| ZacheuN a întrebat:

Dacă nu suntem capabili să explicăm primul verset, cum vom putea înțelege întreaga scriptură?

Când a fost creat sistemul nostru solar, înainte de începutul săptămânii creațiunii sau la mijlocul ei, geneza 1:14?

55 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Sunt doua geneze biblice

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
| Meme10Memu a răspuns:

Sistemul solar a fost creat in primul verset Geneza 1:1:"la inceput Dumnezeu a facut cerurile si pamantul". In prima "zi" cand a zis "sa fie lumina" nebuloasa din jurul pamantului a inceput sa se rarefieze permitand ca lumina de la soare sa fie usor vizibila de pe pamant. Era o lumina difuza.

| Panamax a răspuns:

Steregoi centreaza schimba repede contul si da cu capul
rolling on the floor
Operatiune tipica de martori ai lui Iehovel.

| CIaudiu a răspuns:

O singura solutie: stiinta.
Biblia este veche, se apropie de 2000 de ani vechime iar autorii nu aveau cunosinte nici cat un copil de 10 ani despre provenienta noastra exacta, pozitia planetei noastre, modul de formare a tot ce exista in univers, cronologia lor, teoria evolutionista, si mule altele. Vei gasi multe aspecte eronate sau contradictorii in Biblie si asta din cauza timpurilor in care au fost scrie. Filozofic, este o carte buna pentru a o citii din curiozitatea de a afla cum erau vazute acele timpuri in ochii scriitorilor, de a prelua UNELE invataturi comportamentale dar in niciun caz nu trebuie sa traiesti dupa ce scrie in ea. Nu ai idee ce efect nociv va avea gandirii si logicii tale acest lucru.
Acum o sa-mi sara unii in cap si asta din cauza disperarii de a ma prinde cu ceva la mana pentru ca este greu sa te impotrivesti unei persoane care s-a informat desful de mult la viata lui: "Pai vezi ca si oamenii de stiinta cred in Dumnezeu, cum au fost Einstein, Newton, etc." Ei bine, majoritatea oamenilor de stiinta precum Einstein, Tesla, Newton poate au crezut intr-o divinitate, dar nu din bazele religioase, si de-asta au ajuns atat de sus. Daca ar fi practicat religia respectiv biblia cu strictete, n-ar mai fi ajuns acolo. Daca acesti oameni erau prinsi in Evul Mediu (o era a religiei fanatice) cu astfel de preocupari, erau condamnati si omorati fiind considerati un pericol pentru religie.
Exista o vorba celebra: mereu lupul va fi personajul rau daca lasi capra sa spuna povestea.winking

| h379m3973423 a răspuns:

Cu ce te ajută dacă știi asta? Dumnezeu doar a vrut ca noi să știm că El este Creatorul, nu cum a creat. Biblia este o carte a salvării sufletului, nu științifică.

| ZacheuN explică (pentru h379m3973423):

Cum îmi poate salva sufletul, dacă eu nu știu care este diferența între versetul 1 și versetul 14 din geneza 1? Ambele vorbesc despre exact același eveniment?

Răspuns utilizator avertizat
| cristi202 a răspuns (pentru ZacheuN):

Chiar trebuie sa știi pentru ca sufletul sa îți fie salvat?
Oamenii au mincat și își întrețineau trupul prin mincare și înainte de diete și nutritionism. Nu zic ca nu e bine sa vrei sa știi. Și eu am pornit de la premisa ca trebuie sa știu. Și au trecut peste 30 de ani și am încă multe dileme pe care le -am avut la început. Nici azi nu pot sa înțeleg cum au încăput toate speciile în arca lui Noe. Și nici cum au căzut pur și simplu zidurile Ierihonului. Dar ce efect are asta asupra sufletului meu? Prea mic. Exista multe alte locuri care sunt "fierbinți" pentru problema sufletului meu și care sunt explicite și cit de poate de clare. Din Biblie știu de ce, atunci cand vreau sa fac binele, uneori raul sta lipit de mine. Pentru ca de ceea ce fac depinde în mare măsură salvarea sufletului meu, acest lucru e de o importanta capitala. E ca și cand auzi ca cine știe ce echipa de fotbal a cistigat campionatul mondial, cand casa ta arde. Poți trece peste ce s-a întimplat în fotbal, dar salvarea ta, a familiei, a lucrurilor e imperios necesara. Cind eram în perioada de căutare, cineva mi -a zis sa nu ma cramponez de ce nu pot explica din Biblie, ci să caut ce se poate explica, ce se poate verifica. Asta mi-a deschis ochii. Asa am putut vedea ca, acolo unde puteam verifica, și aceasta cel mai adesea în ce privește sufletul meu, Biblia avea totuși dreptate. Lasa lucrurile pe care nu le înțelegi și cărora nu le găsești o explicație. Și pe cele ce par a fi contradicții. Mai tirziu vei descoperi ca de fapt sunt contradicții aparente, ca de fapt lucrurile se completează. Eu în multe situații am pățit asta, pot spune ca în aproape jumătate din situații am descoperit completarea acolo unde părea a fi o contradicție.

