| Steregoi a întrebat:

De ce religia nu dispare in ciuda progresului științific? Nu pentru ca Satan promovează pe lângă teoria evoluționistă si religia?

23 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

Din cauza oamenilor ca tine.

| RAY a răspuns:

Pentru ca indoctrinarea religioasa inca mai functioneaza si omul inca mai gandeste emotional, cum sa nu creada cand de mic toti isi spun ca exista dumnezeu apoi cei din jurul tau, societatea etc
vad ca iar ataci stiinta dar te folosesti de ia la maxim, termina cu aberatile astea, l-ai vazut tu pe satana? cum arata? cum a aparut? poti demonstra cu vreo dovada ca exista acest personaj imaginar, omul mereu da vina pe ceva tu dai vina pe satana pentru orice lucru negativ dar uiti ca in biblie dumnezeu face tot ce inseamna negativ

| Steregoi explică (pentru RAY):

Care e diferenta intre empatie si emotie? Este vreo legatura intre ele? Sa zicem ca eu sunt un Android dotat cu inteligenta artificiala. Cum ma ajuti sa inteleg ce e empatia si emotia? Tu vad ca esti adeptul empatiei dar al emotiilor nu. Eu nu atac nimic ci doar sunt liber cugetator si ma mai intreb uneori. Poate exista empatie fara emotie? Daca as crede in evolutie nu as avea o notiune clara despre rau sau bine. As putea spune ca binele e doar ceea ce imi doresc eu iar daca as ucide pe cineva nimeni nu ar avea motiv sa ma judece pentru ca omul nu e o autoritate pe Pamant iar justitia omului nu ar conta pentru mine. Pe ce baza m-ar judeca altii daca eu ucid pe cineva si eu cred ca e bine ce am facut? Chiar daca acel cineva e un om cica "bun". Unde scrie ca cineva are vreun drept de proprietate? Cine stabileste asta? Eu as putea considera ca nimeni nu are drept de proprietate si daca as lua ceva de la cineva fara acordul lui nu as considera furt.

| RAY a răspuns (pentru Steregoi):

Depinde ce emotie, ce sentimente,spune si tu o emotie, ca sunt multe, de exemplu ura este compatibila cu empatia =nu, nu este, empatia este este cauzata de neuroni in oglinda http://ziarullumina.ro/......83297.html asa se numesc

sa stii ca si cimpanzei stiu ca a ucide, a fura, a fi violent nu e ok, esti exclus din grup daca faci de astea, orice grup are nevoie de o stabilitate

Răspuns utilizator avertizat
| RAY a răspuns (pentru OctavianDanielMaria):

Corect,dar vezi tu asa nu ar functiona indoctrinarea religioasa

| raMLesS a răspuns (pentru RAY):

Omul tot timpul tinde sa-i dea un "aer" grandios la realitate, daca-i lasi omului un mic loc de interpretare, ti-l umple cu imaginatie, dar grav rau de tot.

| raMLesS a răspuns (pentru RAY):

O intrebare, intelegi ce a scris HandenTye1?

| RAY a răspuns (pentru raMLesS):

Sincer nu l-am citit, dar vad ca e ceva de psihologie, neurologie

| mentholinks a răspuns:

Satan ti-a spalat creierul.

| Steregoi explică (pentru mentholinks):

Al tau nu?

| RAY a răspuns (pentru Steregoi):

Asa si pastori si preoti vorbesc impotriva stiinteti cand sunt bolnavi implora doctori nu stiti alt tratament nu vreau sa mor =adica nu vrea sa mearga in paradis, uite progresul Japoniei, Korea, china au depasit usa ca tehnologie, ca acolo se pretuieste stiinta, noi o tara unde 50% din populatie avem wc in curte, 40% din elevi pana in 15 ani nu inteleg ceea ce citesc, o tara plina de asistati social, handicapati fictiv, corupti, cazuri de pedofilie, crime zilnic

| mentholinks a răspuns (pentru Steregoi):

Eu nu-l pomenesc pe Satan mai des decat pe Dumnezeu cum faci tu. Cred ca ai un contract cu el sa-i faci publicitate.

