| ZacheuN a întrebat:

Dacă nu suntem capabili să explicăm primul verset, cum vom putea înțelege întreaga scriptură?

Când a fost creat sistemul nostru solar, înainte de începutul săptămânii creațiunii sau la mijlocul ei, geneza 1:14?

55 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Sunt doua geneze biblice

| dany1988 a răspuns:

Nu zice nicaieri in cartea de povesti asta.

| ZacheuN explică (pentru dany1988):

Ba da, scriptura zice așa, v1.

După cum Pământul a fost creat inițial într-o stare amorfă, tot așa a fost și cu cerul, adică soare, lună și stele.

În săptămâna creațiunii Pământul a trecut în faza a doua de pregătire pentru a susține Viața. Și simultan a trecut și Soarele Luna stelele în faza doua, devenind LUMINĂTORI, Semne de calendar astronomic care să arate timpul exact al Sabatului și al Sărbătorilor sfinte.

| dany1988 a răspuns (pentru ZacheuN):

Te faci de ras. Da versetul.

| dany1988 a răspuns (pentru ZacheuN):

Nu mai incercati sa ''dregeti busuiocul''. Ca va faceti de ras si in ochii crestinilor.

| dany1988 a răspuns (pentru dany1988):

Stii ca plantele sunt viata, nu?

| dany1988 a răspuns (pentru ZacheuN):

Nu ti se pare ca deveniti eretici si ca inventati o noua secta? Omule, va contrazice chiar cartea de povesti, cu care sunteti de acord in totalitate. Lasati inventarea pe loc.V-am facut praf si acum incercati alte explicatii adaugate de la voi din burta. Si daca ziceti ca o zi dura milioane de ani, miliarde, etc. Cum de plantele au rezistat atat de mult fara Soare? rolling on the floor Cum cadeti voi din lac in put rolling on the floor V-ati face de ras intr-o dezbatere televizata.

| ZacheuN explică (pentru dany1988):

Nu m-aș teme de o dezbatere!
Cum de nu-ți cade fisa?

Iată începutul scripturii și al tuturor lucrurilor!

Geneza 1:1 La început, Dumnezeu a făcut cerurile și pământul.

Deci Yahve a făcut sistemul nostru solar, inclusiv Pământul.

Geneza 1:2 Pământul era pustiu și gol; peste faţa adâncului de ape era întuneric, și Duhul lui Dumnezeu Se mișca pe deasupra apelor.

Deci, Pământul nu era o planetă locuibilă și nu era luminat.

Geneza 1:3 Dumnezeu a zis: „Să fie lumină!" Și a fost lumină.

Soarele care exista deja din v1, adevenit sursa principală de lumină.

Geneza 1:14 Dumnezeu a zis: „Să fie niște luminători în întinderea cerului, ca să despartă ziua de noapte; ei să fie niște semne care să arate vremurile, zilele și anii.

După ce admosfera terestră a devenit transparentă, Lumina soarelui, a lunii și a stelelor a atins suprafața Pământului și indica ziua, săptămâna după fazele lunii, luna după Luna nouă și anii, după o rotație a Pământului în jurul soarelui.

| dany1988 a răspuns (pentru ZacheuN):

Omule, nu scoate din context. Soarele a fost creat in ziua 4, dar plantele in ziua 3. Cum au supravietuit mii, milioane sau miliarde de ani? Ca doar zici ca o zi dura perioade lungi de timp.

| ZacheuN explică (pentru dany1988):

Fii atent! Doar nu crezi că Pământul creat în v1 al genezei era singurul corp ceresc din univers, în acel moment inițial. Să nu crezi că hoinărea de capul lui prin spațiul infinit!

Nu, ci chiar din v1 el gravita în jurul soarelui, care nu putea lipsi.

Acel soare întunecat a fost făcut să lumineze în prima zi a creațiunii, când a fost o seară și o dimineață normală de 24 ore.

În ziua treia a fost creată vegetația care a avut de asemenea parte de o seară și de o dimineață.
Dar chiar dacă nu ar fi fost nici o lumină, vegetația n-ar fi fost afectată în timp de 24 ore.