| ZacheuN explică (pentru cristi202):

Cred că atât primul capitol din Scriptură ca și următoarele, au niște perle ascunse după care trebuie să cauți.
Nu pot trece nici chiar peste o contradicție aparentă, fără să-mi fac probleme.
Dar în scriptură sunt versete la care s-a umblat cu scopul de a fi derutat când căutăm Înțelepciunea absolută!

| nicucostea855 a răspuns:

Biblia descrie apoi ce a făcut Dumnezeu pe parcursul zilelor de creare. Acestea n-au fost zile de 24 de ore, ci perioade de timp foarte lungi. În prima zi, Dumnezeu a făcut să înceapă să apară lumină pe suprafaţa pământului. Acest proces s-a încheiat mai târziu, când soarele şi luna au putut fi vizibile de pe pământ (Gen. 1:3, 14). În a doua zi, a început să fie formată atmosfera (Gen. 1:6). Aşadar, pe pământ existau apă, lumină şi aer, dar încă nu apăruse uscatul. La începutul celei de-a treia zile de creare, Dumnezeu şi-a folosit spiritul sfânt pentru a face uscatul, probabil angrenând puternice forţe geologice. Astfel, din apa ce acoperea tot globul s-au ridicat la suprafaţă continentele (Gen. 1:9). În cea de-a treia zi şi în perioadele următoare au avut loc şi alte transformări extraordinare.

Potrivit cu Geneza 1:14-19, soarele, luna şi stelele au apărut în a patra perioadă de creaţie. La prima vedere, acest lucru pare a fi în contradicţie cu explicaţiile date anterior în Biblie. Nu uitaţi însă că Moise, scriitorul Genezei, a scris relatarea despre creaţie din punctul de vedere al unui observator de pe pământ, care ar fi fost prezent atunci. Prin urmare, se pare că soarele, luna şi stelele au putut fi văzute prin atmosfera pământului în acea perioadă.

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
| nicucostea855 a răspuns (pentru OctavianDanielMaria):

Moise se afla sub inspiratie divina si nu statea sa analizeze critic. Probabil si el a inteles ca zilele de creatie erau perioade de 24 de ore.

| h379m3973423 a răspuns (pentru nicucostea855):

E tare amuzant când vă văd că veniți cu tot felul de explicații care sunt de fapt ipoteze. Adevărul este că nu știm cum a făcut. Dacă în Biblie scrie că a fost ziua x și că a fost o seară și o dimineață atunci luăm ca atare cum a făcut Daniel și putem crede fără greșeală că ce este înregistrat în Geneza 1 referitor la ce a făcut Dumnezeu s-a întâmplat în 6 zile.

De continente nu scrie în Geneza 1:9 ci în Geneza 10:25. Au și oamenii de știință dreptatea lor când zic de Pangeea.

P.S. Interesantă faza cu "a fost o seară și apoi o dimineață" arătându-ne că nu e nimic făcut în noapte.

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
| nicucostea855 a răspuns (pentru OctavianDanielMaria):

