| RAY a întrebat:

Credeti ca daca Osiris s-ar fi aratat dupa inviere celor care l-au omorat acestia ar fi murit la propriu de spaima? Apropo asta a inviat de doua ori

https://www.tpu.ro/......ropriu-de/

Cunoscand aceste lucruri, ar mai vrea crestinii sa li se arate Osiris tinand cont ca ei lucreaza impotriva Lui si nu cauta adevarul, isi rateaza zilele crezand in Iisus care a inviat doar o singura data?

Cand ei cer ca Zeus, Brahma, Alah sa li se arate de fapt isi cer propria moarte?

10 răspunsuri:
Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
| minrest a răspuns:

Osiris a fost omorat de Seth parca. Crezi ca atata de impresionabil este Seth? Eu nu cred, cand L-a vazut, probabil a zis: ''Ce truc penibil, Te voi omora de cate ori va fi nevoie, sa stii.''

| SG1995 a răspuns:

Conform mitului egiptean Osiris nu a inviat fizic, totusi relatia dintre Horus-Osiris e o relatie de paternitate divina care ne survine in crestinism prin intermediul evanghelistului Ioan.

| minrest a răspuns (pentru SG1995):

Diferentele de sens sunt foarte mari, dar in afara de ce ai spus, mai e si ideea ca Faraonul (si mai tarziu toti egiptenii) invie ca Osiris, iar la apostolul Pavel, credinciosii invie ca Isus.

| SG1995 a răspuns (pentru minrest):

Deci conceptul ebraica al invieri e egiptean, desi invierea lui Osiris nu e ceva fizic.

| minrest a răspuns (pentru SG1995):

Eu m-as limita sa zic ca Pavel argumenteaza invierea credinciosilor, pe baza invierii lui Hristos, iar in religia egipteana, cine invia, invia pe baza invierii lui Osiris. Mai mult, imi amintesc un text care spune clar ca Faraonul devenea Osiris (initial invia doar faraonul, apoi notabilitatile pentru care se construia mastaba, a durat pana a ''inviat'' toata lumea). Ori, crestinul nu devine Hristos? ''Hristos in noi, nadejdea slavei''. DAR. Lumea stia religie in antichitatea romana, inclusiv religie egipteana, asa ca nu puteai sa julesti pe fata de la egipteni. Invieri erau multe, dar invierea de care vorbeau crestinii era de alt tip.

| SG1995 a răspuns (pentru minrest):

Pai mitul egiptean e putin diferit, Osiris ucis fiind este inviat de Isis in lumea zeiilor devenind zeu, Horus fiul sau devine faraon dupa exilarea lui Seth. Despre Horus se credea ca e intruchiparea lui Osiris, iar faraonul il simboliza pe Horus.
Conceptul Judecati de apoi apare prima data la egipteni. Mitologia ebraica e un pic mai diferita, evrei nu au conceptul de viata de apoi. La ei exista doar Sheol (groapa comuna, la propriu) totusi au conceptia invieri, dar e diferita de ceea crestina:
In versiunea ebraica timpurie, Mesia aparea si recucerea Ierusalimul, babilolieni erau ucisi si ei se eliberau din sclavie, dupa care Yahweh invia toti evrei care l-au urmat ( doar evrei) si s-ar fi impus un imperiu iudaic vesnic condus de un Mesia politic si militar care era trimis divin si nascut dintr-o femeie tanara.

| rexiomaria a răspuns:

E interesant cum poti inlocui Iisus sau D-zeu cu alti zei, dar in final acelasi lucru iese. rolling on the floor