În ziua patra Soarele și Luna au fost făcute să arate ziua, Sabatul saptamanal și Sărbătorile sfinte, luna și anul. Adică cei doi LUMINĂTORI au fost reglați în așa fel încât să se coreleze unul cu celălalt, în felul în care îi vedem astăzi.

| dany1988 a răspuns (pentru ZacheuN):

Ce cred eu? Ce credeau autorii la vremea aia. Nu uita ca am explorat spatiul tarziu. Inainte habar nu aveam, credeam ca sunt numai Pamantul, Luna, Soarele si stelele. Si habar nu aveam ca Soarele e o stea.

| dany1988 a răspuns (pentru ZacheuN):

De ce nu stiam mai inainte ce se afla in spatiu? Ca doar aveam Biblia. Si ''scria'' acolo despe Univers si ce se afla in el.

| dany1988 a răspuns:

Mama, ce va mai contraziceti intre voi.Un crestin zice altceva, atul altceva rolling on the floor

| dany1988 a răspuns:

H37, ei o dau cu asta pentru ca au vazut ca le-am dat la pate cu supernovele.

| dany1988 a răspuns:

Va recomand filmul ''Inherit the Wind – Procesul maimuţelor'' din 1960. Am ras cu lacrimi la avocatul apararii.

Răspuns utilizator avertizat
| Panamax a răspuns:

Steregoi centreaza schimba repede contul si da cu capul
rolling on the floor
Operatiune tipica de martori ai lui Iehovel.

| h379m3973423 a răspuns:

Cu ce te ajută dacă știi asta? Dumnezeu doar a vrut ca noi să știm că El este Creatorul, nu cum a creat. Biblia este o carte a salvării sufletului, nu științifică.

| ZacheuN explică (pentru h379m3973423):

Cum îmi poate salva sufletul, dacă eu nu știu care este diferența între versetul 1 și versetul 14 din geneza 1? Ambele vorbesc despre exact același eveniment?

| dany1988 a răspuns (pentru ZacheuN):

Pai simplu. Au scris mai multi

| cristi202 a răspuns (pentru ZacheuN):

Chiar trebuie sa știi pentru ca sufletul sa îți fie salvat?
Oamenii au mincat și își întrețineau trupul prin mincare și înainte de diete și nutritionism. Nu zic ca nu e bine sa vrei sa știi. Și eu am pornit de la premisa ca trebuie sa știu. Și au trecut peste 30 de ani și am încă multe dileme pe care le -am avut la început. Nici azi nu pot sa înțeleg cum au încăput toate speciile în arca lui Noe. Și nici cum au căzut pur și simplu zidurile Ierihonului. Dar ce efect are asta asupra sufletului meu? Prea mic. Exista multe alte locuri care sunt "fierbinți" pentru problema sufletului meu și care sunt explicite și cit de poate de clare. Din Biblie știu de ce, atunci cand vreau sa fac binele, uneori raul sta lipit de mine. Pentru ca de ceea ce fac depinde în mare măsură salvarea sufletului meu, acest lucru e de o importanta capitala. E ca și cand auzi ca cine știe ce echipa de fotbal a cistigat campionatul mondial, cand casa ta arde. Poți trece peste ce s-a întimplat în fotbal, dar salvarea ta, a familiei, a lucrurilor e imperios necesara. Cind eram în perioada de căutare, cineva mi -a zis sa nu ma cramponez de ce nu pot explica din Biblie, ci să caut ce se poate explica, ce se poate verifica. Asta mi-a deschis ochii. Asa am putut vedea ca, acolo unde puteam verifica, și aceasta cel mai adesea în ce privește sufletul meu, Biblia avea totuși dreptate. Lasa lucrurile pe care nu le înțelegi și cărora nu le găsești o explicație. Și pe cele ce par a fi contradicții. Mai tirziu vei descoperi ca de fapt sunt contradicții aparente, ca de fapt lucrurile se completează. Eu în multe situații am pățit asta, pot spune ca în aproape jumătate din situații am descoperit completarea acolo unde părea a fi o contradicție.

| ZacheuN explică (pentru cristi202):

Cred că atât primul capitol din Scriptură ca și următoarele, au niște perle ascunse după care trebuie să cauți.
Nu pot trece nici chiar peste o contradicție aparentă, fără să-mi fac probleme.
Dar în scriptură sunt versete la care s-a umblat cu scopul de a fi derutat când căutăm Înțelepciunea absolută!

| Covid20 a răspuns:

Eu cred ca in zilele 2 3 si 4

| nicucostea855 a răspuns:

Biblia descrie apoi ce a făcut Dumnezeu pe parcursul zilelor de creare. Acestea n-au fost zile de 24 de ore, ci perioade de timp foarte lungi. În prima zi, Dumnezeu a făcut să înceapă să apară lumină pe suprafaţa pământului. Acest proces s-a încheiat mai târziu, când soarele şi luna au putut fi vizibile de pe pământ (Gen. 1:3, 14). În a doua zi, a început să fie formată atmosfera (Gen. 1:6). Aşadar, pe pământ existau apă, lumină şi aer, dar încă nu apăruse uscatul. La începutul celei de-a treia zile de creare, Dumnezeu şi-a folosit spiritul sfânt pentru a face uscatul, probabil angrenând puternice forţe geologice. Astfel, din apa ce acoperea tot globul s-au ridicat la suprafaţă continentele (Gen. 1:9). În cea de-a treia zi şi în perioadele următoare au avut loc şi alte transformări extraordinare.

Potrivit cu Geneza 1:14-19, soarele, luna şi stelele au apărut în a patra perioadă de creaţie. La prima vedere, acest lucru pare a fi în contradicţie cu explicaţiile date anterior în Biblie. Nu uitaţi însă că Moise, scriitorul Genezei, a scris relatarea despre creaţie din punctul de vedere al unui observator de pe pământ, care ar fi fost prezent atunci. Prin urmare, se pare că soarele, luna şi stelele au putut fi văzute prin atmosfera pământului în acea perioadă.

| dany1988 a răspuns (pentru nicucostea855):

Cum sa nu fie ziua 24 ore acum vreo 10.000 de ani? Va auziti ce ziceti?

| dany1988 a răspuns (pentru nicucostea855):

E adaugire din burta ta.

| dany1988 a răspuns (pentru nicucostea855):

Ma amuzati ca nu aveti idei propri. Daca unul zice ceva gresit, automat zic si altii.

| dany1988 a răspuns (pentru nicucostea855):

Sunt tare curios ce zic popii despre asta cu ziua de mii, milioane sau miliarde de ani rolling on the floor

| dany1988 a răspuns (pentru nicucostea855):

Il intrebai pe Constantin Necula. rolling on the floor Va faceti de ras. Oamenii de acum vreo 3000 de ani au scris Biblia, si ei folseau ziua de atunci si de acum ca masura de timp. Deci voi vreti sa ziceti ca Adam si Eva au trait miloane de ani sau miliarde? De fapt trilioane de ani. Daca o zi avea milioane de ani. Parca Adam a trait 930 de ani. Ani din zilele noastre.

| dany1988 a răspuns (pentru nicucostea855):

Omule, te contrazice si cartea de povesti. Adam a fost creat in ziua 6, asta dupa cartea de povesti. Si adam a trait 930 de ani. Asa cum ziceti voi. http://www.bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/25/Facerea

| dany1988 a răspuns (pentru nicucostea855):

Te contrazici chiar in raspuns rolling on the floor ''Nu uitaţi însă că Moise, scriitorul Genezei, a scris relatarea despre creaţie din punctul de vedere al unui observator de pe pământ, care ar fi fost prezent atunci. Prin urmare, se pare că soarele, luna şi stelele au putut fi văzute prin atmosfera pământului în acea perioadă.''

| dany1988 a răspuns (pentru dany1988):

Parca Moise a scris cuvantul zeului iudeu.

| dany1988 a răspuns (pentru dany1988):

Chiar ca o sa rada toti de voi.

| dany1988 a răspuns (pentru nicucostea855):

Plus ca iar va contraziceti. Ca ziceti ca Pamantul a fost creat acum vreo 8000 de ani.

| dany1988 a răspuns (pentru nicucostea855):

Si iar ma amuza faptul ca va contraziceti intre voi. Ala zicea ca pe Pamant nu dura o zi 24 de ore, si tu zici ca nu se masura in ani Pamantesti. rolling on the floor

| nicucostea855 a răspuns (pentru dany1988):

Moise se afla sub inspiratie divina si nu statea sa analizeze critic. Probabil si el a inteles ca zilele de creatie erau perioade de 24 de ore.

| h379m3973423 a răspuns (pentru nicucostea855):

E tare amuzant când vă văd că veniți cu tot felul de explicații care sunt de fapt ipoteze. Adevărul este că nu știm cum a făcut. Dacă în Biblie scrie că a fost ziua x și că a fost o seară și o dimineață atunci luăm ca atare cum a făcut Daniel și putem crede fără greșeală că ce este înregistrat în Geneza 1 referitor la ce a făcut Dumnezeu s-a întâmplat în 6 zile.