Facerea 2:4:"Iată obârşia cerului şi a pământului de la facerea lor, din ziua când Domnul Dumnezeu a făcut cerul şi pământul." "din ziua când Domnul Dumnezeu a făcut cerul şi pământul" - ori in Facerea 1:1 unde scrie ca "la inceput Dumnezeu a facut cerul si pamantul" nu era vorba despre vreo zi. Se pare ca prima zi incepe abia de la Geneza 1:3. Cerul si pamantul a fost terminat abia cand s-a sfarsit ziua a 6-a unde scrie la Geneza 2:1:"Aşa s-au făcut cerul şi pământul şi toată oştirea lor." Toata exprimarea biblica suna cam asa: am facut o casa dar casa e doar facuta la rosu adica neterminata ( asta la geneza 1:1 ) si abia apoi dupa ce am si tencuit-o si zugravit-o si mobilat-o si finisat-o spun ca am facut casa ( asta la geneza 2:1 ). O chestie asemanatoare se aplica si la soare si luna si stele. Spune ca a facut cerul si pamantul, a dat forma la soare si luna ( geneza 1:1 ) dar de fapt nu sunt facute ( sau terminate ) pentru ca nu se vad de pe Pamant pentru ca soarele si luna devin vizibile de pe pamant abia in ziua a 4-a si abia atunci poate sa vina si sa spuna ca a facut soarele si luna. Pana nu vezi din pat ca se aprinde becul sau pana nu vezi becul aprins din pat ( de la distanta ) e ca si cum nu am montat becul pentru ca il vad doar de aproape cu capul la cativa centimetri distanta de becul montat in dulie.

Răspuns utilizator avertizat
| nicucostea855 a răspuns (pentru OctavianDanielMaria):

Nu bag de la mine. Ci din contra bulbuc ochii mai tare la Biblie. Nici chiar eu nu m-am gandit atat de profund pana acum. Chiar imi iese.

| nicucostea855 a răspuns (pentru OctavianDanielMaria):

Geneza 2:5:""Lumina a numit-o Dumnezeu ziuă". Deci e clar ca primele doua versete adica 1 si 2 din Geneza capitolul 1 nu sunt incluse in prima zi pentru ca inca nu se vedea nici o lumina pe pamant. Asadar expresia din geneza 2:4:"din ziua când Domnul Dumnezeu a făcut cerul şi pământul." se refera la ziua adica la toate cele 6 zile ca la o singura zi. Asadar putem intelege ca termenul zi e ceva relativ sau perioade de timp relative sau nedefinite ca durata.

| nicucostea855 a răspuns (pentru OctavianDanielMaria):

Ar mai fi ideea ca ziua incepea cu seara adica cu noaptea si apoi partea de zi cu lumina si ca versetele 1 si 2 din Geneza capitolul 1 fac parte totusi si ele din prima zi.

Iata o traducere ateista chiar in traducerea ortodoxa: Geneza 2:1:"Aşa s-au făcut cerul şi pământul şi toată oştirea lor." "s-au facut" in loc de "a facut" sau "au fost facute". Cand scrie ca "s-au facut" e ca si cum s-au facut singure fara interventia vreunui creator. Asta e o dovada ca traducerea ortodoxa a bibliei e gresita sau contradictorie.

| nicucostea855 a răspuns (pentru OctavianDanielMaria):

Ce e ala H379?

| Whateverrr a răspuns:

Eu cred ca in zilele 2 3 si 4

| ZacheuN explică:

În v1 din geneza 1 este scris că a fost creat CERUL și Pământul, deci Sistemul nostru solar și Pământul.
Aceasta este prima fază a creatiunii care a durat un anumit timp.

În faza a doua, Pământul a fost dotat cu cele mai bune condiții care să întrețină orice formă de Viață.
Astfel, soarele Soarele și Luna au început să genereze Lumina primei zile a creațiunii. Iar în ziua patra, v14, cei doi LUMINĂTORI și stelele au fost sincronizate ca să semnalizeze zilele, lunile și anii, precum și toate Sărbătorile sfinte, inclusiv Sabatul.

| RAY a răspuns (pentru ZacheuN):

Sunt doua geneze martorule, iti bati joc de biblie

| ZacheuN explică:

De ce ești copil? Am spus eu că sunt două geneze?

Am spus că facerea cerului și a pământului s-a produs în două faze.

- Una inițială, în v1 și
- una finală, în restul genezei.

| ZacheuN explică (pentru ZacheuN):

Și cele două faze ale creațiunii sunt despărțite prin v2.

Răspuns utilizator avertizat
| ZacheuN explică:

Tu răspunde la subiect!

Dacă nu suntem capabili să explicăm primul verset, cum vom putea înțelege întreaga scriptură?

Când a fost creat sistemul nostru solar, înainte de începutul săptămânii creațiunii sau la mijlocul ei, geneza 1:14?

| ZacheuN explică:

Geneza 1:1 și geneza 1:14

Întrebări similare