| Mclaren12 a răspuns:

De ce vorbesti la general cu religia? Nu toate sunt bazate pe credinta oarba in stafii fictive asa xum este in crestinism. Lasand la o parte materialismul, big bang si evolutia, basme si povesti promovate masiv de stiinta actuala, aceasta are rolul de a oferi un raspuns la orice intrebare a omului iar unele religii merg mana in mana cu stiinta si domeniile stiintifice.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Explicațiile sociologice și psihologice ale (apariției și persistenței) religiei au fost pentru mult timp limitate de lipsa de integrare a cunoștințelor din cele două discipline și de inexistența unei explicații biologice care să dea cont de resorturile ultime ale diverselor comportamente manifestate ca elemente fundamentale ale acesteia. Rezultatele cercetărilor ultimelor decenii au schimbat situația, biologia și antropologia aducând lămuriri și argumente suplimentare teoriilor clasice ale sociologiei și psihologiei. Discursul sociologic și psihologic a fost o prea lungă perioadă tarat de faptul că el explica religia prin funcțiile pe care aceasta le îndeplinește, fapt care firește ratează a da cont de secvența reală dinspre cauză (abilități cognitive adaptate vieții în grup) spre efect (religie, ca unul din efectele produse) al fenomenului, ea propunând deci o perspectivă "creaționistă", care zice că "funcția creează organul". Este cert că religia este condiționată de factori sociali (mediu, educație) cât și biologici. Aceștia din urmă sunt însă cauza fundamentală a religiei, care face posibilă acțiunea celorlalți factori, printre care și cei sociali amintiți mai sus.

Religia se explică din perspectiva biologiei și antropologiei prin existența unor baze biologice identificabile ce caracterizează specia sapiens. Din perspectiva biologiei, se pot identifica două mari clase de factori care acționează întru apariția și persistența religiei, anume factorii proximali (neurologia, genetica, endocrinologia) și factorii ultimi (numiți și "evoluționiști"); aceștia din urmă țin de natura socială a speciei. Ei sunt ultimul palier explicativ al comportamentului religios.

Precum mai este încă cazul cu anumite religii contemporane (islamul, de ex.), în societățile tribale ale preistoriei era imposibil de a disocia religia de celelalte componente ale vieții sociale; multe dintre societățile tribale studiate în ultimul secol și ceva, de altfel, nici nu aveau un termen pentru a desemna religia, întrucât supranaturalul se afla în toate lucrurile iar evenimentele și comportamentele sunt legate de acesta. Sociologii (Émile Durkheim) au observat de mult timp acest fapt, ei concluzionând că "religia este stindardul clanului" (adică simbolul prin care un individ se definește și își menține apartenența la un anume grup), sacrul echivalând regulilor filiației clanice și a apartenenței sociale. Viața religioasă reprezenta așadar o formă prescurtată a întregii vieți colective. Biologic vorbind, deși nu există o genă a religiei (pentru că religia este un concept), manifestările specifice ale acesteia au în ultimă instanță un substrat genetic. (Daniel Baril, antropolog)

Componentele religiei analizate de către biologie sunt:

- apartenența la grup și morala socială,

- practica rituală și

- credința în supranatural.

Aceste componente ale religiei își găsesc fundamentul în factori adaptativi care se manifestă atât în comportamentul religios (care generează religia) cât și în funcțiuni sociale altele decât religia. Astfel se constată că religia și faptul religios sunt niște epifenomene ale dispozițiilor sociale și cognitive reținute prin selecție pentru valoarea lor adaptativă în materie de relații în interiorul unui grup. Această concluzie este sprijinită de studiile care atestă diferențele în chestiunea religiei observate între bărbați și femei, și care se exprimă fidel conform modelului prevăzut de către selecția sexuală. Detalierea naturii fiecărui factor ce determină acele componente ale religiei listate mai sus, vor fi o traducere a discursului din antropologia religiei în termenii și conceptele biologiei evolutive. Această analiză a fiecărei componente va demonstra că toate comportamentele privilegiate de către religii (ca altruismul, iertarea, morala sexuală și sacrificiul), ca și acele comportamente și valori condamnate de către acestea (înșelătoria, minciuna, răul făcut celuilalt) sunt în fapt reguli de bază ale oricărui grup social. Din această perspectivă religia apare ca un ansamblu de reguli culturale și morale care își au rădăcinile în legi biologice observabile, legi care maximizează șansele de supraviețuire și reproducție a individului. Această definiție dă un fundament biologic definiției sociologice a lui Durkheim deja enunțată.

