masei şi a altor mărimi fizice. El a ajuns la acest rezultat prin calcul, dar nu a reuşit să explice din ce cauza viteza luminii în vid este constantă. Explicaţia o găsim în altă parte.Pe prima pagină a Bibliei ni se spune că atunci când a făcut lumea, Dumnezeu mai întâi a făcut lumina şi abia după aceea a creat şi celelalte lucruri care puteau fi luate ca sisteme de referinţă. Având în vedere acest fapt este perfect normal ca viteza luminii în vid să nu depindă de obiectele care nu existau atunci când a fost creată lumina.Vedem astfel că teoria relativităţii oferă o nouă confirmare a relatării biblice privind facerea lumii, dar mai vedem ceva: teoria relativităţii e considerată o culme a cunoaşterii omeneşti, pe când Biblia abia de aici începe. În concluzie, consider că ar rebui să avem mai multă încredere în ceea ce ne spune Duhul Sfânt în Biblie.
•Lumina a fost creată la început, în prima zi a existenței materiei și întregului univers.
•Lumina a fost creată de Dumnezeu și ea era bună.
•Dumnezeu a despărțit lumina de întuneric.
•Dumnezeu a numit lumina zi și întunericul –noapte.

| Helper07 a răspuns:

A despartit-o in prima zi iar prin despartit insemna ca puteai deosebi lumina se intuneric insa in ziua a 4-a a aparit ziua si noapte deci atunci a fost o despartire mai concreta.

| unvecin a răspuns:

În Geneza 1:3-4 e vorba despre prima zi.
În Geneza 1:16-18 e vorba despre a patra zi.
În ambele texte lumina este despărțită de întuneric. (Vezi sublinierea ta.)

Deci, da, s-a întâmplat de două ori.

Ce observ în plus e că Dumnezeu creează lumina și o desparte de întuneric în mod direct, în prima zi. Iar în ziua a 4-a creează niște corpuri cerești care primesc acest rol (de a lumina și de a stăpâni ritmul zi-noapte).

Din câte am observat, Geneza nu a fost scrisă pentru a convinge pe cineva, ci pentru a informa pe cei care au o credință în Dumnezeu, pentru a păstra informația istorică în format scris.

Iisus, spunea că îi avem pe Moise și pe proroci, dacă nu credem ce au scris ei, nu vom crede nici dacă ar învia cineva din morți și ar vrea să ne convingă. Deci oferă autoritate absolută acestor scrieri la care făcea tot timpul trimitere și din care a predicat și după înviere (ucenicilor spre Emaus).

Se întreabă unii ce vor face cei mântuiți o veșnicie. Uite că sunt detalii despre care vrem să știm și le-am putea afla atunci. El e specialistul în crearea universului, deci va fi super.

| Denly explică (pentru unvecin):

Lumina creată în prima zi era probabil doar "funcția sau dotarea Universului" care permitea luminii să existe cu ajutorul unei surse. E ca și cum ai un laptop deschis în fața ta pus in functiune, dar ecranul e întunecat. Înainte de a lumina, ecranul trebuie să dețină funcția de "luminozitate". Apoi există o piesă pe care accesând-o prin butoane permite ecranului să acceseze funcția de luminozitate. În prima zi a fost doar implementată funcția de lumină ca prin această funcție să poată crea soarele și alete surse (piese) de lumină.
Dacă toate sursele de lumină s-ar stinge, nu inseamnă că lumina nu mai există. În acel întuneric noi vom ști că există lumina doar că trebuie aprinsă.

| hyozanryu a răspuns:

Geneza 1:3-4 Dumnezeu a zis: „Să fie lumină!" Și A FOST LUMINA. Dumnezeu a văzut că lumina era bună și Dumnezeu A DESPARTIT LUMINA DE INTUNERIC. (Prima zi)
A facut noaptea(ziua are 24 de ore(da stiu nu este formula stiintifica)restul le stim(bine o mica parte)echinoctiu,vara,iarna,maree,eclipse, distanta exact cat trebuie dintre Luna si Pamant, ca sa se formeze mareele, gravitatia, temperaturile din Univers, de pe Pamant...
Recomand sa intrebi un preot sa iti explice.99% sunt sigur ca o sa primesti raspunsul.
Geneza 1:16-18 Dumnezeu a făcut cei doi mari luminători, și anume: luminătorul cel mai mare, ca să stăpânească ziua, și luminătorul cel mai mic, ca să stăpânească noaptea; a făcut și stelele. Dumnezeu i-a așezat în întinderea cerului, ca să LUMINEZE Pământul, să stăpânească ziua și noaptea și SA DESPARTA LUMINA DE INTUNERIC... (Ziua a patra)
Soarele si Luna cu toate stele si cate sunt.
Eu asa:
Geneza 16 : A facut Dumnezeu cei doi luminatori mari:luminatorul cel mai mare pentru carmuirea zilei si luminatorul cel mai mic pentru carmuirea noptii, si stelele.
17 : Si le-a pus Dumnezeu pe taria cerului, ca sa lumineze pamantul.
18 : Sa carmuiasca ziua si noaptea si sa desparta lumina de intuneric. Si a vazut Dumnezeu ca este bine.
19 : Si a fost seara si a fost dimineata : ziua a patra.

| hyozanryu a răspuns:

Din Facerea capitolul 1.
Facerea este corect am scris gresit Geneza.
Facerea 1: La inceput a facut Dumnezeu cerul si pamantul.
2 : Si pamantul era netocmit si gol. Intuneric era deasupra adancului si Duhul lui Dumnezeu Se purta pe deasupra apelor.
3 : Si azis Dumnezeu : Si a fost lumina.
4 : Lumina a numit-o Dumnezeu ziua, iar intunericul l-a numit noapte.Si a fost seara si a fost dimineata : ziua intai.

| hyozanryu a răspuns:

Deci in prima zi poate a facut ziua si noaptea in tot universul mai putin pe Pamant.Iar in ziua a patra a facut Soarele din sistemul nostru solar respectiv si ziua si noaptea si toate cate le-a facut.Intreaba un preot, nu este bine sa rastalmacim noi sensul cuvintelor gresit.