| Magie2525 a întrebat:

De ce Biserica Romano- catolică nu participă la ceremonialul coborârii Sfintei Lumini din Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim?

18 răspunsuri:
| lpavel a răspuns:

Pentru ca biserica catolica nu face sarbatoare din orice! Importanta religiei catolice sta in rugaciune iar daca vor sa fie o zi mai speciala atunci acea zi va fi de rugaciune, adica va fi o zi de sarbatoare dar nu de porunca, si in acea zi se vor spune liturghii si se vor ruga, nu fac ceremonialuri de vazul lumii!
La fel ai putea sa intrebi: catolici de ce nu pupa moaste, de ce nu sar in apa rece dupa cruce etc! Catolicii sarbatoresc in rugaciune o zi sfanta nu se afirma cu tot felul de ceremoniale sa-i vada lumea... exact asta faceau si fariseii de pe vremea lui Isus laughing

| minrest a răspuns:

Tare! Franciscanii intrau si ei, impreuna cu ceilalti clerici crestini, dar, cu multe sute de ani in urma, Papa le-a trimis o scrisoare, care s-a pastrat, in care le spune sa nu se mai preteze la o excrocherie.

| Magie2525 explică (pentru minrest):

Te referi la Papa Grigore al al 9 - Lea și la scrisoarea trimisă de el în anul 1238?

| minrest a răspuns (pentru Magie2525):

Cred ca asta este, perioada se potriveste. E o scrisoare in care le scrie franciscanilor care aveau resedinta la Ierusalim sa nu se mai preteze la o inselatorie, la intrarea in biserica cand vine ''lumina sfanta''. Vezi, ei puteau sa nu tina cont de recomandarea papei; puteau sa ii scrie ca e un fenomen real, si ca nu ar fi bine sa nu mai ia parte. Dar au incetat sa mai participe pana in ziua de azi.

| Magie2525 explică (pentru minrest):

Eu am găsit pe internet că Papa a interzis clerului Romano- catolic să mai participe, nu le - a recomandat : " În 1100, la câteva luni după ce cruciații au sosit la Ierusalim și au preluat controlul asupra bisericii, patriarhul latin Daimbert a condus ceremonia, dar nu a reușit să obțină Focul Sfânt prin mijloace miraculoase. Focul Sfânt a devenit ulterior un instrument de polemică între clerul ortodox oriental și cel romano-catolic , iar în 1238 Papa Grigore al IX-lea a emis o bula papală denunțând ritualul ca o fraudă și interzicând participarea clerului romano-catolic la el. "

| minrest a răspuns (pentru Magie2525):

Ai citit un material de propaganda. E vorba de o scrisoare, nu de o bula. Papa nu urmarea sa aduca daune ortodocsilor, a scris in secret. Venirea luminii nu a fost prilej de disputa publica intre catolici si ortodocsi. Intre 1100 si 1238, sunt 138 de ani, in care lumina a venit foarte bine pentru ortodocsi plus armeni plus catolici plus monofiziti copti plus monofiziti sirieni; lumina vine pentru intreaga delegatie care intra in mormant. Asa ca, scrisoarea papei nu e reactie la patania lui Daimbert. Pur si simplu, Daimbert credea in minune, si s-a rugat multe ore, impreuna cu ortodocsii, dar acestia nu au vrut sa aprinda lumanarea pentru el.

| Magie2525 explică (pentru minrest):

Să știi că lumina coboară doar dacă reprezentantul ortodox este singur în interiorul Sfântului Mormânt și spune singur rugăciunea.

| Magie2525 explică (pentru minrest):

Această *** Papală nu este adevărată?

| Magie2525 explică (pentru Magie2525):

Bulă *

| minrest a răspuns (pentru Magie2525):

Nu este o bula. Bulele sunt rare, fiind edictele papale, si sunt foarte cunoscute. Un papa emitea doua, trei, mai rar patru bule, sau nici una. Totusi, Grigore ix a emis 14, foarte multe, mai ales cu hotarari impotriva evreilor si chemari la cruciada. In 1235, emite bula ''Cum hora undecima'', prin care autorizeaza calugarii sa predice popoarelor pagane. Urmatoarea bula o emite tocmai in 1239, 20 iunie, numita ''Si vera sunt'', prin care ordona confiscarea exemplarelor de Talmud, pe care il banuie de blasfemie la adresa lui Isus si a bisericii. Urmeaza in 1243 ''Qui iustis causis'' prin care ordona cruciada in zona Marii Baltice. Nici o bula in 1238, si nici o bula prin care zice ceva despe sfanta lumina, si nici o campanie toata viata lui impotriva ritualului sfintei lumini. A scris o scrisoare franciscanilor de la Ierusalim, prin care le cerea sa nu mai ia parte la frauda. Nu imi dau seama daca franciscanii puteau sau nu sa ia totusi parte la ritual; erau totusi departe de puterea papei; sigur ca ei in general doreau sa asculte de papa. E o scrisoare secreta, cum e in general acest tip de corespondenta, care a fost gasita in arhive atunci cand acestea au fost lucrate sistematic, in epoca moderna.

| Magie2525 explică (pentru minrest):

În 1238, Papa Grigore al nouălea a interzis clerului Romano - catolic să mai participe la ceremonia coborârii Sfintei Lumini, adică a interzis tuturor preoților și oficialilor bisericii Romano - Catolice să mai participe.

| Magie2525 explică (pentru minrest):

Franciscanii sunt un ordin religios, ei sunt laici, nu sunt clerici.
Papa are autoritate doar asupra clerului bisericii Romano- catolici, nu și asupra laicilor, de aceea Papa nu are autoritate asupra franciscanilor.

| minrest a răspuns (pentru Magie2525):

Aha. Inteleg.

| minrest a răspuns (pentru Magie2525):

Da, se poate; ne trebuie totusi o sursa, adica o sursa primara, nu o explicatie de pe site-ul unei asociatii. Dupa cum au facut greseala (nu vreau sa cred ca e o frauda) sa atribuie interdictia unei bule papale, puteau foarte usor sa ia scrisoarea papei Grigore ix drept o interdictie adresata clerului catolic. Catolicii care intrau anual in sfantul mormant erau acei franciscani de la Ierusalim, nu altii.

| Magie2525 explică (pentru minrest):

Nu intrau și preoți / clerici catolici în Sfântul Mormânt?

| Magie2525 explică (pentru Magie2525):

în Biserica Sfântului Mormânt, nu în Sfântul Mormânt *
În Sfântul Mormânt intra ca și acum doar Patriarhul Ortodox.

| minrest a răspuns (pentru Magie2525):

Prin faptul ca intra grupul de franciscani, era reprezentata biserica catolica. E vorba de franciscani rezidenti permanenti la Ierusalim. Lumea calatorea mult mai greu pe vremea aia.

| Magie2525 explică (pentru minrest):

Am citit că și astăzi franciscanii participă la ceremonie, chiar dacă niciun catolic nu ia lumina Sfântă de la Sfântul Mormânt.