https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Explica%C8%9Bia_biologic%C4%83_a_religiei

| raMLesS a răspuns (pentru anonim_4396):

Intelegi o noima din ce ai scris acolo?

| anonim_4396 a răspuns (pentru raMLesS):

Da, acum mult timp nu exista neurologia si biologia, pentru a mentine morala intre oameni, si evolutia si crearea omului era spusã filozofic nu in termeni stintifici cum e in ziua de azi, religia si stiinta se bat cap in cap, religia e doar o stiintã veche. Dar care multi atei nu o acceptã pentru ca nu pot gândi intuitiv la ce vrea sa spunã religia.

| RAY a răspuns (pentru anonim_4396):

. Dar care multi atei nu o acceptã pentru ca nu pot gândi intuitiv la ce vrea sa spunã religia.

ce nu pot eu gandi ca sunt curios? https://dozadesanatate.ro/afla-daca-esti-rational-sau-intuitiv/
ai dreptate, in fapt s-a dovedit ca un ateu gandeste analitic iar un religios intuitiv

| raMLesS a răspuns (pentru anonim_4396):

"religia e doar o stiintã veche".
Religia nu e o stiinta.
Stiinta iti explica cum functioneaza lucrurile din lumea asta prin dovezi testabile, demonstrabile, nu prin teorii care n-au nici o legatura cu realitatea.
"si evolutia si crearea omului era spusã filozofic" - Adica?

| anonim_4396 a răspuns (pentru RAY):

Stiinta se bazeazã cel mai mult pe gândirea reductionistã, analizeaza pe pãrti, dar religia se bazeaza pe o gândire holisticã ce este in emisfera dreapta a creierului.
Dintr-o perspectivă religioasă sau spirituală, poti întelege conceptul de unitate absolută în ceea ce privește "Dumnezeu". în creier poti permite extinderea oricărei convingeri sau doctrine religioase sa se aplice in toatã realitatea, inclusiv alti oameni, alte culturi, animale și chiar alte planete și galaxii.
Nu sunt sau pentru o doctrinã, dar hai sa fim open minded.
https://www.ziaruldesanatate.ro/......-medicina/

| RAY a răspuns (pentru anonim_4396):

Stiinta =dovezi
religia =credinta bazata pe nevoia de a crede

| Steregoi explică (pentru raMLesS):

In Biblie se vorbeste despre gradina Edenului. "Teoria" asta creationista are legatura cu realitatea pentru ca exista multe locuri ce amintesc de gradina Edenului.

| Steregoi explică (pentru anonim_4396):

Si in religie aspectul concurential este observat. Fiecare daca ar avea ocazia ar aspira si ar depune eforturi ca sa devina un predicator sau sa-si mareasca prestigiul in cadrul grupului. Prestigiu inseamna o imagine mai buna si o modalitate de a fi dorit de femelele cele mai frumoase si mai bune si mai sanatoase sau de a iesi cat mai in evidenta sub un aspect exterior cat mai frumos si mai placut pentru a atrage atentia masculilor. Totusi asta poate insemna planul lui Dumnezeu prin care toate lucrurile converg spre perfectiune si desavarsire si implinire atat in plan social cat si individual. Liderii atrag dupa ei si pe restul care si ei la randul lor aspira la tot ceea ce este mai bun si mai placut si mai frumos. Este un efect de uniformizare din punctul de vedere al principiului doi al termodinamicii nu in sensul destructurarii ci in sensul uniformizarii pozitiei sociale a indivizilor. Mai concret, mai inainte doar cativa aveau automobil iar acum tot mai multi oameni doresc si au automobil. La fel si cu casele, cu smartphone-urile. Concurenta se transforma in final in conlucrare.