| kira30 a întrebat:

Dupa ce cititi sa-mi spuneti: De ce crimele ichizitei sunt considerate mai odioase decat ale lui Stalin (sau alt conducator ateu) care era ateu?

A incerca azi sa faci o reevaluare a Inchizitiei reprezinta o tentativa, in buna masura, sinucigasa, intelectual si moral. Cine nu a vazut filme ca "Monty Python", "Fantomele lui Goya", "In numele Trandafirului" sau nu a citit cartea cu acelasi nume? E aproape suficient pentru cunoasterea istorica a omului modern, ultramultumit de alonja sa rationala. Daca mai adaugam la acest bagaj lejer de cunostinte si un documentar tv plus interminabilele comparatii din media despre metode si practici "inchizitoriale", avem cam tot ce ne trebuie pentru a fi informati "la zi". Si totusi, exista cel putin doua carti care clatina din temelii Mitul Inchizitiei - pentru ca, in fapt, avem de-a face cu o constructie propagandistica, izvorata in timpul razboaielor religioase din secolul al XVI-lea, si perpetuata de-a lungul timpului pana astazi.
Edward Peters, "Inquisition", si Henry Kamen, "Spanish Inquisition", analizeaza principalele trasaturi ale acestei institutii, iar concluziile la care ajung, pe baza unei minutioase munci de arhiva, se afla in raspar cu intreaga mitologie anticatolica.
"Nu a existat niciodata, cu exceptia polemicii si a fictiuni, Inchizitia, un singur, atotputernic, teribil tribunal, ai carui agenti lucrau peste tot sa starpeasca adevarul religios, libertatea intelectuala si politca" (Peters).
Departe de a nega laturile mai putin serene ale institutiei, cei doi istorici au meritul de a contextualiza practicile si a le pune astfel intr-o lumina neutra. De pilda, ca sa luam doar cel mai controversat aspect, numarul victimelor inchizitiei spaniole se situeaza undeva intre 3000 si 4000 de persoane, iar al celorlate doua institutii (cea medievala si cea romana) este incomparabil mai mic. Fara a reprezenta o istorie fericita, ar trebui inteleasa conceptia despre lume a indivizilor din Evul Mediu, inversata total fata de valorile nord-atlantice, pentru a putea evalua adecvat aceasta poveste trista. Masurile extraordinare luate de Biserica erau indreptate in special pentru protejarea comunitatii crestine, mai degraba decat spre pedepsirea ereticului.
"Pentru medievali, religia nu reprezenta doar serviciul bisericesc. Era stiinta, filozofia, politica, identitatea si speranta lor de salvare. Nu era o preferinta personala, ci un adevar universal si trainic. Erezia, deci, lovea in inima acestui adevar. Il condamna pe eretic, ii punea in pericol pe cei de langa el si destrama tesutul social al comunitatii" (Thomas Madden)
Pentru a avea o perspectiva asupra cifrelor de mai sus, ar trebui amintit ca in razboiul pentru raspandirea democratiei in Iraq s-au inregistrat in jur de 30.000 de morti, doar ca victime colaterale.
Imaginea moderna despre tribunalul inchizitorial arata un condamnat fara niciun fel de putere in fata unui prezidiu de calugari insetati de sange. In realitate, dintre cei anchetati de inchizitia spaniola 88% au fost eliberati si doar 12% dintre cei condamnati au sfarsit pe rug. Sf. Tereza de Avilla, Sf. Ioan al Crucii sau Sf. Igantiu de Loyola au fost cu totii judecati (si achitati) de tribunal. In general, daca vinovatii isi recunosteau vina si se caiau, erau iertati. Daca nu, erau cercetati si, daca erau gasiti vinovati, primeau pedeapsa, cel mai adesea pelerinaj, ajutor la catedrale, participarea la cruciade. Pentru a folosi un alt exemplu celebru, procesul initial al Ioanei d’Arc a fost considerat o mascarada juridica orchestrata de englezi, ignorand deliberat procedurile standard ale inchizitiei. Ulterior, in procesul canonic desfasurat in anul 1456 numele i-a fost curatat de acuzatia de erezie.
Desi pare contraintuitiv, procesele desfasurate sub auspicii inchizitoriale produceau un numar mult mai mic de victime decat cele din tribunalele seculare, ceea ce declansa mania regilor si printilor. Filip al IV-lea al Frantei l-a criticat pe Papa Clement al V-lea pentru ingaduinta de care a dat dovada in persecutia ereziei Templierilor, iar Papa Inocent al III-lea a cerut, fara succes, mila pentru "conversos", persecutati de Ferdinand de Aragon. O nemultumire similara fata de incetineala si ingaduinta inchizitiei manifestau si autoritatile civile din statele italiene.
Cat priveste folosirea torturii, ea era utilizata doar pentru obtinerea de informatii si nu depasea 15 minute. O informatie obtinuta prin tortura trebuia repetata a doua zi, in conditii normale, pentru a fi considerata valida. Supliciul nu trebuia sa puna in pericol viata inculpatului si nu putea fi reluat decat de doua ori. In realitate, inchizitia spaniola aplica tortura doar in 2% din cazuri si doar in 1% din cazuri era repetata, niciodata pentru a treia oara. Spre comparatie, in lumea valorilor nord-atlantice s-au practicat pana de curand (?) "waterboarding" si alte forme de tortura fara prea mari probleme morale din partea media.
In concluzie, cred ca ambele carti merita cel putin rasfoite, macar si pentru a iesi putin din paradigma "ev intunecat / ev iluminat". As adauga un plus pentru volumul lui Edward Peters deoarece reconstruieste cu migala si iscusinta etapele si tehnicile prin care astazi vedem in inchizitie o diformitate a trecutului. E o istorie relevanta pentru modul in care se construiesc povestirile, cum se manipuleaza trecutul si de ce libertatea poate fi amenintata de acolo de unde oamenii asteapta salvarea…