De continente nu scrie în Geneza 1:9 ci în Geneza 10:25. Au și oamenii de știință dreptatea lor când zic de Pangeea.

P.S. Interesantă faza cu "a fost o seară și apoi o dimineață" arătându-ne că nu e nimic făcut în noapte.

| dany1988 a răspuns (pentru nicucostea855):

Omule, te faci de ras. Iar ''minune''. Sunt de acord cu H379

| dany1988 a răspuns (pentru dany1988):

Partial.

| dany1988 a răspuns (pentru nicucostea855):

Si ca sa vezi ca si asa ''te ''bat''. Deci in viziunea lui Moise a durat 24 ore? Asa si in viziunea cercetatorilor a durat miliarde de ani. Dar asa sa a durat trilioane. sau mai mult rolling on the floor Dar e logic ca Moise si cercetatorii folosesc masurarea de pe Pamant. Asa si pe alte planete un an dureaza si peste 12 ani pamantesti. Tare sistemul vostru de masurare, pe care nimeni nu il foloseste. rolling on the floor Veniti aici cu ipoteze? Asa pot sa zic eu ca Pamantul are o vechime de 900 trilioane de ani, ani pamantesti. Stai ca stiu. Zeul iudeu folosea zile venusienerolling on the floor Pe Venus o zi e mai mare decat un an. 243.7 zile si anul are 225 zile pamantesti.

| nicucostea855 a răspuns (pentru dany1988):

Facerea 2:4:"Iată obârşia cerului şi a pământului de la facerea lor, din ziua când Domnul Dumnezeu a făcut cerul şi pământul." "din ziua când Domnul Dumnezeu a făcut cerul şi pământul" - ori in Facerea 1:1 unde scrie ca "la inceput Dumnezeu a facut cerul si pamantul" nu era vorba despre vreo zi. Se pare ca prima zi incepe abia de la Geneza 1:3. Cerul si pamantul a fost terminat abia cand s-a sfarsit ziua a 6-a unde scrie la Geneza 2:1:"Aşa s-au făcut cerul şi pământul şi toată oştirea lor." Toata exprimarea biblica suna cam asa: am facut o casa dar casa e doar facuta la rosu adica neterminata ( asta la geneza 1:1 ) si abia apoi dupa ce am si tencuit-o si zugravit-o si mobilat-o si finisat-o spun ca am facut casa ( asta la geneza 2:1 ). O chestie asemanatoare se aplica si la soare si luna si stele. Spune ca a facut cerul si pamantul, a dat forma la soare si luna ( geneza 1:1 ) dar de fapt nu sunt facute ( sau terminate ) pentru ca nu se vad de pe Pamant pentru ca soarele si luna devin vizibile de pe pamant abia in ziua a 4-a si abia atunci poate sa vina si sa spuna ca a facut soarele si luna. Pana nu vezi din pat ca se aprinde becul sau pana nu vezi becul aprins din pat ( de la distanta ) e ca si cum nu am montat becul pentru ca il vad doar de aproape cu capul la cativa centimetri distanta de becul montat in dulie.

| dany1988 a răspuns (pentru nicucostea855):

Omule, bagi de la tine mereu.rolling on the floor Unde scrie asta?

| nicucostea855 a răspuns (pentru dany1988):

Nu bag de la mine. Ci din contra bulbuc ochii mai tare la Biblie. Nici chiar eu nu m-am gandit atat de profund pana acum. Chiar imi iese.

| nicucostea855 a răspuns (pentru dany1988):

Geneza 2:5:""Lumina a numit-o Dumnezeu ziuă". Deci e clar ca primele doua versete adica 1 si 2 din Geneza capitolul 1 nu sunt incluse in prima zi pentru ca inca nu se vedea nici o lumina pe pamant. Asadar expresia din geneza 2:4:"din ziua când Domnul Dumnezeu a făcut cerul şi pământul." se refera la ziua adica la toate cele 6 zile ca la o singura zi. Asadar putem intelege ca termenul zi e ceva relativ sau perioade de timp relative sau nedefinite ca durata.

| nicucostea855 a răspuns (pentru dany1988):

Ar mai fi ideea ca ziua incepea cu seara adica cu noaptea si apoi partea de zi cu lumina si ca versetele 1 si 2 din Geneza capitolul 1 fac parte totusi si ele din prima zi.

Iata o traducere ateista chiar in traducerea ortodoxa: Geneza 2:1:"Aşa s-au făcut cerul şi pământul şi toată oştirea lor." "s-au facut" in loc de "a facut" sau "au fost facute". Cand scrie ca "s-au facut" e ca si cum s-au facut singure fara interventia vreunui creator. Asta e o dovada ca traducerea ortodoxa a bibliei e gresita sau contradictorie.

| nicucostea855 a răspuns (pentru dany1988):

Ce e ala H379?

| pacatosulClaudiu a răspuns:

O singura solutie: stiinta.
Biblia este veche, se apropie de 2000 de ani vechime iar autorii nu aveau cunosinte nici cat un copil de 10 ani despre provenienta noastra exacta, pozitia planetei noastre, modul de formare a tot ce exista in univers, cronologia lor, teoria evolutionista, si mule altele. Vei gasi multe aspecte eronate sau contradictorii in Biblie si asta din cauza timpurilor in care au fost scrie. Filozofic, este o carte buna pentru a o citii din curiozitatea de a afla cum erau vazute acele timpuri in ochii scriitorilor, de a prelua UNELE invataturi comportamentale dar in niciun caz nu trebuie sa traiesti dupa ce scrie in ea. Nu ai idee ce efect nociv va avea gandirii si logicii tale acest lucru.
Acum o sa-mi sara unii in cap si asta din cauza disperarii de a ma prinde cu ceva la mana pentru ca este greu sa te impotrivesti unei persoane care s-a informat desful de mult la viata lui: "Pai vezi ca si oamenii de stiinta cred in Dumnezeu, cum au fost Einstein, Newton, etc." Ei bine, majoritatea oamenilor de stiinta precum Einstein, Tesla, Newton poate au crezut intr-o divinitate, dar nu din bazele religioase, si de-asta au ajuns atat de sus. Daca ar fi practicat religia respectiv biblia cu strictete, n-ar mai fi ajuns acolo. Daca acesti oameni erau prinsi in Evul Mediu (o era a religiei fanatice) cu astfel de preocupari, erau condamnati si omorati fiind considerati un pericol pentru religie.
Exista o vorba celebra: mereu lupul va fi personajul rau daca lasi capra sa spuna povestea.winking

| ZacheuN explică:

În v1 din geneza 1 este scris că a fost creat CERUL și Pământul, deci Sistemul nostru solar și Pământul.
Aceasta este prima fază a creatiunii care a durat un anumit timp.

În faza a doua, Pământul a fost dotat cu cele mai bune condiții care să întrețină orice formă de Viață.
Astfel, soarele Soarele și Luna au început să genereze Lumina primei zile a creațiunii. Iar în ziua patra, v14, cei doi LUMINĂTORI și stelele au fost sincronizate ca să semnalizeze zilele, lunile și anii, precum și toate Sărbătorile sfinte, inclusiv Sabatul.

| RAY a răspuns (pentru ZacheuN):

Sunt doua geneze martorule, iti bati joc de biblie

| ZacheuN explică:

De ce ești copil? Am spus eu că sunt două geneze?

Am spus că facerea cerului și a pământului s-a produs în două faze.

- Una inițială, în v1 și
- una finală, în restul genezei.

| ZacheuN explică (pentru ZacheuN):

Și cele două faze ale creațiunii sunt despărțite prin v2.

| dany1988 a răspuns (pentru ZacheuN):

Interpretarea ta. Unde scrie ca a fost in doua faze?

| ZacheuN explică:

Tu răspunde la subiect!

Dacă nu suntem capabili să explicăm primul verset, cum vom putea înțelege întreaga scriptură?

Când a fost creat sistemul nostru solar, înainte de începutul săptămânii creațiunii sau la mijlocul ei, geneza 1:14?

| ZacheuN explică:

Geneza 1:1 și geneza 1:14