9 răspunsuri:
| Hombre a răspuns:

Daca Stalin comitea crimele pentru a demonstra si sustine"Teoria evolutiei omului" atunci termenul de comparatie era acceptat. Ori Stalin nu vroia decat puterea totala, iar despre Teoria evolutiei cunostea putin mai mult decat o baba analfabeta care nici nu auzise de asa ceva. Ideologia comunista era impotriva a tuturor formelor de organizare iar in religie a lovit ca sa creeze omul de "Tip nou" cu unicul crez, comunismul.

| Hombre a răspuns:

Sa-i astupe cineva gura lui Ray, are ţăndărica ăsta un mare talent sa spuna idiotenii cu carul.
"stalin tia aparat tara nu ca voi care ati vanduto strainilor timp de 23 de ani, stalin a omorat hoti, criminali, pedofili si tot felul de tradatori"

| RAY a răspuns:

Hitler fanatic religios crestin care papa il felicita si i spunea ca e un bun crestin a omorat 50 de milioane de persoane, stalin tia aparat tara nu ca voi care ati vanduto strainilor timp de 23 de ani,stalin a omorat hoti,criminali,pedofili si tot felul de tradatori, datoria lui stalin Germania nu a ocupat europa, daca o ocupa azi nu scriai tu ce vreai, scriai in germana totul si dupa tine era unu cu arma pregatit sa te ucida asa ca numai fiti rai, rusia a dat romaniei ce a pierdut dar voi mereu uitati cand omul va face un bine fara suparare va meritati soarta pacat ca traiesc si eu printre voi

| RAY a răspuns:

| Hombre acum esti astupat tu de multi ani

| Mădă0611 a răspuns:

laughing nu te-ai mai tratat?
Cred ca tu nu citesti ce zic ateii. Ti-am mai zis, multi, ca Stalin, sau oricare alt conducator ateu nu a omorat pentru prietenul lui imaginar, ci pentru putere, e cu totul alta treaba.

| Zenit313 a răspuns:

Nu conteaza daca conducatorul este ateu sau religios.
Moralitatea provine din natura noastra umana!
Nu avem nevoie de "Sa nu ucizi" ca sa ne dam seama ca Nu este ok sa ucizi,doar oamenii bolnavi au nevoie de asa ceva.
Daca nu era porunca asta tu mergeai cu toporul pe strada?!
Pentru oameni ca tine,avem nevoie de o asemenea porunca.

Stalin nu te tortura,doar daca erai spion sau prizonirer de razboi,folosea arme moderne si mureai rapid, pe motive bine intemeiate.
Tine minte, era RAZBOI!

Inchizitia te tortura pana la moarte in cele mai crude si grotesti moduri, pentru ca biserica sa isi pastreze puterea si pentru ca oamenii sa fie de acord, biserica a folosit cele mai stupide scuze...
"Este nevoie de religie pentru ca oamenii buni sa comita lucruri rele"

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Kira? mergem inainte.mortii trebuie lasati in vesnica lor odihna iar noi nu trebuie sa uitam, ca sa nu repetam.cred ca este suficient.parerea mea.ma dezgusta atata intoarcere in trecut cand treaba si telurile noastre nu sant acolo.iar in viitor mnu merg practic, cat de departe vrem.ramanand urmasii sa duca ceia ce incepem, ori sa abandoneze ori insuseasca ce aminitiat noi.iar ei sa mearga cum or sti fiindca noi fi-vom deja trecut.

Răspuns utilizator avertizat
| Ben00 a răspuns:

Daca nu intelegi ce vor sa iti spune baietii astia, ateii sunt toti niste ingerasi. Ce conteaza ca Stalin a omorat vreo 20 milioane, a facut-o sa se simta confortabil. De vazut si ce au facut "ingerasii" la noi la Pitesti, apropo de faptul ca ateii nu au torturat pentru credinta.